Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '07

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuklara kurbanı nasıl anlatmalı?

Çocuklara kurbanı nasıl anlatmalı?
 

Kurban bayramı bütün Müslümanlar için önemli olduğu gibi çocuklar için de son derece özel bir gündür. Eğer kurban kesilmesi doğru bir şekilde çocuğa anlatılmazsa küçük yaştaki bir çocuk için kurban bir hayvanın kesilmesinden ibaret olur. Kurban kesilmesinin ve kurban etinin dağıtılmasının sosyal ve ekonomik yararlarının yanında çocuklara paylaşmayı ve yardımlaşmayı öğreten önemli bir özelliği vardır. Çocuklar kurban bayramında yapılan yardımlarla, sevgiyi, dostluğu, yardımlaşmayı ve ihtiyaç sahiplerinin yanında olmayı küçük yaşlardan itibaren öğrenmeye başlar. Kurban bayramı çocuklara yardıma ihtiyacı olanlara karşı herkesin sorumlu olduğunu öğretir.

Çocuk kurbanlık olarak alınan hayvanı bayramdan önce görmüş ve onunla bir şekilde iletişim kurmuş ise ona karşı bir sevgi besleyebilir. Onun ölümü veya kurban olarak kesilmesi halinde hayvanı kaybetmenin üzüntüsünü yaşabilir. Hayvanı kaybetmesinde ebeveynlerin etkili rol almasından dolayı onlara karşı kızgınlık duyabilir. Hatta bu uygulamanın dini bir emir olduğu söylendiğinde de dine ve inanca karşı olumsuz duygular besleyebilir.

Çocuğun kurban ve buna bağlı olarak inanç, iman ve Allah’a karşı olumsuz duygular beslemesinde kurban kesimi sırasında yaşananlar da etkilidir. Özellikle büyük baş hayvanların kurban edilmesi güçtür. Hayvanın yatırılması ve kesilmesi anında bazı güçlükler yaşanabilir. Kurbanlık hayvanın yatırılması sırasında hayvanla insanlar arasında yaşanan mücadele çocukta insanlara karşı olumsuz duygular beslemesine neden olabilir. Çocuğun bunlara erken yaşlarda şahit olması onun psikolojik dünyasını ve dini duygularını olumsuz etkileyebilir. Kurban kesimini çocuk “zavallı hayvana yapılan bir işkence” olarak algılayabilir. Oysaki çocuğun kurban kesimini bir ibadet olarak algılaması gerekir.

Çocuğun kurban ibadetiyle ilgili olumlu düşünceler geliştirmesini sağlamak herkesten önce anne ve babanın görevidir. Anne baba çocuklarına kurbanı “bol bol et yiyeceğiz, hayvanı şöyle kestik, bu seneki hayvandan çok az et çıktı vs.” gibi anlatmaktan uzak durmalılar.

Hayvanın kesilmek için bekletilmesi, yatırılması ve kesilmesi sırasında küçük çocukların bulunması doğru değildir. Büyük çocukların o ortamda bulunması doğru olsa bile kesim anını seyretmesinin önüne geçilmesinde yarar vardır.

Çocukların kurban kesimini sadece bir hayvanın kesilmesi ve etinin bir kısmının yenilmesi, bir kısmının da konu komşuya dağıtılması olarak algılamasını önlemek gerekir. Bu nedenle çocuklar için bu ibadetin öncesinden ziyade (kurbanın alınması, kesilmesi ve etinin parçalanması) sonrası (kurban etinin dağıtılması, ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesi ve kurban yoluyla sevgi ve dostluğun pekiştirilmesi) önemlidir.

Çocukların kurban bayramını hayvanların kesilmesi olarak değil de ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesi, sevgi, dostluk ve paylaşım olarak algılamasına özen göstermek gerekir. Bunun için konu komşuya dağıtılması gereken etler güzelce paketlenmeli ve çocuklarla birlikte dağıtılmalıdır. Böylece çocuk kurban kesiminin bir ibadet olduğunu, sosyal yardımlaşmaya katkı sağladığını, insanlar arasındaki sevgiyi pekiştirdiğini ve dostluğu kuvvetlendirdiğini örenebilir.

Kurban etinin çocukla birlikte dağıtılmasıyla çocuk hem büyükleriyle birlikte bayramlaşmanın ne demek olduğunu ve nasıl yapıldığını öğrenir. Hem de ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımla onların mutlu olduğunu görerek yardımlaşma duygusunun verdiği huzuru yaşar.

Kurban çocuklara aynı zamanda Yüce Yaratıcı’ya (cc) karşı emre itaati öğretir. Çünkü çocuklar bayramdan önce alınan kurbanlık arasında bir yakınlık kurar. Hatta bazıları kurbanlığın bakımını, beslenmesini üstlenir. Onu sevmeye ve ona ilgi göstermeye başlar. Onun sağlığıyla ve ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenerek bir sevgi bağı oluşturur. Bayram geldiğinde de Yaratıcı’nın emrine itaat ederek sevdiği bir varlığı ona bağışlamayı öğrenir. Böylece Yaratıcı’nın isteğinin her şeyin üstünde olduğunu, O’nun gücü ve kuvvetinin sınırsız olduğunu, O’nun isteklerinin kayıtsız şartsız yapılması gerektiğini kavramış olur.

 
Toplam blog
: 18
: 12485
Kayıt tarihi
: 08.11.07
 
 

Tokat'ta doğdu. İlköğrenimini memleketinde 100. Yıl İlköğretim okulunda, orta öğrenimini Atatürk ..