Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuk ve Dikkat Becerisi: Yaş Gruplarına Göre Çocukların Dikkat Süreleri

Çocuk ve Dikkat Becerisi: Yaş Gruplarına Göre Çocukların Dikkat Süreleri
 

dikkat-suresi


2 aylık – 7 aylık bebek

Bebekler en fazla 2-3 dakika boyunca etrafındaki kişileri gözlemleyebilir, yüz ifadelerini inceleyebilir, biriyle ses çıkararak iletişim kurabilir.7 ay itibari ile bu aktivitelere yaklaşık 5 dakika dikkatini verebilir.

18 aylık çocuk

Tek başına 18 aylık bir çocuk, aktivitede 30 sn kadar dikkatini sürdürebilir.Bakım veren kişinin dikkatini çekmeden önce yapabileceği bir kaç etkinlik var ise dikkatini 1 veya 2 dakika sürdürebilir.

2 yaş çocuğu

Tek başına 2 yaş çocuğu tek bir etkinliğe dikkatini 30-60 saniye kadar sürdürebilir.Bir yetişkinin cesaretlendirmesi ile bu süre 2-3 dakikaya çıkabilir.

2.5 yaş çocuğu

2.5 yaş çocuğu tek başına, bir etkinliğe dikkatini yaklaşık 2 dakika verebilir. Bu dönemde etkinliklerini, bir yetişkin ile yapmaktan daha çok zevk alırlar. Yaşına ve gelişimine uygun küçük bir grup ile 10 dakika oyun oynayabilir.
 

3 yaş çocuğu

Okul öncesi eğitimi alan bir 3 yaş çocuğu 3-8 dakika kadar bir süre dikkatini sürdürebilir.Etkinlik yaşına ve gelişimine uygun ise de bu etkinliği ilgisini kaybetmeden tamamlayabilir.

3.5 yaş çocuğu

3.5 yaş çocuğu yapabileceği/oynayabileceği farklı etkinlik ve oyunlar var ise kendi başına 15 dakika kadar süre ile dikkatini sürdürebilir.

4 yaş çocuğu

4 yaş çocuğu yaptığı etkinliğe ilgisini sürdürebilir hatta çevreden gelen diğer uyaranları duymayabilir, görmeyebilir ( oyun oynarken annesinin onu yemeğe çağırması vb).
4 yaş çocuğu tek başına bir etkinlikte dikkatini 7-8 dakika kadar sürdürebilir.Eğer etkinlik 4 yaş çocuğu için yeni ise ve ilgisini çekiyor ise dikkatini sürdürebilme süresi 15 dakikaya kadar çıkabilir.Yaşına ve gelişimine uygun bir grup çocuk ile 5-10 dakika kadar aralıksız oyunu sürdürebilir.
 

4.5 yaş çocuğu

4.5 yaş çocuğu kendisinin seçmediği, ebeveyninin seçtiği bir etkinlikte dikkatini 2-3 dk kadar sürdürebilir (oyuncaklarını toplamak, giyinmek vb.).


5 yaş çocuğu

5 yaş çocuğu, dikkatini sürdürürken bir çok dış uyaranı yok sayabilir. Tek başına, ilgisini çeken bir etkinlikte dikkatini 10-15 dakika sürdürebilir.Ona verilen bir görev/ etkinlik yaşına ve gelişimine uygun ise yaklaşık 4-6 dakika dikkatini verebilir.Yaşına ve gelişimine uygun bir grup çocuk ile 10-25 dakika kadar oyunu dikkati dağılmadan sürdürebilir.
 

6 yaş çocuğu
6 yaş çocuğu tek başına ilgisini çeken bir etkinliğe 30 dakika kadar dikkatini verebilir.

(kaynak :parentingpress)

 

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

www.cocuklaringelisimi.com

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..