Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '13

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuk ve disiplin: Mola tekniği-I

Çocuk ve disiplin: Mola tekniği-I
 

çocukta mola tekniği


Mola Tekniği Nedir?

Mola tekniği çocuğunuza bağırmadan şiddet uygulamadan uygun olmayan davranışını değiştirmeye yarayan biri disiplin tekniğidir. Mola tekniğinde çocuğu cezalandırmak yerine, hoşuna giden durumdan onu yaşına uygun bir süre ile uzaklaştırmak (olumlu pekiştireçlerden) temel fikirdir. Çocuğun uygun olmayan davranışı ile karşılaşıldığında onu o anda oradan uzaklaştırarak mola verdirilmesidir. Tekniğin amacı çocuğunuzun kendi davranışını kontrol edebilmeyi öğrenmesidir. Tabii ki çocuklarda keyif aldıkları etkinliğe devam etmeyi mola almaya tercih edeceklerinden mola tekniğinden pek hoşlanmayacaklardır. Disiplinin olumlu davranışlara yoğunlaşarak verilmesi hem ebeveynleri için daha az yorucu bir disiplin türüdür hem de çocuğunuz ile olan ilişkinizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun olgunluğu bu teknik için önemlidir 2,5 yaş öncesi kullanmanız faydalı olmayacaktır çünkü çocuğunuz neden sonuç ilişkisini anlayabilecek bilişsel düzeyde değildir.

Ne Zaman Mola Tekniği Kullanılmalı?

Mola tekniğini uygulamak için sizin için ortadan kaldırılması için gerekli en önemli 1-2 davranışı seçin. Olumsuz davranışlarda kendine veya başkalarına zarar verici davranışlarda (vurmak, ısırmak vb.) bulunuyor, karşı gelme davranışı var ise mola tekniğini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuza uyarı vererek bu davranışını sonlandırmasına fırsat tanımanız yararlı olacaktır. Mola tekniği uygulayacağınız davranışı seçtikten sonra her bu davranışını gözlemlediğinizde veya bir yakınınız gözlemlediğinde çocuğunuza istikrarlı olarak mola vermeniz çok önemlidir.

Davranışı gözlemlediğiniz anda çocuğunuza mola vermelisiniz böylece davranışının sonucu ile olan bağlantısını kurabilir. Molayı verirken hangi davranışı nedeni ile mola aldığını da belirtmeniz önemlidir. Çocuğunuza uzun açıklamalar vermekten kaçının, kısa cümleler kurun ("Vurmak yok, mola zamanı").Eğer çocuğunuz mola alanına kendi gitmiyor ise ( ilk zamanlarda kesinlikle kendi gitmeyecektir),çocuğunuzu molayı alacağı alana siz eşlik edin. Mola sırasında çocuğunuza ilgi ve alaka göstermekten de çekinin. Olabildiğince nötr olun.

Mola Tekniğini Çocuğunuza Nasıl Anlatmalısınız?

Çocuğunuza hangi olumsuz davranışının her seferinde mola ile sonuçlanacağını en başta açıkça ifade edin. Molanın nerede ve ne kadar süreceğini, sürenin başlaması için sakin olmasının ve süresi bittiğinde ona haber vereceğinizi ona iletin. Bu kuralınız başlamadan çocuğunuz ile mola denemesi de yapabilirsiniz.

Mola tekniği ile ilgili ikinci yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..