Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '19

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Çocuklar ve Para Yönetimi

Cep harçlıklarının alınıp kumbaralara atıldığı eski günlerden bu yana çok zaman geçti. Günümüzde teknoloji gelişti ve bankacılık ürünleri yaygınlaştı. (1) Dahası nakit para kullanım devri kapanmaya çok uzak değil. Avrupa ülkesi İsveç’ten Uzak Doğu ülkesi Hindistan’a kadar bazı ülkelerde nakit para kullanımı giderek azalıyor. (2)

Yeni nesillerde, para yönetimi konusunda çok fazla beklenti var. Öyle ki, bugün teknolojiyle iç içe büyüyen bu nesli göz önüne aldığımızda, teknolojinin harcamaları kolaylaştırdığı gerçeğini yadsıyamayız.

Peki, ne yapabilirsiniz? Çocuğunuza bir tasarruf hesabı açarak para kullanımı, yönetimi ve öğrenimi hususunda sorumluluklar verebilir ve onu gelecekte zaten karşı karşıya kalacağı zorlu finansal dünyaya şimdiden hazırlayabilirsiniz.

Çocuğunuza verdiğiniz harçlıklar, metal bir kumbarada durmak yerine tasarruf hesabında durduğunda daha fazla ilgi çekici olacaktır.

Çocuğunuza bir tasarruf hesabı açarak en başta, sorumluluk ve para yönetimi konusunda bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Bu, örneğin 10 yaşındaki bir çocuk için erken bir konu gibi gözükse de, çocuğunuzun bu becerileri erken yaşlarda geliştirebilmesi, daha sonraki yaşamında ona gerçekten faydalı olacaktır. Tabii ki bu, çocuğunuzun karmaşık banka hesap özetleriyle uğraşmak zorunda olduğu anlamına gelmez, ancak bir tasarruf hesabı, temel bilgileri öğrenmeye başlama fırsatı verir.

Çoğu zaman, gençler veya genç yetişkinler ilk işlerine başlar, ilk kez bir banka hesabı açar ve oradan para / tasarruf alışkanlıklarına başlarlar. Ama bunlara biraz daha erken başlamak para yönetimi ve tasarruf konusunda daha olumsuz yöne gidebilecek kötü alışkanlıklar oluşmasını önleyebilir.

Öte yandan tasarruf yapmaya genç yaşta başlamak, çocuğunuzun büyüdükçe daha fazla tasarruf sağlayacağı anlamına gelir ve büyüdükçe paraya karşı daha iyi bir tutum geliştirmesine yardımcı olabilir ve hatta bunu daha az bir stres noktası haline getirebilir. Bu kesinlikle gelecekte size minnettar olacağı bir şey!

Peki, bir tasarruf hesabı açmak için çocuğunuzun yeterince büyük veya buna hazır olduğundan nasıl emin olabilirsiniz? Bu genellikle çok bireysel bir sorudur, ancak dikkate alabileceğiniz birkaç şey vardır.

Yaş sınırlarıyla başlayalım. Çoğu bankanın asgari yaş sınırı yoktur, ancak çocuğun 18 yaşın altında olması durumunda, hesap açıma işlemini gerçekleşmesi için bir ebeveyni veya vasisi gerekir. (3) Örneğin, İş Bankası’nın İlk İmza Hesabı, 18 yaşın altındaki herkesin kullanımına açık olup, ebeveyn izni gerektirmektedir. Ziraat Bankası ve Yapı Kredi gibi diğer bankalarda da durum farklı değildir.

Diğer yandan çocuğunuz reşit olana kadar, onun için hesaplarını yönetme seçeneğiniz vardır. Yeterince hazır olduğuna emin olana kadar çocuğunuzun hesabını arka planda kontrol edebilir ve yönetebilirsiniz.

(1) https://bkm.com.tr/pos-atm-kart-sayilari

(2) https://www.bbc.com/turkce/vert-cap-43961538

(3) https://konupara.com/?p=4928

 
Toplam blog
: 2
: 91
Kayıt tarihi
: 23.07.19
 
 

.. ..