Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuklarda Sağlıklı Uyku Düzeni Oluşturmak için Öneriler

Çocuklarda Sağlıklı Uyku Düzeni Oluşturmak için Öneriler
 

uyku-cocuk


Uyku hepimizin hayatı için önemlidir. Uyuduğumuzda dinleniriz, vücudumuz enerji toplar; iyi bir uyku uyumak,ruh sağlığımızı da doğrudan etkiler. Uyku aynı zamanda rüyalar nedeniyle de önemlidir, rüya gördüğümüzde, o gün tüm yaşadıklarımızı işleriz. Yapılan araştırmalar, uykuda uzun süreli hafızanın güçlendiğini ve bunun okul başarısını doğrudan etkilediğini göstermektedir. Çocuklara, uyku alışkanlıklarının kazandırılması onların güne, hayata olumlu ve artı bir adımla başlamalarını sağlar.

Çocuklarda Uyku Düzeni için Yapılabilecekler

  • Uyku zamanı özel bir zaman olsun. Uyku zamanında, çocuğunuzla bire bir, sevgi dolu, güvenli ve huzurlu bir zaman geçirin. Çocuğunuzun uyku düzeni konusunda kararlı ve istikrarlı olun: uyku rutini tamamlandıktan sonra ışıklar kapanır ve uyuma vaktidir.
  •  Akşamları çocuğunuzun ne zaman fiziksel olarak yorulduğunu, uykusunun ne zaman gelmeye başladığını iyi gözlemleyin. Bu an çocuğunuzun yatağa gitmesi için en iyi andır. Uyku rutinine, uyku zamanından önce başlamalısınız. Eğer uyku zamanını geçirirseniz çocuğunuz hareketli bir döngüye geçer. Bu döngüde çocuğunuzun hareketliliği ile baş etmek ve uyumasını sağlamak daha güç olacaktır.
  • Düzenli günlük rutinleriniz olsun; aynı saatte uyuma-uyanma, belirli yemek saatleri, öğlen uykusu saati, banyo saati, kitap saati, oyun saati gibi. Çocuklar ve bebekler onları neyin beklediğini bilmek isterler ve böyle bir düzen içinde kendilerini daha güvende hissederler.
  • Basit, kolay bir uyku rutini oluşturun. Bu sayede çocuğunuz daha güvende ve rahat hissedecektir ve uykuya geçiş daha kolay olacaktır.
  •  Bu rutin çok uzun sürmemelidir ve çocuğun uyuduğu odada gerçekleşmesi daha faydalı olacaktır. Rutin; sakin oyunlar, banyo, sarılma, hikaye okuma, iyi geceler demek, ninni söylemek gibi şeylerden oluşabilir. Bu rutin çocuğunuzun yaşına ve ihtiyacına göre değişecektir.
  • Uyku düzenin her yerde uygulanabilir olmasına dikkat edin. Böylece çocuğunuzun uyumasına nerede olursanız olun yardımcı olabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun gün içinde deşarj olabileceği, hareketli aktivitelerde yer almasına dikkat edin; ancak uyku saatine yakın sakin aktiviteler seçin.
  • Işık, beyindeki uyku-uyanıklık döngüsüne sinyal göndermeye yarar. Işıkları uyku zamanına doğru azaltın; karanlıkta uyumaya alıştırın. Sabah olduğunda ise aydınlık olması yararlı olacaktır.

Çocukta gece terörü yazısına da göz atabilirsiniz.

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

www.cocuklaringelisimi.com

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..