Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Prof Dr İrfan Serdar Arda

http://blog.milliyet.com.tr/driserdararda

06 Haziran '16

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuklarda utangaç (retraktil) testis nedir, ne yapılmalıdır?

Çocuklarda utangaç (retraktil) testis nedir, ne yapılmalıdır?
 

Testisin yerinde olmaması "inmemiş testis" olduğu anlamına gelmez. Mutlaka fiziksel inceleme yapılmalı ve "utangaç testis" olup olmadığı saptanmalıdır.


Utangaç (retraktil) testis nedir?
Gebelik sırasında çocuğun karnında oluşan testisler yedinci ayda kasık kanalından geçerek torbalara (skrotum) iner. Zamanında doğan bir erkek bebekte, her iki testisin de yerinde olması beklenir. İnişini tamamlayan testis, üzerinde bulunan zarlar aracılığıya torbaya yapışır. Testisin inişi herhangi bir yerde duraklayacak olursa, ortaya çıkan durum inmemiş testistir. Eğer testis torba içinde sabit değilse, damarları arasında uzanan kremaster kasının kasılması ile aşağı ve yukarı doğru hareket edebilir. Bu durum da utangaç testis (retraktil testis) olarak tanımlanır.

Utangaç testisin bulguları nelerdir?
Çocuk üşüdüğü, heyecanlandığı ya da korktuğunda testisler yukarı doğru çekilir; sakinken ya da sıcak ortamlarda ise yerine iner. İşte bu nedenle hareketli testisler “utangaç testis” olarak isimlendirilir. Anneler, sıklıkla torbaların boş olduğunu, gündüz testislerin yukarıda, gece uyurken ise yerinde olduğunu söylerler.

Fiziksel inceleme bulguları nelerdir?
Utangaç testis genellikle inceleme sırasında torbada değildir. Bu durum yanlışlıkla inmemiş testis olarak tanımlanır. İnmemiş testisten farklı olarak utangaç testis çekilerek torbaya indirilebilir.

Tanı nasıl konur?
Muayene sırasında çocuk heyecanlandığından testis genellikle yukarı kaçmış durumdadır. Testis bulunarak nazik manevralar ile torbaya indirilir. Eğer testisin damarları olağan yapıdaysa bırakıldığı zaman yerinde kalır. Çoğu zaman testis yukarıda olduğundan, ultrasonografi ile yanlışıkla inmemiş testis tanısı konur. Bu nedenle fiziksel inceleme bulguları çok önemlidir.

Utangaç testiste ne yapılmalıdır?
Torbaya rahatlıkla çekilen ve sonrasında da burada kalan testis için herhangi bir tedavi uygulamasına gerek yoktur. Bu çocuklara hormon tedavisi verilmesi doğru değildir. Cerrahi tedaviye de gerek yoktur. Utangaç testis, en az altışar aylık aralarla ergenlik dönemine dek izlenmelidir. Ergenlik döneminde erkeklik hormonu olan testosteronun salgılanması ile testis büyür ve torba içine yerleşir.

Utangaç testiste hangi durumda cerrahi tedavi uygulanmalıdır?
Utangaç testiste şu durumlarda testisin cerrahi yöntemle torbaya indirilip tespit edilmesi gerekir:

Fiziksel inceleme bulguları en önemli belirleyicidir. Eğer testis torbaya iniyor, ancak bırakıldığında sanki ucunda bir lastik varmış gibi hemen torbanın dışına kaçıyorsa, o testise cerrahi girişim uygulanmalıdır.
Utangaç testisin olduğu tarafta torba yeterince gelişmemiş ve yassı görünümlüyse (hipoplazik skrotum), bu durum testisin torbaya inmediğinin bir göstergesidir. Bu durumda da cerrahi girişim gereklidir.
Kimi zaman testis damarları (testis atar ve toplardamarı) ile sperm kanalı (duktus deferens) çocuğun boyu ile orantılı olarak uzamayabilir ve zaman içerisinde testis yukarı doğru çekilir. “Tırmanan testis” olarak adlandırılan bu durumda cerrahi olarak testislerin torbaya indirilip tespit edilmesi gerekir.
Ailenin gözlemi de önemlidir. Eğer bir testis günün üçte ikilik kısmından daha uzun süre yukarıda kalıyor ve zaman zaman kasık ağrısı oluyorsa, fiziksel inceleme bulguları da dikkate alınarak cerrahi girişim düşünülebilir.

Utangaç testis olan bir çocukta neye dikkat edilmelidir?
Utangaç testis hareketli olduğundan, kendi çevresinde dönmesi (testis torsiyonu) riski söz konusudur. Torsiyonda; şiddetli kasık ağrısı, dokunulduğundan duyarlık ve o tarafta morluk gözlenir. Bu durumda saatler içerisinde acil cerrahi girişim uygulanmalıdır. Gecikilecek olursa, kan akımı çok kısa sürede bozulacağından testis canlılığını yitirebilir.

Sağlıklı günler dileklerimle.

Prof. Dr. İrfan Serdar ARDA
Çocuk Cerrahisi Uzmanı

http://driserdararda@gmail.com
http://driserdararda.com
https://www.facebook.com/ArdaCocukCerrahisiSayfasi
https://twitter.com/drserdararda
https://tr.linkedin.com/in/isarda
 

 
Toplam blog
: 59
: 16759
Kayıt tarihi
: 02.03.13
 
 

Prof. Dr., Çocuk Cerrahisi Uzmanı...   "Çocuk Cerrahisi", çocuklarda tedavisinde cerrahi yöntem g..