Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Çocuklarda ateşe dikkat...

Çocuklarda ateşe dikkat...
 

Çocuklarda ateşe dikkat!


Son günlerde grip hastalığının salgın halini alması ile birlikte, bebek ve çocuklarımızda başgösteren yüksek ateş özellikle aileleri huzursuz etmekte. Konuyla ilgili olarak Biz Tv’de Kadın ve Sağlık programımda konuğum olan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Yılmaz Bay önemli açıklamalarda bulundu.

ATEŞ YÜKSELMESİ:

Yüksek ateş genelde tüm annelerin korkulu rüyasıdır. Çocuğunuzun normal ateşi 37, 3 - 37, 8 C arasındadır. Karma aşılarda hafif bir ateş yükselmesi olabilir. Genelde çocuklarda ateş mikrobik hastalıklarda yükselir ve hastalığın ilk habercisidir. Bazen oda aşırı sıcak ve çocuk çok fazla giydirilmişse herhangi bir hastalık olmadanda ateş yükselebilir. Çevre koşullarını düzenlemekle ateş düşer.

ATEŞTEN KORKMAYINIZ !

Çünkü ateş, vücudun en önemli savunma mekanizmasıdır. Vücuda mikrop girdiğinde, vücut bu mikrobu yakmak için ısısını yükseltir. Bu işlem, mikrobun ve bünyenin durumuna göre 38 – 41, 7 derece arasında seyretmektedir. Aile içinde havale geçiren biri yoksa 41 dereceye kadar yükselen ateş çocuğunuzda havaleye yada olumsuz bir etkiye neden olmaz. Bu çocuğunuzun mikroplarla iyi savaştığının göstergesidir. Ateşine hemen müdahale ederek onun bu savaşına engel olmayınız.

Evde mutlaka vücut ısısını ölçen bir Termometre bulundurunuz. Bunlar civalı yada pille çalışan ve ısıyı yazarak gösteren digital termometreler olabilir. Kulaktan ısı ölçümü 3 yaş altı çocuklarda önerilmez. Çünkü kulak kanalı dardır, kulak kiri olabilir. Kulak Termometresi zarı tam görmediğinde yanlış sonuçlar verebilir. Çocuklarda en iyi ısı ölçümü makattan alınan ölçümdür. Termometreyi 2 cm. içeriye girecek şekilde makata yerleştirin. 1-2 dakika bekledikten sonra çıkarıp okuyun. Ateş 38 C ve altında ise normaldir.

ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Ateş, 38-38, 5 derece arasında ise herhangi bir ilaç kullanmayın.

*Öncelikle üzerindeki fazla giysileri çıkartın.İnce hafif ve vücudu sıkmayan giysiler giydirin.

*Bulunduğu odanın sıcaklığını 20-22 derece olacak şekilde ayarlayın.

*Bol su ve sıvı gıdalar içmesini sağlayın.

*Yemek için zorlamayın ancak yemek istiyorsa da kısıtlamayın.

*İstirahat için zorlamayın ancak aşırı fiziksel aktiviteyi azaltıcı önlemler alın.

Ateş, 38, 5-39, 5 derece arasında ise, yukarıdaki önlemlere ek olarak doktorunuzun önerdiği ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçları doktorunuzun önerdiği dozda verin ve 1-2 saat bekleyin.İlaç etkisini göstermeye genellikle yarım saatte başlar. Ateşin tam olarak kontrol altına alınabilmesi için 2 saatin geçmesi gerekir. 39, 5 derecenin üzerindeki özellikle 40-41 derece dolayındaki ateşte mutlaka doktorunuzu aramalısınız.Ateş düşürücü ilaç verdikten 1-2 saat sonra ateş düşmeye başlamamışsa ılık su ile çocuğunuzun vücudunu silebilirsiniz.

ILIK SU İLE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

1. Geniş bir kap içersinde vücut sıcaklığının 2 derece altında, genellikle 36-37 C civarında su hazırlayın.

2. Çocuğun vücudunu tahriş etmeyecek yumuşak bez, havlu yada süngerlerden birkaç adet bu suyun içersine koyun.

3. Bebeğin üzerindeki tüm giysileri çıkartarak kuru bir havlu üzerine yatırın.

4. Ilık suya koyduğunuz bezlerden birini çocuğunuzun alın bölgesine koyun. Diğer havlu ile vücudun yüz, karın, diz, el bileklerinin iç yüzü, koltuk altı ve kasık bölgelerini silin. Ana damarlar bu bölgelerden geçtiği için silme işlemi ile ateş daha kolay düşecektir.

5. Alına koyduğunuz bezi ve vücudu sildiğiniz bezi her 2-3 dakikada bir değiştirin. Vücuda ıslak bez koyup beklemeyin. Mutlaka ıslak bezle silin.

6. Ilık suya bastırılmış bezle, silme işlemi ile ateşi düşürmek için silme işlemini aralıksız olarak 20-30 dakika süreyle sürdürülmesi gerekir. Çocuk ağlasa da silme işleminden vazgeçilmemelidir.

Eğer bebeğiniz ılık suyla silme işlemine şiddetli tepki gösteriyorsa ılık suyla banyo yaptırabilirsiniz.

Yüksek ateşten korkan aileler için Yılmaz Bay’ın yaptığı açıklamaları paylaştım sizlerle.Unutmayın, olumsuzluklarla karşılaşmamak adına tedbirli ve bilinçli davranmak her zaman fayda sağlar. Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun...

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..