Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Klinik Psikolog Selin Kalabaş

http://blog.milliyet.com.tr/psikologselinkalabas

19 Haziran '22

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuklarda Mastürbasyon

Her çocuk biriciktir ve dolayısı ile birbirinden farklıdır ama genele indirgeyeceksek çocuklarda mastürbasyon görülme yaşı 2 ile 6 yaş arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Peki Mastürbasyon Nedir?

Öncelikle mastürbasyon bir yetişkin mastürbasyonu değildir. Çocukların cinsel organına dokunmasının ya da bir yere sürtünmesinin adına mastürbasyon denir. Mastürbasyon bir öz doyumdur. Çocuklarda görülen mastürbasyon gelişimi adına normaldir. Çocuk cinsel organına dokunduğu zaman haz almaktadır ayrıca burnuna, yanağına dokunduğu gibi kendi bedenini keşfetmektedir.

Nasıl Davranılmalı?

Çocuklar 2,5 3 yaşından itibaren mastürbasyon yapmaya başlayabilirler (her çocukta farklı yaşta da görülebilir). Çocuklarda görülen mastürbasyon cinsel gelişimin bir parçasıdır. Anne ve babalar mastürbasyon yapan çocuğuna bağırmamalı, ayıplamamalı, ceza verilmemeli ve suçlu hissettirilmemelidir.

Mastürbasyonun tuvalet, banyo, kendi odası gibi uygun ortamlarda yapılması gerektiği anlatılmalıdır. Çocuk kendini tanımak ve rahatlatmak adına mastürbasyon yapabilir. Eğer kendini rahatlatmak adına yapıyor ise çocuk ile ilişkinizi güçlendirecek oyun, etkinliklere baş vurabilir, onunla birebir keyifli zaman geçirmeye özen gösterebilirsiniz çünkü çocuk istediği ilgiyi aldığında mastürbasyonun görülme sıklığı azalacaktır. Çocuk istediği ilgiyi oyunlar aracılığıyla sizden almış olacaktır.

Çocuklar hem kendi bedenlerini keşfetmek için hem de ilgi istediklerinde, yeni bir kardeş doğumunda, evdeki huzursuzlukta, taşınmada, okula başlamada ya da yeni bir düzene adapte olduğunda, ebeveynlerin boşanma sürecinde, kendini güvende hissetmediğinde, kaygılı olduğu gibi durumlarda mastürbasyon yapabilir. Bu bilgiyi önce anlamalı ve çocuklara anlayışlı yaklaşılmalıdır.

Kaşıntıdan kaynaklı cinsel organı ile oyunuyor, kaşıyor ise bu bir mastürbasyon değildir. Bu durumda bir doktara başvurulmalıdır.

Her davranışta olduğu gibi bunda da aşırılık var ise ya da ne yapacağınızı bilemez bir haldeyseniz mutlaka bir uzmandan destek alınız.

Yazar: Uzman Klinik Psikolog, Oyun Terapisti, Öğretim Görevlisi Selin KALABAŞ

İnstagram: @selinkalabas

Twitter: @KalabasSelin

 
Toplam blog
: 10
: 41
Kayıt tarihi
: 17.04.20
 
 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi-Psikoloji- Çocuk ve Aile, Yetişkin Psikoterapileri ..