Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '09

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuklarda küfür

Çocuklarda küfür
 

ÇOCUK


Toplumumuzda çocuk eğitimi ve gelişmesi konusunda yapılan en önemli yanlışlardan biri de aşırı koruyucu ana baba tutumudur.

Çocuk psikolojisinde ailelerin çocuk eğitimi konusunda dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Çocukta bazı becerileri kazandırmak için el yıkama, yüz yıkma, diş fırçalama, saç tarama, yemek yeme, giysi giyip çıkarma. Küfretmeme gibi bu ilke ve teknikler anne babalara yol gösterici olacaktır. Bu davranışlardan yapmaması gereken küfür olayını değerlendirelim.

Çocuklarda küfür üç temel gruba ayrılır

- Beddua etmek yada birine zarar verilmesi dileğini yansıtan konuşma biçimi

- Cinsel içerikli küfürler, müstehcen konuşmalar

- Kişiliğe yönelik küfürler. Manyak, aptal, salak...

Çocuklarda Küfürün Nedenleri

1- Ağızdan kaçıverme: İnsanlarda engellenme yada kızgınlık hissedildiğinde yada fiziksel bir gerginlik olduğunda küfürün ağızdan çıkıvermesi çok doğaldır. Çok engellenen, yaşama alanı çok daraltılan çocuk, kızgınlık olarak küfredebilir.

2- Dikkat çekme: Bazı çocuklar ana-babadan yeterli ilgiyi göremiyorlarsa, dikkat çekmek için küfrederler. Dikkatleri üzerlerine çekmek için yapılan davranışlar eğer ki anne baba tarafından hissedilirse çözüme rahatlıkla ulaşılabilir.

3- Sarsılma: Bazı çocuklar için yetişkinleri Şok etme, rahatsız etme eğlenceli olabilir. “Eyvah nasıl olur” gibi ifadeler çocukları söyledikleri şeyin karşı tarafı sarstığını fark ettirir. Çocuklar çok zekidirler.

4- Savunma: Bazıları için kötü söz söyleme bir savunma davranışıdır. Küfür etmenin tam anlamıyla yasak olduğu çevrede yetişenler, isyan ederek bağımsızlıklarını göstermek isterler.

5- Akranları tarafından onaylanması: Ne kadar güzel amcasına, babasına küfretti, bi daha söyle bakalım gibi sözler çocuğu onaylamadır.

6- Olgunlaşma: Bazen de çocuklar yetişkin olmanın bir sembolü olarak, kötü söz söylerler. Artık büyüdüm babam gibi oldum der çocuk. Bunu derse çocuk (babasının küfür alışkanlığını terk etmesi lazım.)

7- Çocukça bir zevk: Küçük çocuklarda banyo, yatak odası ve ona ilişkin konuşmak, çocuklarda bir tür çocuksu seksüel zevk alma durumu ortaya çıkarmaktadır.

Küfürü önlemenin yollarını da bir dahaki yazımda inşallah.SAYGILAR

 
Toplam blog
: 15
: 3418
Kayıt tarihi
: 22.02.09
 
 

Mardin doğumlu, evli ve 3 çocuk babası olup üniversite mezunuyum. Mardin'de yaşıyorum. ..