Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '14

 
Kategori
Okul Öncesi
 

Çocuk ve Aşk

Çocuk ve Aşk
 

resim haber 365.com adresinden alınmıştır.


Aşkın tanımı, sözlüklerde "aşırı sevgi ve bağlılık duygusu"  olarak belirtilmiş olsa da eminim herkesin kendine özgü bir aşk tanımı vardır. Kimisi tutkuyla, kimisi güvenle, kimisi huzurla bağdaştırır aşkı...Bir anne için çocuğudur aşk, bir öğretmen için mesleği, bir hayvan sever için sokaktaki kediler ,bir adam için tutkuyla bağlı olduğu kadın...Peki çocuklar için aşk ne ifade eder acaba?

Bununla ilgili bilimsel açıklamalarda bulunacak yetkinliğim yok elbette, benimkisi sadece kişisel gözlemlerime dayanır ; sınıfımdaki miniklerimin aşkı nasıl gördükleriyle ilgili minik bir paylaşım sadece :) Ve onların bu kelimeyi telaffuzlarıyla beraber ebeveynlerinde oluşan derin kaygı.

"Çocuklar aşkın ne olduğunu nereden bilecekler de aşık olacaklar, bu yaşta aşık mı olunurmuş , çok ayıp daha çok küçüksün büyüyünce aşık olursun " gibi cümleler kuran sevgili anne - babalar bence korkmanıza , kızmanıza gerek yok. Çocuklar çevreyi, sizleri o kadar ayrıntılı gözlemler ki ; o belki anlamaz diyerek yanıbaşında sürekli açık olan televizyondan sesi yükselen ihtiraslı aşk dizilerinin kahramanları, sizin eşinize söylediğiniz sevgi dolu bir söz ,bazı abla ve ağabeylerinin karşı cinsle ilgili yaptıkları sohbetler... Bunların hepsi onların o masum , minik yüreklerinde  kendi aşklarını yaşamaları için tüm malzemeleri barındırıyor. Bu sandığınız gibi endişenmenize yol açacak bir şey değil.Okul öncesi dönemdeki çocuklar bizleri, çevrelerinde gördüklerini taklit ederler. Bu aşk mevzusu da bu gözlemlerden yola çıkarak yetişkinlere öykünmelerinden ibaret. Onların aşkının içinde cinsellik yok , gelişim özellikleri gereği karşı cinsi merak ediyor oluşlarını cinsellikle karıştırmayın. Ergenlik döneminde olduğu gibi işin içinde hormonlar da yok. Sınıf içinde birbirlerine aşık olan çocuklarımın gerekçelerinden bazıları şöyle : "-Kalemliğini çok beğendiğim için ona aşık oldum -Öğretmenin her sorduğunu biliyor diye ona aşık oldum -Oynarken oyuncaklarını benimle paylaşıyor diye aşık oldum -Onun ağladığına üzüldüğüm için aşık oldum ." İşte çocukların aşık olma sebepleri bu kadar masum bu kadar zararsız. Birlikte oturmak , belki yürürken el ele tutuşmak, yiyeceğini ,oyuncaklarını paylaşmak...

Anne -babalar çocuklarının bu aşk maceralarını öğrendiklerinde paniğe kapılmak yerine onları dinleyip, belki bu masum aşktan dolayı üzüldüklerinde onlara destek olmayı deneseler ileriki zamanlarda çocuklarının  karşı cinsle olacak olan ilişkilerinde ,  onlarla her şeyi paylaşabilmek için güzel bir adım atmış olabilirler aslında.Böyle bir durumla karşılaştığınızda lütfen çocuğunuzu dinleyin, söylediklerine gülmeyin, bu yaşında aşık olamazsın diye onu ikna etmeye çalışmayın.

Okul öncesi dönemde bile erkekler bu konuda daha rahat, daha kendinden emin. Zira kız çocukları bu konuyu açtıklarında genelde ayıplanıp susturulurken, erkek çocuklar cesaretlendiriliyor.

Şimdi çocuklarımın aşk ne demek sorusuna verdiği cevaplara göz atalım :

-Evlenmek demek, -Düğünde dans etmek demek ,- Sarılmak demek ,-Arkadaşını çok sevmek demek,-Çiçek almak demek,-Mutlu olmak demek,-Saçları güzel demek,- Yap boz yapmak demek :)

Bu masum aşkların hiç bitmemesi dileğiyle...

 
Toplam blog
: 45
: 4525
Kayıt tarihi
: 04.03.07
 
 

Yazmak sadece bilgi paylaşımı değil benim için.Yazmak, öğrenmek,unuttuklarımı hatırlamak,bilmediğ..