Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '08

 
Kategori
İnternet
 

Çocuk ve internet

Çocuk ve internet
 

Çınar web sitesi kurarken :))


Çocukların eğitimlerine katkısı olduğunu düşündüğümüz internet gün geçtikçe çocuklarımızın vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor.

Okul öncesi çocukların bile kullanmaya başladığı internet, için şunu kabullenmek gerekir ki artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Özellikle son zamanlarda çıkan ders çalışma ve pratik yapmaya yönelik hazırlanan ciddi eğitim sayfaları ile faydasını inkar etmemiz mümkün değil. Fakat bunun kullanımı ve süresi de biz ailelerin elinde. İnternet kullanım süresini çocuklarımıza belli saatler arasında verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Çocuklar internet ortamındaki hazırcılık yüzünden çok fazla araştırmacı olamadıkları gibi, oturdukları yerden dünyayı keşfettiklerini ya da hükmettiklerini düşünüyorlar. Etrafımdaki birçok arkadaşımdan edindiğim izlenime göre çocuklarının ödevlerini internetten kendileri hazırlıyorlar. Çocuklar da okul ödevlerini kütüphanede değil, internet ortamında hazırlamanın rahatlığı içinde çok fazla kitap okumaya yönelmiyorlar. Durum böyle oluncada kütüphanelere uğrayan çocuk sayısı da gün geçtikçe azalıyor.

Kütüphane, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmakla beraber, ödevlerini yani sorumluluklarını araştırmacı bir ruhla hazırlamalarını sağlamaktadır. Kütüphanede ödev hazırlamak, belli bir emek gerektirdiğinden, burada hazırlanan ödevin mutluluğu çok daha gerçekçi olarak hissedilir. Kitap okuma oranımızın diğer ülkelere oranla çok daha düşük olmasının bir sebebi de çocuklarımızı hazırcı eğitim sistemine alıştırmamız ve ders çalışma alışkanlıklarını iyi yönlendiremediğimizden kaynaklanmaktadır.

Çocukların enerjisini dengeli harcayabilmesi için vaktinin tamamını teknolojik gelişmeler ve internet karşısında değil, daha çok insan içine girerek, paylaşarak tüketmesi her açıdan daha faydalı olacaktır. Çocuğun dışarıda arkadaşlarıyla oynadığı oyun, zeka gelişimini, keşfetme duygusunu ve çevreye karşı olan duyarlılığını artırmakla beraber daha aktif hala gelmesini sağlayacaktır. Bu yüzden de çocuğun aile ile olan iletişimi de daha kuvvetli olacaktır.

Çocuklarımızı ev ortamında kontrol altına almaya çalışırken, dış çevreden soyutlanmasına izin verilmemelidir. Çocuk gelişimini önemli derecede ilgilendiren psikolojik ve fiziksel unsurlar, yani sosyal aktiviteler, çevre bilinci, paylaşma duygusu, oyun ve arkadaşlık gibi etkinliklerden uzak kalmamalarına dikkat edilmelidir. Çocuğumuza bu ortamı sağlamak biz ailelerin elinde, çocuğun arkadaşlarını iyi tanımak, aileleri ile tanışmak ve onlarla bir araya gelerek, hem çocuk, hem de kendimiz için daha elverişli zamanlar yaratmalıyız.

Çocuklarımıza internet ortamını sağlarken çok dikkatli olmalıyız. Bilgisayara, çocuklarımızın zararlı sitelere girmesini engelleyecek programları kurmalı ve girdiği siteler mutlaka kontrol etmeliyiz.

Biz ebeveynler de mümkün olduğunca evdeki internet kullanmak durumunda olduğumuz da çocuklarımızın okul saatlerinde yani onların evde olmadıkları zamanlarda kullanmanın daha doğru olacağını düşünüyorum.

Çocuklarınızla çok güzel ve değerli zamanlar geçirmeniz dileğimle...

Sevgilerimle...

 
Toplam blog
: 164
: 4548
Kayıt tarihi
: 26.03.08
 
 

Hayatı sevmek ve düzgün yaşamak isterken bulurum kendimi. Yaşamın bana verdikleriyle yetinmeye çalış..