Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '16

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuk yalan söylemeyi nasıl öğrenir?

Çocuk yalan söylemeyi nasıl öğrenir?
 

Çocuk Yalan Söylemeyi Nasıl Öğrenir?


Yalan söylemek, gündelik hayatta hemen herkesin sıklıkla başvurduğu olumsuz durumdan kaçınmak, cezadan kurtulmak yahut karşımızdakini bir şeylere ikna etmek için kullandığı, dilsel aktarım ile gerçeği çarptırma veya gizleme eylemidir. Kimi insan, bu eylemi insanın bir ihtiyacı olarak görür, sıklıkla başvurur. Bunun normal olduğunu, hayatta bundan kaçınamayacağımızı düşünür. Kimileri yalanı olduğu gibi reddeder. Kesinlikle doğru bulmaz ve buna başvurmaz. Genel olarak baktığımızda ise insanlar yalanları kategorilendirerek önem sırasına göre, sonucunda ortaya çıkacak etkiye göre sıralamıştır. (Beyaz yalan, pembe yalan, siyah yalan vs.)

Evrensel ahlak kuralları, yalan söylemenin karşımızdaki insandan doğru bilgiyi edinme hakkını çalmamız anlamına geldiğini ve kesinlikle buna başvurulmaması gerektiğini ifade eder. Fakat gel gelelim hayatın akışında bu kurallar etkisini pek göstermez, insanlar yalana başvurmaktan çekinmezler.

Peki neden yalana başvururuz? Nasıl “yalancı” oluruz? Bir insanın “yalan geçmişi” ve yalan söyleme alışkanlığını kazanması çok erken yaşlara dayanır. Erken çocukluk döneminde dilsel ve sosyal algıların giderek önem kazanması ile birlikte çocukların bir çok davranışı doğrudan gözlem, dolaylı gözlem ve taklit yöntemleriyle edindiklerini biliyoruz. Haliyle bir çocuğun yalan eşiği, erken çocukluk dönemi yaşantıları ve mantığının işlemeye başladığı 7-8 yaş arasındaki çevre etkisiyle belirlenir.

Erken çocukluk döneminde sürekli bir şekilde aile bireylerini gözlemleyen çocuk, onlarda yalan söyleme eyleminin olup olmadığını fark edecek, algılayacak durumdadır. Gerek aile bireylerinin, gerekse çevresindeki diğer bireylerin, yahut akranlarının bu yolla cezadan kurtulduklarını, olumsuz durumu ortadan kaldırdıklarını anlayan çocuk, mantık mekanizmasının işlemeye başlaması ise bunu zihnine iyice oturtur. Bir çok insanın ortak yaşantısıdır; aile bireyleri de bazen çocuğu yalan söylemeye iterler. Örneğin; bir annenin çocuğuna, “Bunu yaptığını babana söylemeyeceksin.” yahut bir babanın, “Annen sorarsa babam evden hiç çıkmadı diyeceksin.” gibi zorlamaları ile çocuk çevresindeki bireylerin yalana sürekli başvurduklarını, eğer onlar bunu yapıyorsa bunda kötü bir şey olmadığını, kendisinin de bu tür durumlarda yalan söylemesinin bir sorun oluşturmayacağını düşünür ve bunu mantığına oturtur. Kritik dönemde mantığına oturttuğu bu eylem hayatı boyunca sıklıkla kullanmaktan çekinmediği ve çevresi tarafından “yalancı” olarak görülerek dışlanmasına sebep olacak olumsuzluklara yol açar. Bu olumsuzlukların da en önemlisi şüphesiz, kişilik bozukluklarıdır.

h.anilkatkat@gmail.com

www.egoistmuallim.com

 
Toplam blog
: 4
: 850
Kayıt tarihi
: 19.01.16
 
 

Okumayı, öğrenmeyi, araştırmayı, eleştirmeyi, geliştirmeyi ve tüm bunları içtenlikle paylaşmayı s..