Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '17

 
Kategori
Aile
 

Çocuklar Sevgiyi Nasıl Hisseder?

Çocuklarımızı koşulsuz seviyoruz, ihtiyaçlarını karşılıyoruz, zaman zaman da sevgimizi dile getiriyoruz, fakat çocuğumuz gerçekten sevildiğini hissediyor mu?  “Annem sürekli bana kızıyor, artık beni sevmiyor mu?”, “Babamla hiç vakit geçirmiyoruz, acaba beni önemsiyor mudur?” Bu tarz sorular her zaman dile getirmeseler de bir çok çocuğun aklından geçiyor. 

 

Ebeveynlerine sorarsanız, büyük ihtimale onları her şeyden çok sevdiklerini söyleyeceklerdir. Demek ki bir şekilde, bu sevgiyi onlara hissettiremiyoruz. Çünkü sevgimizi hissettirebilmek için onların dilinden konuşmamız, onların anlayacağı şekilde yaklaşmamız lazım. İşte çocuklara sevginizi gösterebilmeniz ve onların bunu hissedebilmesi için en temel 3 yol:

 

1- Fiziksel Temas

 

Bir çocuğa sevgimizi hissettirmenin en iyi yolu ona fiziksel şefkat göstermektir. Kafasını okşamak, sarılmak, öpmek çocuklara sevgiyi ifade etmenin en direk yoludur. Kendi çocukluğunda fiziksel şefkat görerek büyüyenler zaten doğal olarak sevgisini rahat ifade eden yetişkinler oluyorlar, fakat geçmişte bunu yeterince göremediysek, sevgimizi şefkatimizi göstermek için bilinçli bir çaba harcamamız gerekebilir. Unutmamak gerekir ki, her çocuk her gün çeşitli şekillerde fiziksel şefkat görmeye ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı karşılamak için günlük rutinler oluşturabilirsiniz; okula giderken ona sarılmak, eve geldiğinde kucaklayıp öpmek ya da akşamları yan yana kitap okumak gibi. Bu hem aranızdaki bağı güçlendirir hem de onun duygusal gelişimine katkı sağlar.

 

2- Sözcükler

 

Sevildiğini duymak kimin hoşuna gitmez ki? Fakat çocuklarla günlük koşuşturmanın içinde, sürekli yapılması gereken şeyleri hatırlatan ve yapmadığı şeyler için ona kızan bir role bürünüyoruz. Çocuklar da bu esnada, onları sevdiğimizi unutabilirler. Bu yüzden çocuğunuza onu her zaman sevdiğinizi ve sevmeye devam edeceğinizi hatırlatmakta fayda var. Onları ne kadar çok sevdiğinizi sözlü olarak söyleyebilir ya da bir not yazarak verebilirsiniz. Sevdiğinizi sözlü olarak söylemenin dışında, onları takdir eden olumlu yorumlar yapmak da bu konuda yararlıdır. Ufak başarıları fark edip bunları takdir etmek, onları motive etmek de onları sevdiğinizi söylemenin bir diğer yolu.

 

3- Kaliteli Zaman

 

Bir çocuğa değer verdiğimizi göstermenin en içten yolu ise, onunla istekli bir şekilde vakit geçirmektir. Günlük işler dışında baş başa zaman geçirmek, her ilişki için gereklidir. Bunu yapmayı es geçmemek için, her gün en az 5-10 dakika veya her hafta birkaç saati onunla geçirmek için ayırabilirsiniz. Bu ayırdığınız zamanda onun istediği bir şeyi yapabilir, oyun oynayabilir, birlikte film izleyebilir, ona hikaye okuyabilir ya da anılarınızı anlatarak sohbet edebilirsiniz. Önemli olan bu süre boyunca dikkatinizin çocuğunuzda ve yaptığınız aktivitede olmaya devam etmesi. Bunun için bu aktiviteye özel olarak zaman ayırıp telefonları bir kenara koymak iyi bir fikir olabilir.

 

Böyle sevgi dolu ve özenli davranılmak, sanırım büyük küçük her insana iyi hissettirir. Çocuklarımıza da bu hissi geçirebilmemiz dileğiyle, sevgiyle kalın :)

 

Uzm. Psk. İrem Akın

 

Instagram: sosyalcocukatolyesi

Facebook: Sosyal Çocuk Atölyesi

www.sosyalcocukatolyesi.com

 
Toplam blog
: 17
: 75
Kayıt tarihi
: 27.03.17
 
 

Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü`nden 2011 yılında mezun olduktan sonra, Bahçeşehir Üniversitesi..