Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '07

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuklarda görülen tikler

Çocuklarda görülen tikler
 

Genellikle tiklerin beynin çalışması ile ilgili bir düzensizlikten ya da tümüyle ruhsal bir sorundan kaynaklandığı düşünülür.Ancak tiklerin ortaya çıkması için yetersiz biyolojik gelişme ve olumsuz çevre koşullarının da etkili olduğunu gözardı etmemek gerekir.
Tikler genellikle iç gerilimlerin veya çatışmaların yansımasıdır.Çocuk, tikleri sayesinde bu gerilimlerden kurtulmaya çalışır.Tiklere engel olmaya çalıştıkça daha da artış gözlenir.Duygulanma , üzüntü , yorgunluk arttıkça tiklerde artış görülür.
Tiklere neden olan ruhsal etkenlerin başında ; erken yaşlarda başlayan ve süren korku, tedirginlik , kaygı ve gerginlik vardır. Nedenlerden biri de istemsiz olarak tekrarlanan hareketlerin zamanla alışkanlık olması daha sonra da otomatik olarak yenilenmesi şeklinde olabilir. Örneğin; göz kırpma başlangıçta göz rahatsızlığı veya yorgunluğa tepki olabilirken daha sonra otomatikleşerek tiki oluşturabilir. Göz kırpma bende de tik haline gelmişti küçük yaşlarımda.İlk önce göz yorgunluğu teşhisi koyulmuştu , o sıralar anadolu lisesi sınavlarına hazırlanıyordum ve sınav bitti , ders yoğunlukları azaldı ben gözlerimi hala şiddetli bir şekilde kırpma isteği duyuyordum.Babamın tepkileri daha da artmasına sebep oldu ve gözlerimi kırpmamaya çalıştıkça gözlerim kızarıyor ve akıyordu.
Tik belirtileri genellikle gerginlik veren bir olay sonrasında artış gösteriyor.Ailenin ya da öğretmenlerin isteyerek yapıyor şeklinde çocuğu yanlış anlamaları ya da belirtileri kısıtlamak için cezalandırma , utandırma gibi yollara baş vurmaları belirtilerin şiddetlenmesine sebep oluyor.
Tiklere genellikle 3-4 yaş öncesinde rastlanmaz.Ancan nadiren 15 aylık gibi erken bir dönemde de görülebiliyor.En fazla görüldüğü zamanlar 6-7 yaşlar ve ilk ergenlik (11-13) dönemidir.
Erkeklerde görülme olasılığı kızlara oranla 2 kat fazladır.
Karşı konulmaz bir davranış olarak yaşanır.Fakat çocuk kendini bir işe , etkinliğe verdiğinde zamanla azalabilir ya da yok olabilir.
Aile bireylerinden birinde varsa , görülme olasılığı artar.
Bazı tikler oldukça karmaşıktır; bir çok bölümden oluşur (kompleks tikler) . Yüzde görülen bazı mimikler , üstünü başını düzeltme veya aynı sözleri tekrarlama , bu tür tiklerdir.
Tiklerin en sık rastlananları, göz kırpma , burun kıvırma , dudak oynatma ,kaşları kaldırma gibi yüz tikleridir.
Boğaz temizleme, burun çekme ve öksürük şeklinde de olabilir ( vokal tikler).
Bir çocukta birden fazla tik görülebilir. Bazen biri biter biri başlar.
Uyku esnasında görülmez.
Huzursuz, çabuk öfkelenen, yerinde durmakta zorlanan ve dikkat eksikliği olan çocuklarda daha sık görülür.
Geçici bir süre istemli olarak engellenebilir olduğu için , klinik değerlendirme esnasında görülmeyebilir. Eğer çocuk gözlem sırasında tikleri bastırıyorsa çocuğu doğal ortamında da gözlemek yararlı olur (tv izlerken,oyun oynarken...).
Tikler , kişilerin benlik saygısında azalmaya; aile ,okul yaşamında sorunlar yaşamasına sebep olur.
Tikleri olan çocukların bir kısmı öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklardır.
Hareket, konuşma ve düşünmeyi engellediği için tikler çocuğun günlük yaşantısında zorluklarla karşılaşmasına sebep olur . Örneğin tiklerini bastırmaya konsantre olmuş bir çocuk , öğretmeninin verdiği ödevleri duymayabilir; bazı motor tikler çocuğun yazı yazmasını zorlaştırabilir.Bazısı konuşmanın akıcılığını engelleyerek çocuğun net konuşamamasına bu da çocuğun sınıf içi konuşmalara katılamamasına yol açabilir.

 
Toplam blog
: 45
: 4525
Kayıt tarihi
: 04.03.07
 
 

Yazmak sadece bilgi paylaşımı değil benim için.Yazmak, öğrenmek,unuttuklarımı hatırlamak,bilmediğ..