Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '14

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuklara 1 Yaşına kadar Bal verilir mi ?

Çocuklara 1 Yaşına kadar Bal verilir mi ?
 

İnternetten alınmıştır.


BEBEKLER VE BAL

Bal; özellikle antioksidan,antimikrobial özellikleri yanında; aminoasitler, vitaminler enzimler ve minerallerden zengin bir besindir.

Arılar 4000 den fazla çiçekten topladıkları nektarla sadece 1gr. bal üretebilirler. Bu 1 gr balda binlerce çiçeğin, bitkinin besleyici değerleri ve şifası vardır.

BAL BEBEKLER İÇİN SAKINCALI MIDIR?

Özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde BOTULİZM denen bir hastalığın oluşmasından korkulduğu için; 1 yaşından küçüklere bal önerilmemektedir.

BOTULİZM NEDİR; Hava, toz, toprak, halı ve benzeri zemin kaplamalarında, arıtılmamış sularda, iyi hazırlanmamış tüm konserve besinlerde, mutfak tezgahlarında, mısır şurubunda, şişede saklanan sarımsakta, peynir altı suyunda, bekletilmiş sebze ve meyvelerde, yemeklere katılan tatlandırıcı ve lezzet vericilerde, lokantalarda hazırlanmış patates salatası, folyoya sarılmış fırınlanmış patates gibi besinlerde CLOSTTRİDİUM BOTULİNUM isimli bir mikrop ürer.(Botulus;  Latincede sosis demektir.Mikrop ilk olarak bozuk sosislerde üretildiği için bu isim verilmiştir.) Bu mikrop bir toxin (zehir) salgılar  ki o da bugün kozmetikte kullanılan Botox tur.

Bu mikrobun bir vegatitif (Ana hücre) şekli, bir de üreme ve yayılmasını sağlayan spor (bakteri içinde oluşan dirençli bir yapı) forum vardır.

Sporlar doğada yaygın olarak bulunur arılar nektar toplarken bu sporları da toplar.

Bu bakteri ve sporları ile kontamine besinlerle bulaşan Botulism bebek ve çocuklarda çok nadir görülür. Besinlerle alınan sporlar bebek sindirim sisteminde colonize olur bebeğin bağışıklığı düşükse toxin üretirler. Bebek botulizmi vakalarının çoğunda%85 spor kaynağı belirlenemez. Toprak ya da tozlarla alınmış olabilir. Ancak C.Botulinum sporları içermediği şeklinde sertifikası olmayan ballar belirli ve önlenebilecek bir kaynak olarak görüldüğünden çok küçük bebeklere bal önerilmemektedir. (Red book)

Bebek boztulizminde  vakalar %95  6 aylıktan küçüktür. Hastalık hafiften ağıra geniş bir yelpaze gösterir. Vakalar genelde kırsal kesimde veya  banliyölerde oturan hijyen koşulları yetersiz gruplarda görülür. Yıllık median (ortalama) vaka sayısı 70 civarındadır.

Bebek botulizminde ölüm oranı düşük %5 civarında (red book) uygun tedavi ile de tam şifa oluşur.

Bebek Botulizmine   1970 lerin sonunda dikkat çekilmiş. Hastalık etkeni sporların doğada ve birçok besinde yaygın olarak bulunmasına karşılık bal bilinen ve kolay önlenebilecek bir kaynak olarak ele alınmıştır. Oysa ki bakterinin vegetatif formu ph ı düşük olduğu için özellikle süzme balda yaşayamaz (petek balda kısmen yaşabilir)

Sporlarınsa çok nadir tek tek de olsa yaşama ihtimali var. Ancak sporların bal içinde çoğalmaları imkansız ve bu nedenle vegetatif forum oluşmamaktadır..

Vegetatif forum zaten düşük bir ısıda dahi ölebiliyor sporlarsa kalabiliyor ancak yüksek ısılarda ölüyorlar. Ülkemizde sporlar için tam analiz yapılamıyor. Vegetatif forum için yapılıabiliyor..

Closttridium  bakterisi insan için hastalık yapıcı değildir sporlar organizmada gelişmez, vegetatif şekilleri de çoğalmazlar.

Hastalık ancak; bakterinin dışarda (her tür konserve, uzun süre saklanan sebzelerde) oluşturduğu toksinlerin ağız yoluyla  alınmasından sonra oluşuyor.

Ben pratik hayatımda 50 yıldır yukarıdaki bilgileri anne ve babalarla paylaşarak yapay beslenmeye veya ek besinlere geçtiğimiz bebeklerin mamalarına bal ilave ediyorum.

Hiçbir komplikasyon görmedim.

Zaten yakın zamana kadar Türkiye ye ithal edilen bütün mamalarda da bal katkısı vardı. Yenilerde birçoğundan kaldırıldı.

Büyük çoğunluk küçük bebeklere kesinlikle bal verilmemesi konusunda çok katı hatta emziğin bile bala batırılmasını sakıncalı bulmaktalar.

 

Bazı otörlerde bebeğe bal verilmesini ebebeyn ile doktorun takdirine bırakmaktadırlar.


Not: Yazı Dr. Oktay DİKMEN tarafından kaleme alınmış olup kendisinin izin ve onayı ile yayınlanmıştır.

 
Toplam blog
: 65
: 1800
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

Biricik Sudelina'sının annesi, kitaplar ülkesinin sarışın prensesi, kocasının bir tanesi, İzmir/K..