Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '14

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocukla İletişim: Çocuğunuza olumlu ve Sevgi içeren Mesajlar iletmenin 22 yolu

Çocukla İletişim: Çocuğunuza olumlu ve Sevgi içeren Mesajlar iletmenin 22 yolu
 

Bir çok ebeveyn çocuklarına sınır koyarken fiziksel-duygusal veya sözel cezalar kullanabilmekte ancak bağırmanın, tokat atmanın, vurmanın, aşağılayıcı sözler söylemlerinin ebeveyn –çocuk ilişkisini olumsuz etkilediğini de hissederler.Bu tür cezalandırmalar da çocuk sevdiği ve güvendiği kişinin ona zarar verdiğini gözlemler.Bu da çocuğa karışık mesajların iletilmesine neden olur (sevgi= zarar/acı).

Çocuğunuza olumlu ve sevgi içeren mesajlar iletmenin 22 yolu:

Çocuğunuz ihtiyacını size ilettiğinde, bu ihtiyacını karşılamak istemeyen davranışların ortaya çıkmasını önler. İhtiyaçları giderildiğinde öğrenme için bir sonraki evreye geçiş yapabilir.

Çocuğunuz için güvenli bir ortam yaratın. Çocuğunuzun erişebildiği alanlarda değer verdiğiniz eşyalarınızı, çocuğunuz belli bir yaşa gelene kadar yerleştirmeyin.

Altın Kuralı uygulayın. Çocuğunuzun içinde bulunduğu durumda siz olsaydınız, size nasıl davranılmasını istediğinizi göz önünde bulundurarak hareket geçin.

Çocuğunuza empatik yaklaşın. Çocuğunuzun davranışı size mantıksız gelse bile, bu davranışın altında yatan düşünceleri ve duyguları onun için gerçektir.

Çocuğunuzun duygularına değerli bulduğunuzu ona hissettirin. Böylece sizin onu anladığınızı ve ona destek olacağınızı bilir.Her bir duygunun ifade edilmesinin/yaşanmasının doğal olduğu hisseder, içselleştirir.

İstemeyen davranışa neden olan altta yatan ihtiyaca yönelik stratejiler izleyin. Olumsuz davranışın asıl sebebine yönelik davranmadığınız da, ihtiyacı karşılanana kadar farklı olumsuz davranışları deneyecektir. Örneğin “ Bugün çok fazla telefonda konuştuğum için mi kızdın? Birlikte yürüyüşe çıkalım mı?” demek ile çocuğunuz anlaşıldığını ve sevildiği hisseder.

Sorun ile baş ederken”kazan-kazan”  ile herkesin ihityaçlarını karşılacak çözümler üretmeye çalışın.

Çocuğunuza sevildiğini ve takdir edildiğini hissettirin. Genellikle çocuklar “kötü” davranışları ilgi ve sevgi almak için kullanırlar. Olumsuz davranışlar o anda ellerinde olan en iyi yöntemleridir. Eğer çocuklar, isteklerini ve duygularını daha olgun bir şekilde ifade edebilme becerileri olsaydı , mutlaka bu yöntemi kullanırlardı.cocugunuzla-iletisim

Çözümlenmesi o anda stresli olan bir durumda dikkatinizi oradan çekin: “Bir mola verelim. Bunun yerine ne yapmak istersin?”

Gün içinde siz ve çocuğunuzun besin değeri yüksek, sağlıklı yiyecekler tüketmesine dikkat edin. Böylece kan şekeri düzeyiniz daha sabit olacaktır.

Nefes alın! Stresli hissettiğinizde bol oksijene ihtiyaç vardır, açık havada kısa ve sık nefesler alın. Stresli durumda bir kaç derin nefes bile kişinin daha sakin olmasına ve daha net düşünmesine yardımcı olur.

Bir arabanın benzin deposu doldurulmadığı sürece nasıl çalışmıyor ise çocuğunda duygusal depoları düşük seviyede ise en iyi şekilde fonksiyonunu sürdürmesi beklenemez. Bu nedenle çocukların duygusal depolarını doldurmada etkili 3 şeyi unutmayın: göz teması, fiziksel temas ve bölünmemiş dikkat/ilgi.

Yazının devamı için: http://cocuklaringelisimi.com/2014/03/01/cocuk-iletisim-22-yol/

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..