Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya

http://blog.milliyet.com.tr/implant

14 Aralık '13

 
Kategori
Sağlık
 

Çocuklarda diş bakımı

Çocuklarda diş bakımı
 

Çocuk dişleri


Bebeklerde ve çocuklarda diş bakımı nasıl yapılmalıdır?
 
Merhaba, geleceğimiz olan çocukların diş sağlıklarını korumak bizim görevimiz. Umarım okuyacaklarınız sizin çocuğunuzun da sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlar.
 
Çocukların sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olabilmeleri için genetik özelliklerin yanında anne karnındayken annenin beslenmesi ve bebek dünyaya geldikten sonra anne sütü ile başlayan mineral ve vitamin ihtiyacının tam olarak karşılanması gerekir.
 
Bütün bunların yanı sıra ağız bakımına erken yaşlarda başlamak ve onlara bu alışkanlığı kazandırmak, ağız ve diş sağlığı için son derece önemli. Genellikle 6-8 aylıkken çıkmaya başlaya süt dişleri hem doğru beslenme hem de doğru bakım ile sürekli dişlerin çıkma zamanına kadar ağızda sağlıklı bir şekilde tutulmalıdır. Bebeklerin dişleri fırçalanırken huzursuz olmaları doğaldır. Banyo zamanında veya kıyafetlerinin giyilmesi gerektiğinde de aynı benzer tepkiler gösterebilmektedirler. Önemli olan bu davranışın fırçalamanızı engellememesi veya sizi diş temizlemeden vazgeçirmemesidir. Her gün ve düzenli olarak diş fırçalama eyleminin tekrarlanması bebeğinizin bu duruma alışmasını sağlayacaktır.
Üç yaş grubundaki çocuklar diş fırçalamayı tek başına yapmak isteyebilirler. Böyle zamanlarda fırçayı önce çocuğunuza vererek fırçalama yapmasına izin verin, olumlu sözler (aferin, ne kadar güzel fırçaladın gibi) ile övdükten sonra fırçalama sırasının sizde olduğunu söyleyerek dişlerin tümünü siz de fırçalayınız. Fırça başı hiç bir zaman su ile ıslatılmamalı, macun fırça kullarının üzerine değil içine doğru sıkılmalıdır. Macunun tükürük ile ıslanması sağlanmalıdır. Islatılmayan fırça başı ve bezelye büyüklüğünde sürülen macun ağızda daha az köpüreceğinden çocukların diş macunu yutmasını azaltacaktır.
 
Beş yaşına kadar çocukların el becerisi (ince motor kas hareketleri) tam olarak gelişmediğinden, fırçalamanın mutlaka bir ebeveyn kontrolünde yapılması tavsiye edilmektedir.
 
Çocuk dişlerinin temizliği için geç kalmadan diş macunu, diş fırçası ve diş ipi kullanımına başlatılmalıdır. Çocuklarda diş ipi kullanımı için öncelikle diş hekimine danışmanız gerekir.
Diş ipi kullanımına ancak iki dişin birbirine temas ettiği bölgelerde başlanabilir. Diş ipi kullanmayı çocuğunuza siz öğretmelisiniz. O, diş ipini kendi başına kullanmaya alışıncaya kadar onun yanında olmalı ve çocuğa destek olmalısınız.
 
Diş ipi kullanımı süt dişlenme döneminde yalnızca arka süt azılar bölgesinde sizin tarafınızdan gerçekleştirilmelidir. Genellikle ön süt kesici dişler arasında doğal boşlukların olması, bu bölgedeki dişlerin ara yüzlerinin kolaylıkla temizlenmesine imkan verdiğinden bu bölgelerde diş ipi kullanımına gerek yoktur.
 
Piyasada farklı firmalara ait diş ipleri bulunmaktadır. Bunları kullanmak ebeveynlere zor geliyorsa kurdan şeklinde olan ve çocuğunuzun ağzına kolaylıkla uygulayabileceğiniz tek kullanımlık diş ipleri de bulunmaktadır.
 
Günde iki defa düzenli bir fırçalama yapılmalıdır. Sabah kahvaltı sonrasında ve akşam yatmadan önce fırçalanması gereklidir. Gece uykuda tükürük akış hızının azalması nedeniyle yatmadan önce yapılan fırçalama çok daha büyük bir öneme sahiptir.
 
Özellikle 6 yaşından küçük çocukların çocuklar için özel olarak üretilmiş düşük dozda fluorid içeren macunları kullanmaları önerilmektedir. Bu yaşlardaki çocukların diş macununu yutması sebebiyle macunun fırça başına bezelye tanesi büyüklüğünde sürülmesi önerilmektedir.
 
Fırçalama sonrasında su dışında herhangi bir şey yenilmemesi veya içilmemesi önemlidir.
 
Diş Hekimi
 
Sertaç Kızılkaya
 
Toplam blog
: 5
: 156
Kayıt tarihi
: 27.02.11
 
 

1970 Doğumluyum. İstanbul Bakırköyde yaşıyorum. 1992 İst.Üniversitesi Diş Hek Fak Bitirdim. impla..