Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '18

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Çocuklara Ev İşi Yaptırın

Çocuklara Ev İşi Yaptırın
 

Toplum olarak evlerde; çocuğa, adama, yaşlıya iş yaptırmayıp bütün ev işlerini kadınların sırtlaması gerektiğine inanılan bir anlayışa sahibiz. Her ne kadar kadının çalışma hayatına aktif katılımıyla bu anlayış değişiyor gibi görünse de, işin sadece fiziksel emek kısmı el değiştirip, zihinsel yükünün tamamı hala kadınların omuzlarındadır. Yaşam alanlarımız hepimizin ortak sorumluluğundadır ve bu sorumluluğu o alanda yaşayan tüm bireyler paylaşmalıdır. Buna çocuklar da dahil.

Çocuğun tek sorumluluğunun okula gitmek, ödevlerini yapmak, hafta sonu kurslarına devam etmek olarak sınırlandırılması sorunu ile karşı karşıyayız. Gündelik yaşam içerisinde hiçbir sorumluluk alamayan çocukların, sadece akademik başarı sorumluluğu altında olmaları, temelsiz bina yapımına benzemektedir. En küçük sarsıntıda yıkılmaya mahkumdur. Sürekli bir başkasının kontrolü altında çocukluğunu, ergenliğini geçiren bireyler, yetişkinliklerinde birden bire ağır sorumluluklarla karşı karşıya kalmakta ve bunun yükünü taşımakta zorlanmaktadırlar. Çok küçük yaşlardan itibaren evlerde sorumluluk alan çocuklar, doğal olarak akademik başarılarının da sorumluluğunu alacaktır.

Yaşına uygun şekilde evdeki işlere katılan çocuk; sorumluluk duygusunun yanı sıra, problem çözme, karar verme, planlama, zamanı etkin kullanabilme, özgüven, özdenetim ve motor becerilerde ilerleme kaydedecektir.

Çocuklarla evde yapılacak işlerin sınırı yoktur:
    Yatağını toplama
    Kıyafetlerini katlama, dolaba yerleştirme

    Oyuncaklarını toplama
    Çamaşır makinesine çamaşır koyma ve makineyi boşaltma
    Bulaşık makinesine bulaşık koyma ve makineyi boşaltma
    Birlikte çamaşır asma
    Toz alma
    Yer silme
    Mutfakta yiyecek hazırlama
    Alışveriş yapma
    Çöpleri boşaltma
    Çiçekleri sulama
    Varsa evdeki hayvanların bakımı ile ilgili sorumluluklar

gibi liste uzatılabilir.

Tüm bu işleri yaptırırken çocuğun yaşına, seviyesine uygun olmasına, çocuğun seçim yapma hakkına dikkat edilmeli. Bu işleri yaptığı için ona ödül vermek yerine, yaptığı işlerin kazanımlarını fark etmesine yardımcı olunmalı. Küçük yaş çocuklarında işler oyuna çevrilerek eğlenceli hale getirilmeli. Hayatın müşterek olduğu algısını oluşturabilmesi için tüm hane halkının cinsiyetçi bir yaklaşım sergilemeden uygun bir model olması kalıcı ve etkin bir süreç olmasını kolaylaştıracaktır.


Esen ACARER KAHYA
Psikolojik Danışman

                

 
Toplam blog
: 17
: 102
Kayıt tarihi
: 08.06.18
 
 

 İlk ve orta öğrenimimi ( Almanca Anadolu Lisesi ) Adana'da tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversit..