Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '17

 
Kategori
TV Programları
 

Çocuklar Duymasın’ın şansı var mı?

Çocuklar Duymasın’ın şansı var mı?
 

Son dönemlerin dizi olayında göze çarpan en önemli ayrıntı, yeni projeler üretemekte çekilen kabızlık! Kore dizileriyle yetinmeyip, Japon işlerine el atmaya niyetlenen… Hollywood filmlerinden esinlenmekle başa çıkamayıp Yeşilçam filmlerinin basit klişelerinden yenilikçilik türetme kolaycılığının üstüne atlayan dizicilerimizin çok kafa yormadan yeni yapım türetme formüllerinden biri de eskilerden medet ummak!

Kısa süre önce bu mantıkla yola çıkartılan ‘Türk Malı’ örneğinin durumuna hep birlikte tanık olduk. Altıncı bölümüyle sezon finali yapıp Eylül’ün meçhulüne yolcu edildi. Ardında geçmişin tadını yaratamadığı gerçeğiyle, ‘39 bölüm garanti’ haberlerinin fosluğunu bırakan ‘Türk Malı’nın 2017 model maceracılığının yankısı sürerken, geçmişe rağbet yaratmaya çalışan bir başka proje var sırada… Maziden günümüze uzanmaya niyetlenip yeniden yükselişi hedefleyen ‘Çocuklar Duymasın’!

Peki, Birol Güven imzasını taşıyan yeni nesil ‘Çocuklar Duymasın’ın şansı var mı yeniden başlatacağı ekran yolculuğunda? Ön değerlendirmede bulunalım...

TEK BAŞINA TAŞ FIRINLIK BU KEZ SÖKECEK Mİ?

Ekranın fenomen işlerinden olan ve ailecek izlemekten keyif aldığımız ‘Çocuklar Duymasın’, mazisi git-gellerle dolu bir seri… İlk kez 2002’de TGRT ekranından izleyiciyle buluşan 13 bölümün ardından ATV’ye geçip elli bölümüyle bu kanalda kalan dizinin sonraki durağı Star TV oldu.

Ancak dizi skandal darbesi yemişti. Haluk ile Meltem dizide yar almıyordu ve ekip yaprak dökümü yaşamıştı. Light Selami ve Gönül’le çocukları öne çıkartan ‘Çocuklar Ne Olacak’ şeklinde Star’da yayınlanan 48 bölümün eli zayıftı anlayacağınız. Yayın sonrası beklenen reytingi alamaması da bu zayıflığın sonucu oldu.

2005’te ilk finalini gerçekleştiren dizinin ilk geri dönüşüyse, öncekinin başarısızlığını unutturmak istercesine, yeniden ‘Çocuklar Duymasın’ adıyla 2010 yılında gerçekleşti. Bu kez de Özgür Ozan ‘Arka Sokaklar’da yer aldığından Light Selami eksiği yaşanıyordu. ATV’de başlayan yeni süreç iki sezon boyunca sürdü. ‘Tebdil-i mekânda ferahlık vardır’ mantığına uygun hareket eden dizinin ikinci finalini gerçekleştirdiği kanal ise FOX TV idi. 2014’te 380’inci bölümünde ikinci finalini yapıp ekranlara veda eden yapım şimdi bir kez daha gün yüzüne çıkmakta…

Üç beş senede bir final yapıp yapıp geri dönmeyi alışkanlığa çeviren dizinin her seferinde ekranda kendine bir yer bulabilmesinin özünde muhakkak ki, Haluk ile yarattığı‘taş fırın erkeği’ tipinin yeri oldukça fazla!

Tamer Karadağlı’yla özdeşleşen taş fırın erkekliğinin tamamlayıcısıysa hiç kuşkusuz Light Selami’dir! Bu ikilinin yarattığı çatışmacılık üstünden mizahını ve mesajcılığını geliştiren dizi, iki erkeğin zıt aile tablosuyla izleyicinin gönlünü kazanmıştı. Burada bir noktanın altını çizmek isterim… O da, Light Selami’nin eksiğini doldurma görevini üstlenen Zero Tuna karakterinin, her ne kadar Volkan Severcan’ın canlandırmasıyla kayda değer bir tablo sunsa da, Selami’nin yerini tutamadığı gerçeği! Nitekim FOX’taki etapta yepyeni karakterler olaya dâhil edilse bile Selami’nin light hallerinin eksikliğinin ne denli önemli olduğu görülmüştü.

2017 model ‘Çocuklar Duymasın’a bu geçmişin ışığında bakacak olursak…

‘Çocuklar Duymasın’ın dışında bir dizide göremediğimiz Pınar Altuğ ile Tamer Karadağlı’yı yeniden buluşturan yeni versiyon, zamanın akışındaki gelişmelerle gelecek karşımıza. Dominant Gönül’ün oğlu Beton Orçun ile Zero Tuna’nın kızı Merve’nin sorunlarını işlerken bir yandan sınav heyecanına bir yandan da özel hayatlarına girecek olan senaryonun, taş fırın erkeği Haluk kanadında geçmişi aratmayacak bir tablo sunacağı da muhakkak.  

Tanıtımında, mutluluk için 20 saniye dahi ayıramayacak kadar sarılmaktan kaçınıp taş fırınlık sergileyerek Meltem’i kırma ritüelini gerçekleştiren Haluk’un sergileyeceği tablodaki mizahın şu an için en büyük destekçisi, kendisiyle eşdeğer karakterdeki Hüseyin gibi görünmekte. Çünkü Zero Tuna’nın ekürilik gücü daha önceden test edildi! Bundan dolayı ‘Çocuklar Duyması’nın 'taş fırın-zero' çekişmesinden fazlaca bir şey beklememek lazım. Yani tek başına taş fırınlık sergileme yoluna gidilirse, bu kez de ekranın taş fırın düzeninde uzun soluklu ayakta kalınması hayli güç olacaktır!

Öte yandan Suzan Kardeş’in katılımının diziyi yeniden parlatmakta katkısı olabilir. Zira Hüseyin’in annesi olarak kadroya dâhil edilen Kadriye karakteri de kükrek bir tip sergileyecekmiş. Dolayısıyla ‘taş fırın kadını’ kıvamında, Haluk’a taş fırınlık yolculuğunda eşlik edip diziye yeni bir bakış açısı katacağını düşünüyorum.

NETİCEDE; ‘Çocuklar Duymasın’ geçmişten gelen alışkanlığın ve yıllara meydan okuyan karakterlerinin hatırına ilk etapta ilgi görecek kapasiteye sahip bir atılım durumunda. Yani Kanal D’deki yolculuğunda şansı şu an için yüksek ve iyi sonuçlar alacağına dair umudum var. Hele ki yaz boşluğunu düşünürsek, dizinin kendini ispat şansı daha da yüksek diyebilirim.

Buna karşılık eskinin mirası üzerinden hareket edilerek yaratılacak rutininin gücünün bir yere kadar olacağı gerçeği de hatırdan çıkarılmamalı. İşte o bir yere kadarlık halinde devreye girecek olan etken, yenilerin performansı ve geçmişteki hatalara düşülmemesi olacaktır! Aile bireylerinin gelişimlerinden nasıl bir tablo çıkacağını, yeni katılımların ne gibi artılar getireceğini hep birlikte göreceğiz. Asıl değerlendirmemizi de ona göre yapacağız haliyle.

Söyleminden içeriğine, eskiyle yeniyi başarıyla harmanlamayı bilen ve yenilik adına işin suyunu çıkartmamaya özen gösteren bir 2017 model ‘Çocuklar Duymasın’ izlemek temennisiyle… Yolları açık olsun.

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..