Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '16

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuklar grip olmadan önleminizi alın

Çocuklar grip olmadan önleminizi alın
 

Prof. Dr. Mehmet Vural


Kış aylarında çevresel faktörler nedeniyle çocuklar daha sık hastalanırlar. Oysa, bağışıklık sistemini güçlendirmek, grip gibi viral enfeksiyon hastalıklarının yaygın görüldüğü dönemlerde bazı önlemler almak, çocuklarımızı hastalıklardan korumakta fayda sağlar. 

Soğuk kış aylarında çocuklarımızın sağlığı için alabileceğimiz önlemler ve yenidoğan döneminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D. Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Mehmet Vural önemli bilgiler verdi.

 

Grip, nezle gibi hastalıklarından çocukları nasıl koruyabiliriz?

Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için alınacak önlemleri şöyle sıralayabiliriz; Hasta kişilerle teması en aza indirmek, mümkünse temas etmemek, kalabalık yerlerden kaçınmak, çocukları alışveriş merkezlerine götürmemek, evi gün içinde birçok kez ve iyi havalandırmak önemlidir. Ayrıca çocukları hava soğuk olsa bile sokağa, bahçeye parka çıkarıp temiz hava almalarını sağlamak, evin hava sıcaklığını kesinlikle 21-22 derece üzerine çıkarmamak, ev içindeki hijyeni iyi sağlamak ve bol bol el yıkamak alınabilecek diğer önlemlerdir. Özellikle alışveriş merkezlerindeki oyun alanlarının çocukların rutin oyun alanı olmaması gerekir.   

Tabii  çocuğun iyi beslenmesine dikkat etmek, gün içinde bol miktarda sebze, meyve, protein ve sıvı alımını sağlamak önemlidir. Ayrıca vücut direncini korumak için düzenli ve yeterli miktarda uyumasına da özen gösterilmelidir.

 

Anneler, grip olduklarında emzirmeye devam etmeli mi? Çocuğu korumak için ne gibi önlemler alınmalı?

Tabii ki anne bebeğini emzirmeye devam etmelidir. Hatta anne bu şekilde bebeğini tedavi de etmektedir. Anne hastalığa karşı antikor oluşturmakta, bu antikorlar anne sütüne geçmekte ve oradan da emzirme ile bebeğe ulaşmaktadır. Bu şekilde bebek başka hiçbir şekilde ulaşamayacağı bir koruma altına girmektedir. Bu dönemde annenin dikkat edeceği bir iki nokta vardır. Ellerini çok iyi yıkamak, evi çok iyi havalandırmak ve çok burun akıntısı varsa, bebeğe yaklaşırken ve emzirirken eczaneden alacağı bir maskeyi kullanmak faydalı olacaktır.

 

Piyasada çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitkisel adı altında pek çok ürün satılmakta. Bu ürünler fayda sağlıyor mu?   

Bu ürünlerin çocuklara ne yarar sağladığı hakkında kanıta dayalı bilimsel veriler yoktur. Yine bu tür ürünlerin birçoğu ilaç kabul edilmediği için, etkileri veya yan etkileri ile ilgili araştırmalar da yapılmamıştır. Üzerlerinde birçok araştırma yapılmış ilaçları bile çocuklarımıza mümkün olduğu kadar az vermeye çalışırken, elimizde hiçbir bilimsel veri bulunmayan ürünleri kullanırken ne tür riskler aldığımızı da düşünmemiz gerekmektedir.

 

Yenidoğan açısından, ailelerin, hemen doktora başvurmalarını gerektiren sık karşılaşılan durumlar nelerdir?

Bebekte ortaya çıkan bir sarılık durumu yani deri renginin sarıya dönüşmesi, göbek kordonunda veya göbek deliği etrafında ortaya çıkacak bir kızarıklık, kötü kokulu ve renkli akıntı, kanama, ateş, bebeğin emmeyi ret etmesi,  kilo alamama, kaka yapamama, nefes alıp vermede zorlanma gibi durumlarda derhal hekime başvurulmalıdır.

 

 

Serap Torun

www.kidsgourmet.com.tr 

 
Toplam blog
: 114
: 309
Kayıt tarihi
: 22.12.14
 
 

Gazeteci  ..