Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '07

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuklarda dil gelişimini etkileyen faktörler

Çocuklarda dil gelişimini etkileyen faktörler
 

Konuşma yeteneği ile dünyaya gelen çocuk çevresini, dünyayı içinde doğduğu toplumun dil sistemi ile algılar.Kendisini mensup olduğu toplumun dili ile algılar.

1-Çocuğun dil gelişimi mensup olduğu ailenin dili ile aynıdır. Ailenin dil kurallarını benimser. Bu yüzden anne ve babalar çocukları ile bebek gibi konuşmamalıdırlar. Çocukları ile ve evde konuşurken dil kurallarına uygun olarak konuşmalıdırlar.

2-Çocuk çevreyi taklit ederek büyür. Çocuk doğru kelime ve cümleler kurduğunda ödüllendirilmelidir.

3-Dil gelişimini etkileyen en önemli faktör aile ve bebeklik, çocukluk dönemidir.

4-Anne ve çocuk iletişimi arttırılmalıdır. Sohbet edilmesi hem dil gelişimini hemde çocuğun topluma hazırlıklı olmasını sağlar.

5-Çocuk çevre ile ne kadar erken iletişime girerse dil gelişimi o kadar fazla olur. Yani çocuğunuzu anaokul, kreş gibi sosyal topluma erken çıkarmanız dil gelişimini olumlu etkiler.

6-Anne ve babanın eğitim düzeyi arttıkça çocuğun dil gelişimi ve sosyal toplumu artacaktır. Bu da çocuğun kaliteli yaşamasını ve başarılı olmasını sağlayacaktır.

7-Çocuğun yaşıtları ile eğitim ve oyun gruplara girmesi, gezip görmesi ve düşüncesini söylemesi gibi fırsatlar çocuğun erken ve düzgün dil gelişimini sağlayacaktır.

8-Dil gelişiminin çocuğa doğduğu andan itibaren bilinçli olarak verilmesinin gelecekte dil gelişimini arttıracaktır.

9-Oyun, çocuğun fiziksel, zihinsel, dil ve sosyal kapasitesinin gelişmesine fırsat verir.

10-İşitme engeli olan çocuklarda dil gelişimi çok geç tamamlanır.

11-Evde yabancı bir dilin konuşulması, konuşulan dilin kalitesiz oluşu konuşmayı kazanma ve pekiştirme döneminde çocukla ilgilenen birisinin olmaması çocuğun dil gelişimini geciktirir.

12-Az konuşulan evde, kitap okunmayan evde çocuk dil gelişimini sağlıklı tamamlayamaz.

Dil gelişiminin iyi olması çocuğun okul başarısını olumlu etkileyecektir. Dilin doğru kullanımı hayatı olumlu yönden etkiler. Dilin gelişmesi için he türlü çalışma yapılmalıdır.

NOT: TÜRK DİL KURUMU HER GÜN İKİ KELİME KAMPANYASI BAŞLATMIŞTIR. İNTERNETTEN www.tdk.gov.tr adresinden kayıt olursanız. İnternetinize ücretsiz her gün iki kelime ve manası açıklanacak.
 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..