Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Çocuklar sevgisiz büyümesin

Çocuklar sevgisiz büyümesin
 

Sevgi, Allah'ın insana verdiği en yüce duygudur, insanlar bu duygunun yanı sıra merhamet, kin, nefret, kıskançlık duygularıyla doğarlar.

Her insanda bu duygular, aile ortamı, çevre, arkadaş ilişkileri ile birlikte şekil alır ve insanın karakteri haline gelir.

Karakter oluşumunda aile, anne, ve baba en büyük etkendir.

Çocuk ilk önce sevgiyi anne ve babadan görür. Ebeveynler birbirlerine karşı sevgi duymuyorlarsa, çocuklarına da sevgi gösteremezler. Çocuklar çok iyi izleyicidir anne ve baba, onlar için en güzel modeldir. Çocuk sevgiyi onlarda görmelidir...

SEVGİ; sevgiyi nasıl göstermeliyiz?

Sevgi dokunmaktır, hissetmektir, vermektir, affetmektir, yüceltmektir.

Sevgi yeri gelince özür dilemektir.

Anne ve baba bunları çocuklarına kesin göstermelidir. Ebeveynler bu duygudan yoksunlarsa, çocuklarına birşey veremezler.

Çocuklar bu durumda, kendilerine en yakın olanı tercih ederler ve onu model alırlar.

Bu arkadaş, yakın akraba, hala, dayı, amca...v.s olur.

Çocuklar genellikle bu durumda arkadaşı tercih eder. Arkadaşı nasıl seçeceğini bilemez, çünkü sevgiden yoksun büyüyen çocuk, kendisine yakınlık gösterene kapılacaktır....

Özellikle kız çocuğuna karşı ilgi, alaka ve sevgiyi çok iyi göstermek gerekir. Onu her konuda desteklemek, hata yaptığı zaman, doğruyu buluncaya kadar onun yanında olmak. Bu durum aynı zamanda kendine olan güvenini artıracaktır.. Onun özel olduğunu, sevildiğini herzaman hissettirmek gerekir.

Kız çocuğuna karşı en güzel cümleleri kurmak örnek: "sen benim biricik prensesimsin", "bebeğimsin" her şeyden daha güzeli ona sıkca"SENİ SEVİYORUM" demek, onu hem onure edecektir, hem de sizin onu sevdiğinizi bilmesi, onun yanlış yapmasını engelleyecektir..

Çünkü sevdiklerini ( anne ve baba ) üzmek, onuda üzecektir..

Sevgiden yoksun yetişen bir genç kız, ileride karşısına çıkan ilk delikanlıdan veya bir başkasından, bu güzel cümleleri duyarsa, ister istemez karşısında ki insana kapılacaktır..


Kız çocuklarımız özelde, erkek çocuklarımız özel değilmi?

Tabii ki onlar da bizim özelimiz, yakışıklım, delikanlım, yiğit oğlum, "karanlık gecelerimin aydınlık nuru oğlum", seni seviyorum cümleleri, onlarıda onure eder.

Erkek çocuğuna "delikanlı", denilir dikkat ederseniz kelimenin başında  "deli" ifadesi yer alır. Erkek çocuğu hata yaptığı zaman, ona karşi öfkelenip sert çıkarsanız, size aynı şekilde karşılık vercektir. Yani etkiye tepki kuralı. Oysa ki onu yargılamadan önce dinlemek, sonra da onun en sevdiğiniz yanlarını ona söyleyerek ( onu övmek ), sonra da yaptığının hatalı olduğunu, hatasını düzeltmesini güzel bir dille ve SEVGİYLE anlatmak gerekir . Göreceksiniz çocuğunuz daha farklı oacaktır.
Sevgi, herseyin anahtarı ve her kapının kilitini açar.. Her zaman mutlu sonuç verir....


sevgi dolu günler dileği ile....GÜLAYCA

 
Toplam blog
: 16
: 973
Kayıt tarihi
: 16.09.07
 
 

Ben Gülay Bilici, Ankara'da doğdum, eğitimimi Ankara'da tamamladım, özel bir okulda eğitimci olar..