Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '17

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuk ve depresyon

Çocukluk Döneminde Depresyon :

Çocuklarda yetişkinler gibi depresyon belirtileri yaşayabilirler. O daha çocuk neden yaşıyorlar ya da çocuklar depresyona girmez diye yargı oluşuyor. Onlarında içlendiği, kendi yaşlarına göre sorunları olduğunu unutmamız gerekiyor. Peki çocuklarda depresyon nedir ?

Öncelikle depresyonun tanımını yapalım. Yaşamamız boyunca, sıkıntılarımızı, stresimizi dışa vurma durumumuzu depresyona tanımlayabiliriz. Herkesin kişilik karakteri nasıl farklıysa depresyon belirtilerini dışa vurması da farklıdır. Peki bu çocuklarda nasıl etki eder ?

Çocukların dönemleri vardır ;

Bebeklik Dönemi, Oyun  Çağı Dönemi, Ergenlik Dönemidir. Bu dönemlerde depresyona neden olan dönemdeki gelişimdir.

Çocuk gerek eksiklikleri nedeniyle, gerekse dış etkenlerden dolayı, varolan stresin kendine yansıması sonucunda ve uyum sorunlarının buna eşlik etmesiyle birlikte depresyona girebiliyor. Yetişkinler çocuklardaki depresyona sadece yetişkinler yaşar gözü ile bakılmamalı. 

Çocuklarda depresyon :

0-18 ay çocuk ve anne arasında bağlanma çok önemlidir. Çocuğun annesine güvenmesi gerekiyor .

Bu yüzden fiziksel temas, göz teması, çocuğa yaklaşım, çocukla iyi bir ilişki kurmak güven bağının oluşmasına neden olur, Peki güven bağı oluşmazsa ne olur ?

Küçüklükten başlayan güvensizlik sorunu çocuk büyüdüğü zaman etkileri ortaya çıkar . Bu yüzden Anne-Çocuk güven bağı çok önemlidir. Bu bağlılığın olmaması nedeniyle depresyonun başlamasına neden olabilir .

Depresyon belirtileri :

-Ağlama

-Huzursuzluk

Uyku düzeninin bozulması

Kilo kaybı

Disiplinin oturmayaşı

İştah azlığı

Çocuğun göz teması kurmaması

-Uyaranlara tepkisiz kalması

-Hoşlandığı şeyleri yapmak istememesi

-Sindirim sorunların ortaya çıkması

Oyuncaklarını atması, kırması

Kapıları çarpması gibi tepkiler

Bebekler ve çocuklar, davranış dilini kullanırlar. Davranış bozuklukları ortaya çıkabiliyor, gelişimin aksaması gibi..

Çocuğun gelişim dönemleri vardır :

-Oral Dönem ( 0-1 Yaş )

-Anal Dönem ( 1-3 Yaş )

-Fallik Dönem (3-6 Yaş )

-Latent Dönem (7-12 Yaş)

Genital Dönem ( 12-18 Yaş)

Yukarıda belirtiğimiz dönemler çocuklar için çok önemlidir. Bu dönemde çocuğun kazanması gereken becerileri kazanmayışı, yürümenin gecikmesi, tuvalet alışkanlıkların gecikmesi, motor becerilerinin aksaması gibi gecikmelerde söz konusu olabiliyor. Peki depresyon ile nasıl başa çıkarız. 

Bu dönemde Anne-Baba ‘nın tutumu çok önemlidir. Ebeveynler ‘leri sabırlı bir tutum sergilemesi gerekiyor. Çocuğun ailesinden çok önemli bir neden olmadıkça çocuğun aileden uzak kalmaması gerekiyor. Çocuk ve aile güven bağının oluşması gerekmektedir. Ailenin çocuğa güven vermesi gerekiyor, eğer sorun çözülmezse bir uzmana danışılması çok önemlidir. Oyun tedavisi ile de çözüm yolları bulunabilir.

 
Toplam blog
: 7
: 132
Kayıt tarihi
: 15.01.17
 
 

Çocuk Gelişim Uzmanı, Oyun Terapisi ..