Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '17

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuklar ne yapsın?

Çocuklar ne yapsın?
 

Çocuklar ne yapsın?


– Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada.

– Japonya’da 1 kişi yılda ortalama 25 kitap okurken, Türkiye’de 6 kişi yılda toplam 1 kitap okuyor. (cümleyi tekrar okumalısınız)

– Türkiye’de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor.

– Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye’de ise bu rakam 10 ABD dolarının altındadır.

– TÜİK verilerine göre, kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada.

Evet bu birbirinden değerli istatistik verilerini okuduysanız, durumun ne kadar vahim olduğu hakkında bir fikriniz oldu.

Önceki gün Türkiye’de 18 milyon öğrenci yaz tatiline başladı. Peki çocuklarımız yaz tatilinde ne yapacak, tabii ki yılın stresini arkadaşlarıyla oyunlar oynayarak çıkartacak, tatile çıkacak, bazısı ailesine yardımcı olmak için çalışacak. Büyük bir kısmı da bilgisayar ve telefon başında sosyal medya ve oyun ikilisi ile 3 ayı bitirecek.

Peki biz bu 3 ayda ne yapacağız? Evet biz de kitap okumayacağız. Aslında çocuklarımız ne yapıyorsa biz de onu yapıyor olacağız.

Kitap okumayan bir ebeveynin çocuklarına kitap okumasını tavsiye etmesi biraz zor. Zira çocukların çok büyük bir kısmı ebeveynlerini taklit eder, onları genellikle rol model alır.

Evde kitap okumayan biri yokken onların severek eline bir kitabı alarak okumasını beklememek gerekiyor.

İrlanda’nın ulusal bir kahramanlarından olan ünlü yazar Jonathan Swift’in güzel bir sözü var, “Dünyayı yöneten, kalem, mürekkep ve kâğıttır“.

Biz ise dünyayı sosyal medyada like yaparak, oyunlar oynayarak kurtarmaya çalışıyoruz.

Hal böyleyken, Türkiye’nin 10, 20 yıl sonra avukatları, doktorları, mühendisleri ve politikacılarının ne durumda olacağını hayal etmeniz gerekiyor.

Akranları Japonya’da yılda 25 kitap okurken, 20 yıl sonraki politikacılarımız olacak çocuklarımızın; Japonlardan daha iyi bir politika üreterek, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarabileceğini düşünüyor musunuz?

Evet, düşünmemelisiniz.

 
Toplam blog
: 23
: 279
Kayıt tarihi
: 11.06.17
 
 

Borsacı, gazeteci, analist ..