Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '17

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuk Parklarının Önemi

Çocukların psikolojik ve fizyolojik gelişimlerine katkıda bulunan oyun parkları, çocukluk çağının vazgeçilmezleri arasında yer alır.

Yaşı ne olursa olsun tüm çocuklar oyun oynamaya ihtiyaç duyarlar. Oyun alanları, çocukların bir araya gelerek iletişime girdikleri, topluma uyum sağlamalarının temellerinin atıldığı ve birer birey olduklarını keşfetmelerinde oldukça önemli bir yere sahiptirler. Oyun parkları çocukların psikolojik ve fizyolojik gelişimlerine yardımcı olur. Bu yüzden çocuk oyun alanlarının planlanması, çocuklara uygun tasarlanması, uygulama alanlarının kısıtlayıcı olmaması ve sağlıklarını tehlikeye atacak etkenlerin olmaması dikkatle araştırılmalıdır.

Park alanlarının bir bölümünü çocuklara ait oyun alanları oluşturur. Hatta bazen parkların tamamı çocuk oyun alanlarına dönüşebilir. En ideal çocuk oyun alanı; fiziksel tartışmalara olanak tanıyan ve çocukların her türlü ihtiyacına karşılık veren yerlerdir. Çocuk oyun alanlarının tasarımında; hafif ve şekilli eğimler kadar basamaklar da önemli bir yer kaplar. Oyun araçları içinde güvenli bir şekilde hareket edilebilmesi de başka önemli bir husustur.

çocuk parkı

Oyun parklarının tasarımında, ahşap ve metal seçenekleri vardır. Ahşap yapı üstüne bindirilmiş plastikten üretilme salıncak ,kaydırak ve oyun topu türündeki park oyuncakları, ahşap oyun parkları olarak isimlendirilir.

Metal yapı üstüne bindirilmiş plastikten üretilme salıncak, kaydırak ve oyun topu türündeki park oyuncakları, metal oyun parkları olarak adlandırılır.

Günümüzde ne yazık ki, oyun parkları birbirinin kopyası olmuş durumdadır. Ekonomik sebepler yüzünden, yeterince detaylı düşünülmeyen oyun alanları çocuklar için sağlıksız koşullar oluşturmaktadır. Oyun alanlarının zemini, oyun parklarında kullanılan malzemeler ve oyun araçlarındaki ek bağlantıların, çocukların hareketine engel teşkil etmeyecek şekilde dizayn edilmeleri hayati önem taşır. Kanserojen maddeler çocukların sağlığını tehdit ederken, çocukların ihtiyaçlarına göre düzenlenmeyen oyun alanları, kullanım konusunda güçlük çıkartmaktadır.

Çocukların, ileriki yaşlarında toplumsal bilince sahip olmaları, bir birey olarak kendilerini tanımaları, sosyalleşmeleri, ruhsal olduğu kadar zihinsel gelişimlerini de tamamlamaları için eğitime ek olarak oyun alanlarından faydalanılmalıdır.

Çocuk parklarını basit bir şekilde düşünmemek gereklidir. Oyun alanlarının tasarımında muhakkak eğitimcilerden ve peyzaj mimarlarından fikir alınmalıdır. Çocukların sadece okulda eğitim görmedikleri unutulmamalı, evdeki eğitimin yanı sıra sokaktaki paylaşımlarıyla da eğitimin devam ettiği göz önünde bulundurulmalıdır.

Çocuklar, içlerinde biriken enerji nedeniyle çeşitli psikolojik rahatsızlıklar yaşayabileceğinden, enerjilerini  dışarıya atabilmeleri çok önemlidir. Çocukların fazla enerjilerini en rahat hareket ederek dışarı attıkları bilinmektedir. Gerek koşarak, gerek zıplayarak, gerekse dans ederek ya da çeşitli hareketler yardımıyla hayati önem taşıyan enerji akışını dengeli bir şekilde çevirmeye çalışırlar. Çocuk oyun alanları sağlıklı bir benliğin gelişmesinde, öz güven oluşmasında, yeteneklerinin açığa çıkmasında ve bedensel gelişmelerinde büyük bir öneme sahiptir. Tüm bu ilerlemelerin kaydedilmesi ve çocuğun sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için doğru bir şekilde düzenlenmiş oyun alanlarına ihtiyaç vardır. Oyun oynamayan çocuk eksiktir, bu hakkı onların elinden almayın.

 
Toplam blog
: 9
: 4889
Kayıt tarihi
: 02.05.17
 
 

Merhabalar ben 1991 yılı temmuz 31 doğumlu blog.milliyetin yeni üyesiyim. Eğitimimi Ege makina mü..