Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Prof Dr İrfan Serdar Arda

http://blog.milliyet.com.tr/driserdararda

11 Şubat '15

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuklarda doğumsal karın duvarı anormallikleri

Çocuklarda doğumsal karın duvarı anormallikleri
 

Karın duvarı anormallikleri gebeliğin 12. haftasından sonra ultrasonografi ile tanımlanabilir.


Karın duvarı anormalliği nasıl oluşur?

Gebeliğin ilk haftalarında bebeğin karın duvarı henüz oluşmamıştır. Bu nedenle, o sırada daha hızlı gelişen bağırsaklar oluşmakta olan karın boşluğunun dışında, rahim içinde bulunan sıvı (amniyon sıvısı) içerisinde yüzerler. Karın, yukarıdan, aşağıdan ve yanlardan gelen katmanların ortada birleşmesi ile kapanır. Kapanma 10. haftada gerçekleşmiş olur. Eğer bu zamana dek kapanma gerçekleşmezse, o zaman başta bağırsaklar olmak üzere karın içi organları dışarı doğru büyür. Ortaya çıkan karın duvarı açıklığının ciddiyeti; açıklığın genişliği, dışarıda kalan organların sayıaı ve oranı ile birlikte bulunabilecek diğer organ ve kromozom anormalliklerinin varlığı ile doğrudan ilişkilidir.

 

En sık olarak görülen karın duvarı anormallikleri nelerdir?

En sık olarak görülen karın duvarı anormallikleri omfalosel ve gastroşizistir. Her iki anormallikte de karın duvarı oluşmamıştır. Omfalosel tam göbek bölgesinde, gastroşizis ise hemen her zaman göbek bağının sağ tarafındadır. Omfaloselde organların üzeri bir zar ile kaplıdır. Gastroşiziste ise zar yoktur ve organlar açıktadır.

 

Karın duvarı anormalliği nasıl tanımlanır?

Her iki anormallik de, gebelik sırasında yapılacak olan ultrasonografi ile saptanabilir. Ancak, gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde karın duvarı henüz oluşmadığından, ultrasonografide organların dışarda görülmesinin olağan olduğu bilinmelidir. Eğer, 12. haftadan sonra aynı görünüm devam ederse, o zaman karın duvarında bir gelişim anormalliği olduğu düşünülmelidir. Bu hastalarda, rahim içi sıvısında alfa-fetoprotein düzeyi yüksektir.

 

Birlikte başka anormallikler de olabilir mi?

Omfaloselde daha sık olmak üzere her iki anormallikte de birlikte başka organ ve kromozom anormallikleri görülebilir. En sık görülen organ anormallikleri; kalp, böbrekler ve beyin ile ilgilidir.

 

Gebelik sırasında karın duvarı anormalliklerine yaklaşım nasıl olmalıdır?

Olası herhangi bir diğer organ anormalliği için ayrıntılı ultrasonografi ve gerekirse MRI; karın duvarı anormalliğine yol açabilecek herhengi bir kromozom bozukluğunun araştırılması için de olağan tarama testleri ile birlikte amniyosentez yapılmalıdır.  

 

Eğer yaşamsal bir kalp, beyin anormalliği ya da kromozom bozukluğu yoksa, gebeliğin olağan zamana dek sürdürülmesinde sakınca yoktur. Bu bebeklerin erken doğurtulmaları gerekmez. Her ne kadar sezaryen genellikle tercih edilen doğum yöntemi olsa da, normal doğum da yapılabilir.

 

karın duvarı anormalliklerinde tedavi yöntemi nedir?

Her iki anormallik de cerrahi yöntemle tedavi gerektirir. Bu nedenle, anne karnında tanı konulduğunda öncelikle bir Çocuk Cerrahının görüşü alınmalıdır. Omfaloselde karın içi olumların üzeri bir zar ile kapalı olduğundan, doğumdan sonra hemen cerrahi girişim gerekmeyebilir. Zarın üzeri her gün özel ve steril sıvı ve pomadlar ile temizlenerek kapatılır. Açıklığın yan taraflarından zaman içerisinde ilerleyecek olan deri cerrahi kapatılmayı kolaylaştırır. Gastroşiziste ise, karın içi organlar dışarıda olduğundan, en kısa zamanda onarım yapılmalıdır.

 

Sağlıklı günler dileklerimle.(Çocuklarda göbek ile ilgili sorunlar ve çocuklarda göbek fıtığı için başlıklara tıklayınız)

 

Prof. Dr. İrfan Serdar ARDA

Çocuk Cerrahisi Uzmanı

 

driserdararda@gmail.com

http://driserdararda.com

https://www.facebook.com/ArdaCocukCerrahisiSayfasi

https://twitter.com/drserdararda

https://tr.linkedin.com/in/isarda      

 
 
Toplam blog
: 59
: 16759
Kayıt tarihi
: 02.03.13
 
 

Prof. Dr., Çocuk Cerrahisi Uzmanı...   "Çocuk Cerrahisi", çocuklarda tedavisinde cerrahi yöntem g..