Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '12

 
Kategori
Güncel
 

Çocuklar sütten zehirlendi mi? Alerji mi oldu?

Çocuklar sütten zehirlendi mi? Alerji mi oldu?
 

Okul sütü projesi çocuklarda çeşitli alerji testi yapıldıktan sonra devam etmeli.


Süt, başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7'den 70'e herkesin vücudu için lüzumlu olan bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran, vazgeçilmez tek besin kaynağıdır. Süt, büyüme ve gelişmenin temel yapı taşlarını içerir. Vücudun birçok hayati fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gerekli unsurlara sahiptir. Sütte, kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor ve protein bulunur.

Bu bakımdan özellikle okul çağındaki çocukların süt içmesi çok önemlidir. İktidarda bu önemi bilmiş olacak ki Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri bakanlığı ortaklığı ile ilkokul öğrencilerine süt dağıtımı projesi gerçekleştirdi ve uygulamaya koydu.

Düşünce bakımından çok güzel bir  proje olan ‘’Okul sütü akıl küpü’’ projesi yurdun çeşitli illerinden gelen yüzlerce çocuğun süt nedeniyle rahatsızlandığı haberleriyle gölgede kaldı ve derin bir yara aldı.

Çocukların sütten zehirlendiği haberleri yayılırken hükümetten zehirlenme değil alerji açıklaması geldi.

 Peki süt alerjisi nedir?

İnek sütü alerjisi; inek sütü proteinlerine karşı istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkmasıdır. İnek sütünde bulunan 25’e yakın proteine karşı reaksiyon olabilir. Ancak en sık görülen 3 tane protein vardır. Kazein, Beta laktoglobulin, Alfa laktalbumin gibi en sık reaksiyon yapan proteinlerdir. Süt alerjisinin çocuklarda görülme sıklığı yüze 2,5 ila 7,5 arasında değişmektedir. Yani ortalama yüzde 4 – 5 civarında çocukta inek sütüne karşı alerji gelişebiliyor. İnek sütü alerjisi anne sütü alan bebeklerde daha az görülmektedir. Mama ile beslenen bebeklerde daha yüksektir.  İnek sütü alerjisi besin alerjisi olduğu için diğer besinlerle birlikte görülebilir. Çocuklarda en sık görülen alerjinin başında inek sütü alerjisi gelmektedir. İkincisi yumurta, üçüncüsü ise soya gelmektedir. Bunların dışında yer fıstığı, fındık, fıstık, balık, kabuklu deniz ürünleri ve buğday gibi besinlerde çocuklarda alerji yapabilir.

Süt alerjisinin belirtileri nelerdir?

İnek sütü alerjisinin bir çok belirtileri vardır ve bir çok sistemi ilgilendirmektedir. Özellikle deri, sindirim sistemi, ak ciğer sistemi ve genel bir etkilenme anaflaktik şoktur. Bunun dışında nadir görülen bulgular vardır. Davranış değişikliği yapabilir ve migrene neden olabilir. Sindirim sistemi ile ilgili en sık karşılaşılan bulgular kusma, ishal, bulantı, karın ağrısıdır. Deri ile ilgili bulgular ise; cilt üzerinde kurdeşen, dudak ve gözlerde şişlikler ve atopik dermatit gibi sorunlar olabilmektedir. Solunum sistemiile ilgili bulgular; Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hırıltılı nefes alıp vermeve astim riskini arttırması olarak kendini göstermektedir.  Çocuk süt ve süt proteini aldıktan sonra kısa sürede; dudaklarda şişlik, ağız içinde kaşıntı, boğazında tıkanıklık ve arkasından; karın ağrısı, kusma, ishal görülebilir.

Proje devam etmeli mi?

Bu bilgiler ışığında çocuklarda süt içtikten sonraki rahatsızlığın zehirlenme değil gerçektende alerji olduğu anlaşılıyor. Bu bakımından hükümetin bu çocuklara çok faydalı projeyi eksik uyguladığı anlamına geliyor.  Süt dağıtılacak olan tüm çocuklara süt alerjisi testi yapılmalı ve alerjisi saptanan çocuklara ise alternatif olarak yoğurt yada ayran verilmeliydi. Hükümet ise alerji testi yapmak yerine ailelere süt isteyip istemediklerine dair yazılı kağıt imzalatmayı tercih etti.

Umarız bu olaylar bu güzel projeyi gölgelemez ve yarıda bırakmaz. Bu projenin daha sağlıklı ilerlemesi için doğru ve uygun bir yol bulunur  ve çocuklarımızın sağlıklı beslenmesine katkı sağlamış oluruz.   

 
Toplam blog
: 138
: 10449
Kayıt tarihi
: 03.06.10
 
 

Müzik dinlemek (Türkçe Pop) ve futbol maçı (özellikle Beşiktaş maçları) izlemekten hoşlanıyorum. ..