Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '08

 
Kategori
Güncel
 

Çocuk sayısı: Çin ve Türkiye

Çocuk sayısı: Çin ve Türkiye
 

Başbakan Erdoğan: ''Büyüme için en az üç çocuk''


8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi Uşak’ta kadınlara hitap eden Başbakan Erdoğan şu sözleri sarf etti: <ı>"Nüfusumuzun azalmasını istemiyorsanız, çocuk doğurun" Tabii ki masum bir sözdür ama arkası o kadar masum gelmedi: <ı>‘’(…) bir ailenin en az 3 çocuğu olmalı.’’

Türk basını Başbakan Erdoğan’ın bu ilginç sözleriyle ilgilenirken tam tersi bir açıklama Çin’den geldi. Çin Devlet Nüfus ve Aile Planlaması Komisyonu Başkanı Can Veyçing <ı>‘’Tek çocuk politikasını sürdürmek zorundayız.’’ dedi.

Çin tek çocuk politikasını 1970’lerden beri sürdürüyor. Çin ile Türkiye arasında birkaç kıyaslama yapalım:

_ Çin çok karmaşık olan dilini bütün dünyaya yayarken, Türkiye kendi çocuklarına bile kendi dilini öğretemiyor.

_ Çin –Küba’dan sonra- dünyanın en gelişmiş sağlık sistemine sahipken, Türkiye kadınların yarısının hastane dışında doğum yaptığı garip bir sağlık sistemine sahip.

_ Çin nüfusun büyük bölümünün en fazla iki çocuk sahibi olmasına izin veriyor, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan’ı ‘’En az üç’’ diyor.

Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre kadın başına düşen doğum sayısının üç ile dört arasında olduğu ülkeler: Malezya, Lesotho, Amerikan Samoası, Paraguay, Nijer, Liberya, vs.

Başbakan Erdoğan ‘’çocuğun kısmetiyle geleceğini’’ söylüyor. Bu iş öyle oluyorsa aileler beş-on kadar çocuk yapsınlar! Başbakan Erdoğan ortalama bir Türk ailesinin durumundan habersiz, sanıyorum. Bir ailenin bir-iki çocuğu ne şartlarda yetiştirdiği bilinmiyor olmalı ki ‘’en az üç’’ deniyor.

Başbakan Erdoğan, 2002 seçimlerinden önce verdiği bir röportajda çok daha sert konuşmuş: <ı>‘’Doğum kontrol yöntemleri uygulamak vatana ihanettir. Bu ülke doğumlarla büyür.’’

Üniversite bilimselliğini ‘’türban’’a bağlayan bir Başbakan’ın kadınları fabrika olarak görmesini, kadınların vatani vazifesini ‘’dünyaya en az üç çocuk getirmek’’ olarak ilan etmesini garipsemiyoruz.

Yetmiş iki milyonluk nüfusu kaldıramayan Türkiye’nin daha fazlasını nasıl kaldıracağını merak ediyoruz. Basit bir hesap yapalım: Otuz milyon en az üç çocuk yapsa 120 milyon olur. Bu çoğalma süreci bir nesil daha devam ederse 300 milyondan fazla bir nüfusa sahip olacağız demektir.

2050’de üç yüz milyonluk bir nüfus olur mu? Başbakan Erdoğan’a göre olmalı! Türkiye’de eğitimin ve sağlığın neredeyse iflas ettiğini, ölen/öldürülen insanların istatistik olarak görüldüğünü, milletin ekonomik politikalar altında ezildiğini söylememiz son derece gerçekçi olur. Biz şimdiye kadar ‘’en az üç çocuk’’ politikasına sahip olsaydık, ne de güzel büyürdük!

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..