Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuk ve Resim: Küçük Ressamlar

Çocuk ve Resim: Küçük Ressamlar
 

Çocuktum ufacıktım, sözcüklerim yetmiyordu derdimi anlatmaya. Peki ben içimde yaşadığım üzüntüleri, mutlulukları nasıl dışa vuracaktım. Önümde her daim ulaşabileceğim boya kalemlerim ve her gün gelişmekte olan ince motor becerilerimle kendimi ifade etmenin en kolay yolunu buldum. Ben bulmadım belki de içimden gelen ve başarabildiğim, kimse tarafından yargılanmayan dürtüsel bir durumdu bu yaşadığım. Evet ben ufak bir ressamdım kimsenin keşfetmediği...

Evet bugün minik ressamları konuşalım biraz.

Çocuklar resimlerle kendilerini en güzel ve özgür şekilde ifade ederler.

Resim, çocuğun bağımsız düşünebilmesini ve düşündüklerini davranışa dönüştürmesini sağlar.

2 yaş civarında parmak boyasıyla tanışan çocuk sonraları kalın fırçalarla resme devam eder. İnce kas gelişimi ilerledikçe kalem tutmaya başlar ve önce rastgele karalamalar yaparken 3 yaş itibariyle figürler çizmeye başlar. Elbette figürleri hayal gücüyle süsler. Görmek istediği hatta bazen algıladığı gibi kağıda yansıtır.

Çocuğunuzun resim yeteneğinin gelişmesi veya daha iyi resimler yapması için ona sizin çizdiğiniz ağaçları çizebilmeyi denizi mora değil maviye, güneşi de sarıya boyaması gerektiğini öğretmeyin. İşte bu noktada hayal gücünü sınırlandırmış olacaksınız.

Bir çocuğun çiçeği, ağacı asla sizinkine benzemeyez. Benzemesi de gerekmez zaten. Hatta biraz olsun ilgiyle onu gözlemlediğinde ve desteklediğinizde nasıl harikalar yarattığını ve dünyayı nasıl gördüğünü az da olsa farkedebilir ve onun gözünden bakabilme şansını elde edebilirsiniz.

Bazen ebeveynleri ne kadar kızsa da duvarları veya yerleri boyuyorlar diye onlar asla pes etmez.

Çünkü dünyayı gördükleri şekilde, hissettikleri şekilde o ufacık kağıda sığdırırlar. Mutluluklarını mutsuzluklarını yansıtırlar.

Her çocuk resim yeteneği olsun ya da olmasın kendisinde var olan bu içten gelen yaratıcılığı kullanarak sözcüklerini çizgilere dönüştürür.

İç dünyasına neleri dahil ettiği, üzüntüleri sıkıntıları, aileye bakış açısı, tutumları, grup içerisinde kendini nasıl algıladığı resimleşir ve çocuğun ellerinden kağıda dökülür.

Tabi neyin ne kadar yansıdığı gibi değerlendirmeleri uzmanlara bırakmak en doğrusudur.

Sadece resimlere bakarak çocuğu değerlendirmek pek doğru olmasa da gelişimsel testler, oyun terapilerinin yanısıra çocuğun iç dünyasının keşfinde resimin ne kadar önemli bir yere sahip olduğu yadsınamaz.

Anne ve babalara tavsiyemiz çocukların bu sınırsız dünyada yola devam etmeleri ve kendilerini ifade etmelerine izin vermeleri ve bunun için yeni fırsatlar yaratmalarıdır.

Yanlışlıkla masayı veya yeri boyadığında yada duvarlara resim yaptığında kızmak yerine, çocuğunuza temizleme sorumluluğunu da verebilir böylece neyi yapmaması gerektiğini öğretebilir, hem de onu resimden uzaklaştırmamış olursunuz.

Ellerini yüzünü ve kıyafetlerini boyamasına aldırış etmeyin. O sadece elinde olan en büyük özgürlüğü kullanıyor. Bu esnada ondan kıyafetlerine özen göstermesini beklemeyin. Boyalarla oynarken veya resim yaparken eski bir kıyafet veya bir önlük giydirin ve onu yaratıcılık denizinde yüzerken gülümseyerek izleyin.

Yaptığı resimlerde neyi anlatmak istediği sorup, hikayelendirmesi için teşvik edin. Böylece düşündüklerini ve hissettiklerini kelimelere dökmeyi öğrenecektir. Sizin de çocuğunuzun hissettikleri ve düşündükleriyle ilgili ip uçları yakalama şansınız olacaktır

Çocukların resimlerini eleştirip, ‘bu böyle çizilmez ki’, şeklinde yaklaşımlarda bulunmak yerine ‘çok değişik ve güzel çizmişsin.’ demeniz çocuğunuzun daha güzel resimler yapması için onu yüreklendirmenizi sağlayacaktır.

Dünyayı sizin gördüğünüz gibi görmesini beklemeyin.

Farklı boyalar ve materyalleri bir araya getirerek, 4-5 yaş civarında kolaj çalışmalarıyla da destekleyerek sınırlarınızı genişletebilirsiniz.

Okulda bugün ne yaptın veya hafta sonu ne yaptık, bugun neler hissediyorsun, rüyanda ne gördün gibi temalarla resim çizmesine teşvik edebilirsiniz.

Ardından çizdiklerini sizinle paylaşmasını isteyin. Bu çocuğunuzun yaptığı resim ile ilgilendiğinizi ona değer verdiğinizi hissettirecek, özgüvenini arttıracaktır. Aynı zamanda size anlatırken düzgün kelimeler seçme ve düşüncelerini ifade etme konularında alıştırma niteliği taşıyacak, bir sonraki resimde sizin soracagınızı düşündüğü için resim çizme aşamasında anlatacakları planlamaya başlayacak ve daha özenli çalışacaktır.

Çocuğunuza bu çalışmalar esnasında özel bir mekan hazırlayın veya bir çalışma alanı yaratın. Bu çocuğunuzun yaptığı işe değer verdiğinizi gösterecektir.

Çocuğunuz eski resimlerini saklayarak 1 yıllık veya 6 aylık aralıklarla resimlerinin karşılaştırılmasını beraberce yapabilirsiniz. Böylece ne kadar yol katettiğini kendi de görmüş olur. Bu gelişimsel aşamadaki ilerlemesi, yaptığı resimler veya resmin duygularımızı ifade etmemizde çok güzel bir yol olduğu üzerine sohbetler edebilirsiniz.

İnce kas gelişiminin ilerlemesini desteklemek için çocuğunuzla beraber kil ve oyun hamuru çalışmaları, çizgi çalışmaları, kesme çalışmaları da yapabilirsiniz.

Küçük ressamlar sizden destek bekliyorlar. Onları bu özgürlüklerinden uzaklaştırmamanızı diliyorum

Sevgilerle

Psk. Ezgi Başaran

 
Toplam blog
: 12
: 3420
Kayıt tarihi
: 10.04.08
 
 

  Kolektif Psikoloji'nin Kurucularından Psikolog Ezgi Başaran Bireysel Terapi, Grup Terapiler..