Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '13

 
Kategori
Çocuk Kitapları
 

Çocuklara Kitap alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Kitaplar dünyaya açılan pencereleridir bizlerin. Onlarla yaşar, onlarla öğreniriz. Onların söylediklerini dinler, onların dediklerini yaparız. Bizler gibi çocuklarımız da kitaplarla öğrenir dünyayı. Peki, çocuklarımız için yararlı kitaplar nasıl olmalı?

Onlara kitap alırken nelere dikkat etmeliyiz?

1- Çocuk kitaplarının isimleri olumlu anlamda mesaj veren isimler olmalıdır. Pasaklı ?, uzunkulak ?, vb. gibi lakap kurmayı, alay etmeyi pekiştiren isimler olmamalıdır.

2- Kitapların dilleri çocukların gelişim seviyesine uygun,sade, anlaşılır olmalıdır. Çocuklara belli kavramları öğretmeyi amaçlayan şekilde düzenlenmiş olmalıdır. Küçük yaştaki çocuklar için cümleler basit cümle şeklinde olmalı, bileşik ve devrik cümleler olmamalıdır.

3- Olumlu mesaj veren temalar seçilmelidir. Konu olumlu davranışı pekiştirecek şekilde planlanmalıdır, olumsuz davranışı cezalandıracak şekilde değil.

4- Kitapların resimleri onları korkutucu ve endişelendirici resimler olmamalı. Sevimli, yuvarlak hatlarla çizilmiş, konuyu özetleyen, olumlu mesaj veren resimler tercih edilmelidir.

5- Kitaplar çocukların olumlu özdeşim kurabileceği, kendi yaşantılarından izler bulabileceği kitaplar olmalıdır.

6- Kitapların kapakları kalın, sayfaları birinci kalite hamurdan ve mat olmalıdır. Kullanılan harflerin puntosu çocukların gelişim seviyesine uygun olmalıdır. Kitaptaki paragraflar okulöncesinde 3-4 cümleden oluşmalı, ilerisınıflar için ise seviyelerine uygun olarak ayarlanmalıdır.

SABRİ DAŞO

 

PSİKOLOJİK DANIŞMAN

 

 
Toplam blog
: 27
: 1841
Kayıt tarihi
: 04.04.13
 
 

Marmara üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunuyum. Araştırmayı  ve yazmay..