Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '08

 
Kategori
Gönüllülük
 

Çocuklar için gönüllülük ve 'Mavi misket'

Çocuklar için gönüllülük ve 'Mavi misket'
 

Ey çocuk,u-mutsuzsan eğer masmavi düşlerini ve mavi misketini unutma sakın!


Gönüllülük bir yaşam biçimidir. Kişisel gelişimi olumlu etkiler. İhtiyaç duyanlara fayda sağlarken aynı zamanda yeni dostluklar da kazandırır.

Kavram; tüm yönleriyle bir bütün olarak ele alındığında, 'hayır işi yapmak', 'toplumsal projelere karşılıksız katılmak' olarak algılanacak ölçüde dar kapsamlı da değildir. Daha geniş kapsamlı olarak çağdaş 'sosyal sorumluluk' yaklaşımı çerçevesinde; bizlere salt bireysel ve kurumsal çıkar sınırlarımızı aşarak, toplumsal eşitsizlik ve zayıflık alanlarını daraltmaya yönelik geniş bir ufuk da verir.

Gönüllü; kendi kendisini motive etme yeteneğine sahip, başarmayı, öğrenmeyi ve paylaşmayı ilke edinmiş, iyi ve doğru olduğuna inandığı bir amaç uğruna çalışan bir insandır. O, 'emeğinin karşılığını yarını yakalayarak alacağını bilen', ister 'mavi', ister 'beyaz yakalı' olsun, nitelikleri olan, aslında 'altın yakalı' bir emek sunucusudur.

Son yıllarda önemi ve yaygınlığı hızla artan 'Gönüllülük' uygulamaları; bir yandan dünyadaki eşitsizlik ve adaletsizliğin giderek daha da artması ve 'sosyal devlet' olgusundaki istenmeyen gerilemeler karşısında mevzi kazanırken, diğer yandan hem küresel sermayenin temsilcisi olan hem de yerel ölçekli bazı şirketler tarafından - çağdaş 'kurumsal sosyal sorumluluk' ilkesinin arkasından dolanarak- reklâm-tanıtım ve işgücü maliyetlerini azaltmanın dolaylı bir aracına dönüştürülmektedir.

Anımsıyorum da; 2002 yılı, Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından 'Dünya Gönüllülük Yılı' olarak belirlenmiş ve çok sayıda etkinliğe sahne olmuştu.

Hele de bu çerçevede konu çocuk olunca!

Çocuklar deyince, Türkiye'de nüfusun büyük bir bölümünden bahsediyoruz. Halen 6,5 milyonu 0-4 yaş grubunda, 13,9 milyonu da 5-14 yaş grubunda olmak üzere 20,4 milyon çocuğumuz var! Bu sayı toplam nüfusumuzun yüzde 28'ini oluşturmakta. Aslında çocuklar deyince, kendimizden, geleceğimizden bahsediyoruz. Daha da geniş bir çerçevede düşünürsek, çocuk deyince, Türkiye'nin ve dünyanın geleceğinin tartışıldığını dahi düşünebiliriz.

Gönüllülük bizlerin yaşama, yaşamın da bizlere sunabileceği en güzel duygulardan birisidir. Bu güzel duygu bilinçli olmadıkça ve belli pratikler çerçevesinde sergilenmedikçe yeterli değildir. İstenilen sonuçlara ulaşılması zorlaşır.

Gönüllülük konusunda bilinçlenerek çocuklarla daha iyi bir iletişim kurabilmek, olası hataları ortadan kaldırabilmek ve onlara çok daha iyi birer model oluşturabilmek için, Mavi Misket Eğitim Akademisi'nin ücretsiz olarak sunduğu eğitim seminerlerini duymak beni de mutlu kıldı. Bu güzel ve insancıl etkinliği sizlere duyurmak ve tanıtmak istedim. Her ne kadar son yazımda, "...bir şeyi tanıt(a)mam, pazarla(ya)mam ve sat(a)mam...yaşamda birincil amaç eylem alanı olarak bu faaliyetleri seç(e)mem..." demişsem de, konu bilgi, kültür, gönüllü faaliyetler, hele de çocuk olunca bu yaklaşıma geniş bir parentez açma ihtiyacı hissettim.

2007 yılı kurum verilerine göre; SHÇEK'una bağlı 103 çocuk yuvasında 10.041, 113 (48'i kız, 65'i erkek) yetiştirme yurdunda ise 10.443 çocuk koruma altındadır.

"Mavi Misket Çocuk Gönüllüleri Derneği ", "Gönüllü Akademileri" ile birlikte; zamanı geldiğinde kendi ayakları üzerinde durabilme özgüvenine ve bunun için iyi modellere ihtiyacı olan yuva çocuklarıyla ilgilenmek isteyen değerli gönüllüleri, konularında uzman eğitimciler ile buluşturarak bilinçlendirme yolunda faaliyetlerde bulunmakta.

'Mavi Misket' ilk gönüllü faaliyetlerine 2004 yılında başlayan bir dernek. Çocuk Esirgeme Kurumlarında gönüllü çalışmalar yapacak grupların eğitimine ilk kez 2005 yılı Mayıs ayında başlanmış. Gönüllü Akademisi 2006 yılında ikinci, 2007 yılında da üçüncü mezunlarını vermiş. Artan talep üzerine 'Gönüllü Akademisi'ni yılda iki dönem yapmaya başlamışlar.Kendi alanlarında isim yapmış profesyonel ve akademisyenlerin sunduğu seminerler, ilk günden itibaren ücretsiz olarak gerçekleştirilmekte.

Sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumuna bağlı yurtlar en dar anlamıyla korumaya muhtaç çocukların yaşadığı kuruluşlardır. Yurtlar, şartlar ne olursa olsun küçük bir çocuğun reddedilmiş, terk edilmişlik duygusunu tamir etmeye maalesef yardımcı olamıyor...Özellikle bayram ve benzeri özel günlerde, onların o buğulu gözlerle, buruk beklemelerine tanık olmak bu durumu anlamak için yetiyor da artıyor bile...

Eğer sizler de bilinçli birer gönüllü olmak isterseniz, ayrıntılı bilgileri aşağıda yer alan programa katılarak bu arzunuzu zihninizden yaşamın içine, uygulamaya geçirebilecek bir konuma ulaşabilirsiniz.

Sait Faik'in o ünlü cümlesini burada yinelemek isterim;"...Dünyayı güzellik kurtaracak. Bir insanı sevmekle başlayacak her şey..." 
                                                              

Tarih: 29 - 30 Kasım 2008

                                                                    Yer: Mecidiyeköy Kültür Merkezi

(Ali Sami Yen Stadı yanı, Katlı Otopark üstü, Kat 6 Mecidiyeköy, İstanbul)

Eğitim Programı:

29 Kasım Cumartesi

11:00-11:30-Mavi Misket Sunumu ve Açılış
11:30-12:45- Gül Çörüş, 'Aile İçi Şiddet ve Cinsel İstismar'

12:45-13:00 -İkram
13:00-14:00 -Serkan Düzenli, 'Madde Bağımlılığı ve Psikolojik Profili'

14:15-15:30 -Narin Yılmaz, 'Çocuklarda Suçlu Psikolojisi'
15:30-16:45 -Eda Erdener GURBUZ,'Korunmaya Muhtaç Çocuklarla Bireysel İlgilenmede Temel Kurallar'

30 Kasım Pazar

12:45-14:00 -Sinem Erusta,'SHÇEK Çocukları ve Çocuklara Yaklaşım Yöntemleri'

14:00-14:30 -Yemek arası

14:30-16:00 -Erol Karahan, SHÇEK Kasımpaşa Çocuk Yuvası Müdürü

16:00-17:00 Ceyda Altuntecim,'Dahi Çocuk'

17:00-18:00 Sertifika Töreni, Sohbet ve Kapanış

*Katılım için en geç 28 Kasım'a kadar telefon, SMS veya e-posta yoluyla (Ad-Soyad,

e-posta bilgilerinizi yazılarak) kayıt yaptırılabilir.

 İRTİBAT:

 
Toplam blog
: 366
: 2333
Kayıt tarihi
: 05.10.07
 
 

Samsun/Ladik doğumluyum. Çocukluğum ve ilk gençlik yıllarım babamın görevi gereği ülkemizin Orta ..