Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocukla uçak yolculuğu için ipuçları

Çocukla uçak yolculuğu için ipuçları
 

Çocukla uçak yolculuğu anne babaları tedirgin eden bir konu. Özellikle ilk kez çocukla uçak yolculuğu yapıyorsanız ve gerekli planlamaları yapmadıysanız bu hayatınızın en zor uçuşu olabilir. Çağın doğduğundan bu yana her yıl 4-5 kez uçakla seyahat ediyoruz. Hali ile ben de çocukla uçak yolculuğu konusunda epey bir deneyim sahibi oldum. İlk seyahatinden önce günlerce hazırlanırken artık bir saat gibi kısa bir sürede tüm ailenin seyahat hazırlıklarını tamamlayabiliyorum.

Çocukla uçak yolculuğu sırasında sıkıntı çekmemenin yolu iyi bir planlanmadan geçiyor. Uçak biletini hangi saatlerde alırsanız daha rahat ederseniz, yolculuk sırasında ne yiyecek, ne içecek, nasıl uyuyacak, ne ile oynayacak önceden planlamalısınız. Aksi halde çok sakin bir çocukla bile uçak yolculuğu kötü sürprizlerle dolu bir maceraya dönüşebilir.

Çocukla uçak yolculuğu planlarken

İki haftalıktan itibaren tüm bebekler özel bir sağlık sorunu yoksa uçakla seyahat edebilir. Bebeğiniz prematüre ise doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Eğer çocuğunuzun aktif bir enfeksiyonu varsa, uçuş; hem kendi enfeksiyonunun ağırlaşma hem de diğer yolculara enfeksiyon bulaşma riskinden dolayı eğer mümkünse seyahat ertelenmeli.

Aktif orta kulak enfeksiyonu olan çocuklarda kabin içi basınç değişiklikleri şiddetli kulak ağrısına yol açabileceğinden yolculuğun tedavi sonrasına ertelenmesinde fayda var.

İshali olan çocuk ve bebekler, özellikle uzun süren uçak yolculuklarında aşırı sıvı kaybedebilecekleri için seyahat ishal geçene kadara ertelenmeli.

Çocuğunuzun kronik hastalığı varsa, özellikle de uzun uçuşlar öncesinde doktor kontrolünden geçmesinde fayda var.

Çocukla uçak yolculuğu için hazırlıklar

Uçuş öncesi hazırlıklar

Eğer çocuğunuz anlayabilecek yaşta ise uçuştan bir süre önce uçağa bineceğinizi, tatile veya anneanneye/babaanneye gideceğinizi söyleyebilirsiniz. Ben bir –iki hafta öncesinden uçakla seyahate çıkacağımızı söylemeye başlıyor, yolda ve gittiğimiz yerde nasıl eğleneceğimizi ve neler yapacağımızı ballandıra ballandıra anlatıyorum. Hatta uçak yolculuğu ile ilgili sanal oyunlar oynuyoruz. Evdeki tüm peluş hayvanlarımızı toplayıp, bavul hazırlıyor, uçağa biniyor ve türlü maceralara atılıyoruz.

çocukla uçak yolculuğu

Antalya yolcusu kalmasın…

Bavul hazırlarken birlikte hazırlıyoruz ve onun kendi eşyalarını hazırlamasına olanak sağlıyoruz.

çocukla uçak yolculuğu

Eğer kıtalar arası uçuyorsanız ve 2 yaş altı bebeğiniz varsa uçuş öncesi hava yolu firmasına bunu söylemeniz,  bassinet   denen bebek sepetlerinden ayarlamanız iyi olur.

El çantası hazırlama: Uçak seyahatları dahil her türlü yolculuk, hatta günlük gezintiler için bile uyguladığım bir yöntem var. Eğlence poşeti, kılık-kıyafet poşeti ve yeme-içme poşeti adını verdiğim üç ayrı poşet hazırlıyorum ve bunları 3 bölmesi bulunan bebek bakım çantasının her bir bölmesine bir tane poşet gelecek şekilde yerleştiriyorum. Böylece Çağın’ın üstü- başı battığında ya da acıkıp susadığında karmaşa yaşamadan çantanın içinden istediğimi kolayca bulabiliyorum.

çocukla uçak yolculuğu

Kılık kıyafet poşeti

Bebekler için

En az iki takım kıyafet

Bolca bez

Temizleme mendili

Alt açma bezi

Kullanıyorsa emzik

 2 adet çorap

Battaniye-kundak

Emzirme örtüsü

Kirlenen bezleri ve kıyafetleri koymak için birkaç adet poşet

Çocuklar için

En az iki takım kıyafet( atlet ve külot dahil)

Islak mendil

İki adet çorap

Uçak soğuk olursa diye mont/battaniye/şal/hırka

Kirlenen bezleri ve kıyafetleri koymak için birkaç adet poşet

Eğlence poşeti

Bebekler için

Çıngırak

Bez kitaplar

Renkli ponponlar

Çocuklar için

 

çocukla uçak yolculuğu

Sevdiği ve yanından ayırmadığı bir oyuncak olabileceği gibi yeni alınmış bir iki oyuncak

Kitap (yeni alınmış olması daha çok ilgisini çekecektir).

Defter

Boya kalemi

Çıkartma

Oyun kartları

 

çocukla uçak yolculuğu

Yeme –içme poşeti: Eğer bebeğiniz 6 aydan küçükse ve sadece anne sütü alıyorsa yeme içme poşetine gerek yok. Ama eğer 6 aydan büyükse o zaman ara öğünlerini ve uçuş saati ana öğünün saatine denk geliyorsa ana öğünü yanınıza almanızda fayda var. Bebekler için sebze-meyve püreleri, yoğurt; büyük çocuklar için fındık- ceviz, kuru ve yaş meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulunmalı. Bebek mama ile besleniyorsa seyahatin süresine göre 3-4 adet temiz biberon, termos çantada mutlaka olmalı.  Ben çocukla uçak yolculuğu sırasında yanıma aldığım yiyecekleri sağlıklı olarak muhafaza etmek için philips avent’in yiyecekleri 4-6 saat kendi sıcaklığında (sıcaksa sıcak-soğuksa soğuk) muhafaza eden çantaları kullanıyorum.

Büyük çocuklar için meyve, ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı atıştırmalıklar çantada bulundurulmalı. Ben kısa süreli uçuşlar eğer ana öğün saatine denk geliyorsa korumalı çantada ve ısısını muhafaza eden kapların içinde olmak kaydı ile yanıma mutlaka köfte- makarna ikilisini alıyorum.

Hava limanında

2 yaş altı bebekler için hava yolu şirketleri ücret talep etmiyor. Ama eğer bebeğiniz 2 yaşından küçükse ve ona bilet almadıysanız kucağınızda seyahat etmek zorunda kalıyor. Bu yüzden check-in sırasında bebeğiniz olduğunu ve eğer uçağın durumu müsaitse yanınızdaki koltuğu boş bırakmalarını rica edin. Böylece bebeğinizi kucakta götürmek zorunda kalmazsınız.

Her ne kadar çıkışta pusetinizi biraz beklemek zorunda kalsanız da eğer pusetiniz varsa havayolu şirketleri pusetle uçak kapısına kadar gitmenize izin veriyor. Böylece bebeğinizi ve küçük el bagajınızı uçağa binene dek pusetle taşıyabiliyorsunuz. Görevlilere pusetle uçağa kadar gitmek istediğinizi  söylemeyi ve  pusete de etiket almayı unutmayın.

Gene pek çok şirket uçağa çocuklu yolcuları önce alıyor. Böylece eşyaları yerleştirmek için rahat rahat vakit ayırabiliyorsunuz. Ama biz hep en son binmeyi tercih ediyoruz. Böylece o daracık uçak kabininde daha az vakit geçirmiş oluyoruz.

çocukla uçak yolculuğu

Eğer çocuğunuz huzursuzluk çıkarmaya havalimanında başlamışsa size ortamı eğlenceli kılmaktan başka seçenek kalmıyor.  Havaalanları çocuklar için oyun alanları sunma konusunda pek çok alternatifi olan mekanlar. Uçak iniş kalkışları, valizlerin taşınması hepsi birer eğlence kaynağı olabilir. Valizleri verdikten sonra biz bulduğumuz tüm rampalardan koşuyor tüm merdivenleri inip çıkıyor ve iniş kalkış yapan uçakları izliyoruz. İnişlerde ise ”bavulumuzu ilk kim görecek” oyunu oynuyoruz.

Uçakta

Yukarıda da söylediğim gibi Çağın’ı oyalamak için tercihen daha önce görmediği kitap, dergi, resimli kitap, boyama kitabı, çıkartmalı kitap yanıma alıyorum ve sıra ile ortaya çıkarıyorum.

Bunun dışında uçuşları çocuğunuzun uyku saatine göre ayarlamakta fayda var. Eğer her yerde uyuyabilen bir çocuğunuz varsa uçak saatini uyku saatine denk getirebilirsiniz. Böylece o uyur siz de çocuğu tüm uçuş boyunca nasıl oyalarım derdinden kurtulursunuz. Ama eğer sizin de Çağın gibi her yerde uyuyamayan bir çocuğunuz varsa mümkünse uçuş saatlerini uykusunu almış olduğu saatlere getirmenizde fayda var. Aksi takdirde tüm uçuş boyunca uykusuzluktan endazesi kaçmış, huysuzlukta tavan yapmış bir çocukla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Olabildiğince rahat giydirin. Küçük bebeğiniz varsa ve tulum giydiriyorsanız vazgeçin . Yumuşak terletmeyen penye eşofman takım giydirin. Alt değiştirme sırasında böylece rahat edersiniz. Büyük çocuklara için  eşofman bence en ideal uçak/yolculuk kıyafeti. Ama kabin içi ısısı yaz kış  düşük olduğu için yanınıza bebekler için battaniye, daha büyük çocuklar için hırka almanızda fayda var. Kıyafeti ne kadar rahat olursa huzursuz olma ihtimali o kadar azalır.

Kalkış ve inişlerde kabin içi basıncındaki ani değişiklikler kulakta dolgunluk hissi ve ağrı oluşturabilir. Bebek ve çocuklar bu yüzden ağlayabilirler. Kalkış ve inişlerde emzirmek veya emzik/biberon kullanmak ortakulaktaki basıncı azaltacağından bebeklerin ağlamasını önleyebilir. Daha büyük çocuklar ise sakız çiğneyebilir veya bir şeyler yiyip içebilirler.

Çocukla uçak yolculuğu sırasında bebekleri sık sık emzirin, büyük çocuklara ise sık sık sıvı almayı teklif edin. Böylece özellikle uzun yolculuklarda vücutlarının susuz kalmasını önlemiş olursunuz.

Yazının devamına ve diğer yazılara

http://www.guncelanne.com/  adresinden ulaşablirsiniz.

 

 
Toplam blog
: 12
: 1018
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

30 Ekim 2010 doğumlu Çağın Aras'ın annesiyim. 10 yıllık hekimim. Çocuk doktoruyum. Araştırmacı ok..