Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '14

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuklarda Sosyal-Duygusal Gelişim: Duygu tanımlama ve duygu ifadesi kullanma

Çocuğunuza, sosyal-duygusal gelişimin içerisinde yer alan duygu tanımlama becerisini kazandırmanız önemlidir. Duygularını sosyal olarak uygun şekilde ifade edebilen çocuklar daha az davranış sorunları deneyimler. Çocuğunuz birşeye öfkelendiğinde “çok kızdım” ifadesini kullanabildiğinde öfke patlamaları-ağlama krizleri yaşama olasılığı daha düşük olur. Çocuğunuzda duygularını tanımlayabilme ve duygularını ifade edebilme becerisini geliştirmeye yardımcı olduğunuzda çocuğunuzun olumsuz duygular ile de daha sağlıklı şekilde baş etmeyi de öğretmiş olursunuz.Ayrıca duygusal gelişim ile birlikte çocuklar empati becerisini de beraberinde kazanırlar. Böylece erken yaşlardan etrafındaki kişilerin farklı durumlar karşısında farklı duyguları olabileceğini, davranışlar sonucunda kişilerin duygularının değişebildiğini öğrenebilir.Örneğin çocuğunuz arkadaşının elinden oyuncağını aldığında arkadaşının üzüleceğini bilir ise bu davranışı gerçekleştirme ihtimali daha düşük olacaktır.

Küçük yaş çocuklarına temel duygu isimlendirmeleri (mutlu, üzgün, kızgın, korkmuş) öğretilmelidir. Daha büyük yaş çocuklarına ise daha detay içeren duygu ifadeleri öğretilebilir (endişeli, hayal kırıklığına uğramış, heyecanlı vb.).Her iki yaş grubundaki çocuklar için mutlu/kızgın vb. hissettikleri olayları çağrışımlayarak resimlerini çizmeleri veya anlatmaları istenebilir. Küçük yaş çocukları için her duygu için bir örneği ebeveyn vererek çocuğa yardımcı olabilir.

Çocuğunuza duygu ifadeleri kullanmada iyi bir örnek olun. Gün içinde sizi üzen-kızdıran-mutlu eden bir durum olduğunda çocuğunuza duygularınızı ifade etmek için bir fırsat olduğunu unutmayın. Örneğin çocuğunuza: “Arkadaşınla oyuncağını paylaşmaman beni biraz üzdü.”diyebilirsiniz. Ayrıca eğer siz kızdığınızda yüksek sesle bağırıyor, duygunuzu ifade etmiyor ve bir eşyayı yere atarak vb şekilde tepki gösteriyor iseniz çocuğunuzdan duygu ifadeleri kullanmasını ve olumsuz duyguları ile uygun şekilde baş etmesini beklemek uygun olmayacaktır. Sizin olumsuz durumlardaki baş etme stratejileriniz ve alışkanlıklarınız çocuğunuza model olacaktır.

Duygu ifadeleri hakkında daha fazla bilgi için: http://cocuklaringelisimi.com/2014/04/09/cocuklarda-sosyal-duygusal-gelisim-duygu-tanimlama-ve-duygu-ifadesi-kullanma/gulen-yuz 

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..