Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuklarda KBB Muayenesi

Çocuklarda KBB Muayenesi
 

Sanırım KBB ile ilgili sorun yaşamayanımız yoktur. Dolayısıyla hangi arazını yaşarsak yaşayalım, bu olgunun ne denli zorlayıcı ve sıkıntılı bir süreç olduğunu hepimiz bilir ve endişeleniriz. Hele de bu sıkıntıyı yaşayan çocuklarımızsa endişemiz daha da artar.  İşte biz de bu endişeleri tam olarak yok edemesek de,

En aza indirgeyebilmek adına sizler için Değerli uzmanımız Op.Dr. Atlla Şengör ile söyleştik. Aldığımız aydınlatıcı yanıtları aynen aktarıyoruz.

Çocuklarda KBB Muayenesi Ne Zaman ve Hangi Koşullarda Gereklidir?

Çocuklarda KBB muayenesinin belirli bir yaşı yoktur. Aileler bebek veya çocuklarının gösterdikleri belirtiler nedeniyle ya da çevrelerinden duydukları önermelerle bazen bir Kulak Burun Boğaz Uzmanının görüşüne ihtiyaç duyarlar. Bu gibi durumlarda öncelikle, çocuklarını bebekliğinden itibaren takip eden Çocuk Hastalıkları Uzmanlarının görüşlerine göre hareket etmeleri daha doğrudur.  Çocuk Hastalıkları Uzmanının görüşü çok önemlidir; çocukta geniz eti, kronik bademcik infeksiyonu veya kulak sorunu olduğunu gözlemlediğinde zaten bir KBB Uzmanına yönlendirecektir.

Anne karnında, doğum sırasında ya da sonrasında KBB ile ilgili sorunlar olabilir  mi, ne gibi sıkıntılar yaşanabilir, nasıl belirlenir, o esnada önlem alınabilir mi?

Bir bebeğin, annesinin karnındaki döneminden çocukluk yaşlarının sonuna kadar, KBB alanında çeşitli hastalıkları olabilir. Örneğin riskli gebeliklerde, doğum sırasında ya da hemen sonrasında yaşanan bazı durumlarda bebeğin işitmesi ile ilgili sorunlar görülebilir. Bu amaçla günümüzde yenidoğanlarda işitme taraması pek çok hastanede rutine girmiştir.

Burun tıkanıklığı veya solunum sıkıntısı ile doğan bebeklerde üst solunum yollarında bazı gelişimsel ya da anatomik bozukluklar bulunabilir. Bu gibi durumlarda ince endoskoplarla burun boşluğunun arkasında olabilecek bir tıkanıklık (koanal atrezi) veya gırtlak bölgesindeki hava yolu daralmaları (laringomalazi, laringeal stenoz vs) görülebilir.  Bu durumlar çoğu kez doğum sırasında hemen belirlenir ve gerekli önlemler alınır.

En sık görülen arazlar nelerdir,  bu arazlar kimler tarafından belirlenmeli ve tedavi edilmelidir?

En sık karşılaşılan arazlar, üst solunum yolu infeksiyonları (nezle, grip), orta kulak iltihabı ve boğaz infeksiyonları (bademcik iltihabı, faranjit gibi) arazlardır. Çocuk Hastalıkları Uzmanları tarafından belirlenip tedavi edilebilirler. Ancak bu hastalıklar sık sık tekrar ediyorsa veya tedaviye rağmen geçmiyorsa ya da uzun sürüyorsa bu çocukların bir KBB Uzmanı tarafından görülmesi gereklidir. Bu durum sık alt solunum yolu infeksiyonu geçiren çocuklar için de geçerlidir.

Burunun solunumla ilişkisi nedir, hangi görevleri üstlenir? 

burun solunum yollarının başıdır ve akciğerlere giden hava öncelikle burunda ısıtılır, nemlendirilir ve temizlenir. Burun tıkanıklığı olan çocukların göğüs ile ilgili sorunlarının tedavisi de bu nedenle güç olur.

Okul çağı öncesi çocukların KBB ile ilgili sorunlarının açığa çıkmasında eğitmen ve ebeveynlerin gözlemleri önemli midir

Okul çağı çocukları, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, kulak tıkanıklığı veya kulak ağrısı gibi şikayetleri olduğunda ebeveynlerine bunu kendileri ifade edebilirler. Ancak yuva ve kreşe giden çocuklar ya da daha küçük çocuklar kendilerini ifade edemeyebilirler. Bu durumda eğitmenlerin ve ebeveynlerin gözlemleri önemlidir.

Hangi durumlarda nelerden şüphelenilmeli, hangi incelemeler ve nasıl yapılmalıdır, bu incelemeler sırasında herhangi bir zarar görmek söz konusu mudur?

Seslere yanıt vermeyen, konuşma becerisi geri kalan bir çocukta işitme kaybı olabileceği akla gelmeli, diğer yandan uzun süreli ağız solunumu yapan, nefes almakta zorlanan, sürekli burun akıntısı olan ve öksüren çocuklarda burun tıkanıklığı, alerjik nezle, sinüzit veya geniz eti olabileceği akla gelmelidir. Günümüzde bu tip durumlar herhangi bir radyolojik inceleme gerekmeksizin, ince endoskoplar (pediatrik endoskoplar) kullanılarak yapılmaktadır. Rutin KBB muayenesinde, çocuğa herhangi bir rahatsızlık vermeden yapılabilmektedir.

Ses kısıklığı ne gibi durumlarda ortaya çıkar, ne yapmak gerekir?

Yüksek sesle konuşan, bağıran çocuklarda, ses tellerinde nasırlaşmalar (ses teli nodülleri) nedeniyle ses kısıklığı görülebilir. Ancak bağırma olmadığı halde ya da önlenmesine karşın ses kısıklığı düzelmeyen-uzun süren çocuklarda mutlaka ses teli muayenesi yapmak gerekir.

 

Kaynak:

http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/cocuklarda-kbb-muayenesi/747

Bu makale de ilginizi çekebilir

Solunum Fonksiyon Testi

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..