Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '06

 
Kategori
Pazarlama
 

Çocuklara yönelik promosyon yasaklansın

Çocuklar bütün harçlıklarını cipslere yatırıyor ancak yemek için değil, yalnızca içinden çıkmasını bekledikleri tasolar, resimler veya başka şeyler için. Açtıkları cips paketinden istedikleri çıkmadığında yaşadıkları hayal kırıklığı bir başka sorun.

İnsanlardaki lotarya, kumar, promosyon gibi olgulara karşı oluşan zaafın çocukluk yaşlarında başladığını keşfeden bu tür tüketim maddesi üreticileri çocukları adeta sömürüyor. Aileler çocuklarıyla beraber sokakta dolaşmaktan korkuyor. Çocuklardaki bu karşı konulamaz isteğe direnmeleri çok zor oluyor.

Çocukların biriktirdiği kartlar çocuklarda çok tehlikeli alışkanlıklara da yolaçıyor. Bu alışkanlıklardan biri kumar. Sokak köşelerinde gruplaşmış çocukların ne yaptığını bir inceleyin. Çocuklara sorarsanız, "Taso oynuyoruz" diyeceklerdir. Aslında oynadıkları çocuklara özgü bir oyun değildir. Bu oynadıkları kumardır. Çocuklarda ilk kumar alışkanlığını bu kartlar başlatıyor.

Çocukların bu karşı konulmaz isteklerini ilk başlatan paketlerde başlayan lotaryadır. Birkaç paketten birinde bu kartlar vardır diğerleri boştur. Çocuklar bu paketlere değerinin kat kat fazlası parayı içinden çıkabilecek kartlar için vermektedir. Bu arada tümü dolu çıkan paketlere gereğinden fazla paralar verilmektedir. Yani çocuklara anlamsız bir tüketim alışkanlığı da verilmektedir.

Bu kartlardan en çok sayıda sahip olmanın çeşitli yolları keşfedilir. Birincisi bol bol cips almak, ikincisi kumarda kazanmak üçüncü ve en kötüsü zorbalıkla almak veya çalmak. Çünkü bu kartlardan ne kadar çoğuna sahipseniz statünüz o kadar yüksektir. Bunun için çocukların tanışmaması gereken kötü davranışlar bir şekilde öğrenilir.

Bu arada kutu kola açma halkaları biriktirmek gibi bir promosyon keşfedilir. Kutular alınır, kapaklar açılıp doğru hediyeyi almaya. Ne farkeder ki, o kutulardaki kolanın gazı kaçtığı için lavaboya dökülecek olması. Yeter ki o hediye alınsın.

Büyük marketlerde jetonla çalışan hediye dolapları bir başka sorun. Çocukları bunların başından ayırmak olanaksız.

Yıllar geçip de bu çocuklar büyüyüp gazete almaya başladığında gazeteciye gidip aynı gazeteden 20 taneyi alıp kuponunu kesip gazeteleri çöpe atmayacaklar mı?

Çocuklar en çok korunması gereken varlıklarımız. Onları bu tür alışkanlıklardan kurtarmalıyız. Buna çocuklara yönelik her türlü promosyon, lotarya yasaklanarak başlanmalıdır. Hiç kimsenin tatlı karlar için çocuklarımızla oynamaya hakkı yoktur.

Şimdi devleti göreve çağırıyoruz. Çocuklarımızı koruyalım. Çocuklara yönelik her türlü promosyonu yasaklayalım.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..