Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '07

 
Kategori
Haber
 

Çocuk ve televizyon

Küçük Hatice' nin televizyonda izlediği bir programdan etkilenip, kendisi canlandırmaya çalıştığında boğularak öldüğü haberini okumuşsunuzdur. Günümüzde maalesef çocuklar için en zararlı şeylerin başında televizyon geliyor fakat nedense aileler bunu kabullenmek istemiyor. Bildiğim kadarıyla 0-3 yaş arası televizyon izlettirilmemeli, 3-7 yaş arası 15 dakika ve 7 yaşından sonrada 1 saat izlettirilmelidir. İzlediği programlar ise çizgi film veya çocuk programları olmalıdır. Bir günde kaç saat tv izlendiğini düşünürsek bu verilen dakikalar komik gelecektir fakat doğru olan budur.

Annelerin veya bakıcıların en büyük hatası, ev işi yapmak veya çocuğa yemek yedirmek için tv yi kullanmaları oluyor. Özellikle 0-3 yaş arası bebekler saatlerce tvnin karşısında bırakılıyor .0-3 yaş arası; bebeklerin anlama, öğrenme, dinleme dönemidir ve bu dönemin büyük bölümünün tv karşısında geçtiğini düşünebiliyor musunuz? Orada sürekli renklerin değiştiği , hareketliliğin olduğu, konuşmaların olduğu bir ekran var. Ne yazık ki çocuğun soru sorabileceği, konuşabileceği hiçkimse yok, dokunma yok, koku yok, jest-mimik yok. Bazı anneler ''çocuğumu sabah tv-nin karşısına koyuyorum akşam alıyorum sesi bile çıkmıyor'' diyorlar. Biz yetişkinler bile kaç saat dikkatimizi toplayıp tv-yi dikkatle izleyebiliyoruz ki? Bir bebeğin sesinin bile çıkmamasından veya saatlerce hareketsiz oturmasından daha anormal ne olabilir ki? Bebek ağlayacak, gülecek, hareket edecek, bunları yapacak ki sizinle iletişim kurabilsin.İlerleyen yaşlarda soru soracak ki neyin ne olduğunu öğrenebilsin. Ayrıca genetiğinde otizm gibi bir rahatsılık bastırılmış olarak duruyorsa tv bunu tetikleyerek baskın hale getirebiliyor. Yanlış bilmiyorsam hiperaktifliğin nedenlerinden biride tv çünkü çocuk kendini nasıl ifade edeceğini , enerjisini nasıl atacağını bilmiyor.

7-8 yaş arası çoçuklar ise tıpkı küçük hatice gibi hayal veya oyun ile gerçeği çok rahat ayırt edemeyebiliyorlar. Yani biz bir program izlediğimiz zaman iyi ve kötü yönlerini veya gerçek ile hayal olup olmadığını ayırt edip almamamız gereken kısmı hafızamıza alabiliriz. Çocukların ise böyle bir şansı yok. Çoğu izlediğini yanlış veya doğru olduğu gibi alıyor yani ayırt edemeyebiliyor. Bu yüzden çocuğunuz bir program izliyorsa mutlaka yanında olup doğruyu anlatmanız veya gerekiyorsa programı izlettirmemeniz gerekiyor.

Çocuklarımızı ev dışına çıktığında gözümüzden bile sakınıp, koruyup, kolluyoruz. Ev içinde ise her türlü şiddetin olduğu bir sanal göstericinin karşısında yalnız bırakıyoruz. Çocuklarınız evdeyken yapmanız gereken tek bir şey var, küçük bir düğmeye basıp tv-yi kapatmak. İnanın bu hiç zor değil. Siz ne kadar bu konuda özenli olup, kalan saatlerde çocuğunuzla birebir iletişim kurup onunla oyunlar oynarsanız emin olun daha mutlu olurlar.

 
Toplam blog
: 265
: 642
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1974 İstanbul doğumluyum. Yüksekokul mezunuyum. Bursa'da yaşıyorum. Her zaman yazıp defterler, aj..