Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '18

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
 

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi anne-babaların, bezden kurtularak daha rahat etmek için dört gözle beklediği, çocuk gelişiminde önemli basamaklardan biridir. Fakat çoğu anne-baba bu basamağı hızlandırıp, çocuk henüz hazır değilken gerçekleştirmeye çalışarak daha sakin ve sorunsuz geçebilecek bir süreci, içinden çıkılamaz bir problem haline getirmektedir.. Tuvalet eğitiminin ne zaman başlayacağının kararını anne-baba değil, yalnızca çocuk verir ve çocuğun ne zaman hazır olduğunu anlayabilmek için anne-babanın çocuğu iyi bir şekilde gözlemlemesi gerekir.

Her ne kadar her çocuğun tuvaleti kullanmaya başlamayı istediği dönem değişse de, genellikle çocuklar 2 yaşından önce tuvalet eğitimine hazır değildir. Çocuk hazır olmadan başlanan tuvalet eğitimleri, ya başarısızlıkla sonuçlanır ya da ilerleyen zamanlarda tuvalet ile ilgili sıkıntıların yanında, özgüven problemleri, mükemmeliyetçilik veya içine kapanıklık gibi çeşitli sorunlara sebep olabilir. Tuvalet eğitimine başlayabilmek için öncelikle çocuğun mesanesini kontrol edebilecek kas gelişiminin tamamlanması, yürüyebilmesi ve kendini ifade edebilecek gelişim seviyesine ulaşmış olması gerekir. Bezini kirlettikten sonra rahatsız olmaya başlaması, tuvaletini yaptıktan sonra söylemesi, gün içinde bir kaç saat altının temiz kalmaya başlaması ve tuvalet ihtiyacının belirli bir rutine girmesi tuvalet eğitimine başlanabileceğinin göstergeleridir.

Çocuk tuvalet eğitimine hazır olduğunu belli etmeye başladıktan sonra yapılması gereken ilk şey çocuğun rahatlıkla kullanabileceği ve istediği yere götürebileceği bir alıştırma tuvaleti edinmektir. Alıştırma tuvaleti, çocuğun rahatlıkla ulaşabileceği ve kendi başına oturabileceği bir yere koyulmalıdır.Tuvalet eğitimine, çocuk hala bezi takarken kıyafetlerini ve bezini çıkarmadan ,arada sırada lazımlığa oturtarak ve daha sonra günde bir kere kıyafetlerini ve bezini çıkararak tuvalete oturtularak başlamak yerinde olacaktır.. Kirli bezleri çıkardıktan sonra çocukla beraber alıştırma tuvaletine koymak ve çiş ve kakaların tuvalete gittiğini söylemek, peluş oyuncakları da alıştırma tuvaletine oturtarak tuvaletlerini yaptırıyormuş gibi yapmak ve konu ile ilgili kitaplar okumak bebeğin tuvalete oturma fikrine alışmasına yardımcı olur. Çocuğun tuvaletinin geldiği anlarda ve tuvalet ihtiyacının olabileceği zamanlarda tuvalete oturması ve tuvaletini yapmasını sağlamak gerekir. Çocuk tuvalete oturmaya alıştıktan sonra bez kullanmayı bırakmak ve tuvaletinin geldiği anlaşıldığında hızlıca tuvalete götürmek ve tuvaletini tuvalete yapmasını sağlamak gerekir. Tuvalet eğitimi altı veya sekiz ay gibi bir süre alabilir ve çocuğun altında bez olmadan dolaşmasına elverişli olan yaz aylarında başlanması anne-babanın işini kolaylaştırır.

Anne-babanın tuvalet eğitimi konusunda heveslerini çok fazla belli etmemesi, bu süreci çözülmesi gereken bir sorun gibi algılamaması ve sabırlı olması gerekir. Süreç içinde yaşanan kazaların cezalandırılmaması, çocuğun utandırılmaması ve kendini suçlu hissetmemesinin sağlaması oldukça önemlidir. Cezalandırmak kadar tuvaleti kullanmayı aşırı bir şekilde ödüllendirmek de yanlıştır. Başarısı dolayısı ile çocuğu kutlamak yeterli olacaktır. Tuvaletini tuvalete yapması veya yapamaması çocuğun başarı ve başarısızlıkla bağdaştırdığı bir şey haline gelmemelidir.

Tuvalet eğitimi kimi çocukta hızlı kimi çocukta zaman alan bir süreçtir. Çocuk ve anne-babanın hazır olduğu zamanda ve anne-babanın vakit ayırabileceği bir dönemde başlanması, sabır ve kararlılık ile sürdürülmesi gereken bir süreçtir. Anne-babanın unutmaması gereken şey bu sürecin kontrolünün kendilerinde değil, çocukta olduğudur. Çocuğun ihtiyaç ve yetenekleri iyi takip edilir ve doğru şekilde yönlendirilirse sağlıklı bir tuvalet eğitimi gerçekleşecektir.

 

 
Toplam blog
: 4
: 67
Kayıt tarihi
: 01.08.18
 
 

Çocuklarıyla yaşadığı deneyimleri paylaşan akademisyen bir anne. ..