Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '08

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

Çocuklar için bale dersleri

Daha önceki bloglarımda çocuklarla bedensel çalışmaların onları üzmeyecek ve bedensel, ruhsal disiplini kendi kendilerine kazanmaları üzerine bilgiler vermiştim. Şimdi de uygulamada her bale hareketinden önce o kombinasyonu hazırlayıcı oyunlar yaratarak çocuğun eğitime katılımını nasıl sağlayabileceğimiz hakkında kısa bilgiler iletmek istiyorum. Küçük çocuklar her şeye kendilerine göre bir isim takarlar. Hareketleri öğretirken önce onların dilinden konuşarak her harekete bir isim takarak başlamalıyız.

Örnek balenin olmazsa olmazı parmak uçlarını ileri doğru uzatarak ayak germe hareketi olan ve aslı adı "pointe" olan hareketi yerde oturarak ve "iğne ayak" olarak adlandırarak başlatmalıyız. Tam tersi olan hareketi yani "flex" olan parmakları geri çekme hareketini ise "parmakların burnuna " olarak adlandırabiliriz. Bir kaç ders sonra, bir doğru adını bir çocukça adını söyleyerek bale terimlerini yavaş yavaş orijinal dilinde öğretebiliriz.

Bunun gibi hemen her bale hareketine çocukça bir adla başlayıp zaman içerisinde her iki terimi de kullanarak Fransızca bale terimlerini öğrenmesini sağlamak çocuğun da eğitmenin de işini kolaylaştıracaktır.

Zaman içinde artık sadece Fransızca terimler kullanılsa bile, çocuk bunu kolaylıkla algılar ve hatta hareket gösterilmeden sadece adı söylenerek kombinasyonları yapabilir hale gelecektir.

Ders aralarında ve çocukların sıkıldığı hissedildiğinde, yapılan hareketlere ara verilerek çocuklarla sohbet etmek ve onların anlatacaklarını dinlemek te dersin daha eğlenceli ve katılım sağlanarak uygulanmasına yardımcı olacaktır. Sohbet uygulaması aynı zamanda çocuğun bir sorunu varsa ders sırasında ona yaklaşımımızla ilgili doğru bir yönlendirme de sağlayacaktır.

 
Toplam blog
: 18
: 2432
Kayıt tarihi
: 28.05.08
 
 

1958 Ankara'da doğdu 1976 Ankara Devlet Konsevatuvarı Bale Bölümünü bitirdi. Kompozitör Muammer S..