Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '13

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuklarda gece altını ıslatma

Çocuklarda gece altını ıslatma
 

alt ıslatma


Çocuklar tuvalet eğitiminin verildiği yaşlarda (2 yaş civarı)  idrarının geldiğini fark etmeye ve tuvaletini tutabilmeye başlar. İstikrarlı olarak tuvaletini tutabilmesi genellikle 4- 5 yaş civarı gerçekleşir. Gece tuvaletini tutma ve tuvalete gitme alışkanlığını kazanması ise gündüz tuvalet eğitiminden genellikle daha sonra gerçekleşir.
 
Alt ıslatma(enürezis) çocuklukta sıkılıkla görülen bir durumdur.
 
Enürezis iki türde görülmektedir;
 
Çocuğun doğumdan başlayarak sinir-kas kontrolünün gelişmesinde yaşıtlarının gerisinden gelmesidir. Buna ‘’birincil enürezis’’denilmektedir.
 
Çocuğun tuvalet alışkanlığı kazandıktan sonra gerileme yaşayarak altını ıslatmaya tekrar başlamasına ise ‘’ikincil enürezis’ denilmektedir. İkincil enürezisin daha çok duygusal kökenli olduğu öngörülmektedir (kardeş doğumu, kardeş kıskançlığı, ev içi kavgalar vb. duygusal sıkıntılar).
 
Yapılan araştırmalarda erkek çocuklarının kız çocuklarına göre daha fazla altlarını ıslattıkları bulunmuştur. Bir kısım alt ıslatma problemi tedavi olmaksızın kendiliğinden çözülebilmekle birlikte, zaman zaman psikolojik yardıma ve/veya tıbbi yardıma ihtiyaç duyulabilmektedir.
 
 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..