Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '07

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuklarda uyku bozuklukları

Çocuklarda uyku bozuklukları
 

Bazı çocuklar, uyku sırasında kontrollerini kaybetmekten korkarlar. Örneğin idrar ya da dışkılarını kaçırma düşünceleri uykuya dalmalarını güçleştirebilir. Bazı çocuklar televizyon programlarını kaçıracaklarından korkarken, bazıları da anne-babalarının üzerindeki güçlerini denemek isterler. Gece yarısında anne-babalarını uyandırıp uyandıramayacaklarını ya da sabahın köründe koşup yanlarına gelip gelmeyeceklerini denerler. Bunların yanı sıra uyku ; çocukların çoğunda karanlık, cinler, hayaletler, hırsızlar gibi korkular da uyandırabilir. 4-5 yaş grubu çocuklarda öğle uykusu gereksinimi azalır. Bu yaştaki çocuklar, anne-babalarının istediğinden erken kalkma eğiliminde olsalar da genelde tüm gece kesintisiz uyurlar. Yatağa gitme ve gece uykunu bölünmesi sorunu sürse bile, okula başlayan çocukların hemen hepsi tüm gece uyurlar. Ancak kabuslarda sıklaşma görülebilir. Bunlar bir televizyon programı ya da yaşanmış korkutucu bir olayın yansıması olabilir.

Uykuya dalma ve uykudan uyanma sorunları, çocukta fiziksel bir rahatsızlık olmadığı sürece anne-babanın yaklaşımından kaynaklanabilir. Her seslendiğinde koşarak yanına gitmek ya da çocuğun birlikte uyuma ısrarlarına sürekli olumlu cevap vermek, çocuğun yalnız başına yatmaya alışmasını güçleştirir.

Anne-babanın yardımı olmaksızın yerleşme, kendini rahatlatma ve uykuya dalma, çocuklarda öğrenilen bir davranıştır. Eğer bir çocuk uykuya dalmak için annesinin yardımına(sallanma, beslenme, kucağa alınma)ya da özel etkinliğe (oyuncak, müzik)alışmışsa, gece uykusu içindeki uyku basamakları arasındaki fizyolojik uyanışlarda anne-baba müdahelesi ya da alışılmış özel davranışların yapılması gerekir.

RÜYALAR: Çocukta saldırgan rüyalar oldukça ender görülür, onun yerine çocuğun bağımlılığını yansıtan, tehlikede olduğu şeklinde rüyalar görülür. 5 Yaşına doğru çocuk o zamana kadar gerçek yaşantılar olduğu rüyaların gerçek olmadığını farketmeye başlar. Zaman zaman çocuk rüyalardan kaçmak için yatmaya gitmeyi reddedebilir.

GECE TERÖRÜ: Gece çocuk yatağında ağlar, gözleri dalgın bir şekilde bakar; korkmuş bir yüz ifadesi vardır. Çevresini tanımaz, solgundur, terler, çarpıntısı vardır. Bazen sağa sola koşturur; yatıştırma ve iletişim kurma çabaları işe yaramaz. 5-10 Dakika sonra yavaş yavaş sakinleşmeye başlar; ve tekrar uykuya dalar. Aslında tam olarak uyanmadıkları ve uykusunun rüyasız uyku döneminde ortaya çıktığı için bu dönemi sabah uyandıklarında hatırlamazlar. Bu nedenle, bu esnada uyandırmaları gereksizdir. Hatta uyandırmaya çalışmak çocuk için daha korkutucu olabilir.

GECE KORKULARI: Çocuk 4 yaş civarına geldiğinde gece korkuları başlayabilir. Gece korkuları genelde çocuk uykuya daldıktan 1-2 saat sonra ortaya çıkar. Çocuk çığlık atar, ter içindedir, kalp atışları hızlıdır ve derin soluklar alıp verir. Korktuktan sonra artık tek başına yatmak istemez. Anne-babanın konuşmaları şefkatli ve sakin olmalı. '' Yine neden korktun? Korkacak bir şey yok ki, hadi uyu bakalım'' tarzındaki konuşmalardan kaçınılmalı. Çocuğun çok korktuğu gecelerde anne-baba çocuğu yanına almalı; ancak sabaha kadar kalmasına izin verilmemelidir; uykuya daldığında kendi yatağına götürülmelidir. Aksi taktirde gece korkuları bitemeyebilir.

UYURGEZERLİK: Erkeklerde daha sık görülür. 7-12 yaşlarında daha çok rastlanır. Gecenin ilk yarısında çocuk yataktan kalkar. 10-30 dakika sonra tekrar yatar, uykusuna devam eder. Sabah hiçbir şey hatırlamaz.

Uyurgezerlik ve gece terörü zamanla kendiliğinden geçeceğinden; çocuğun kendisine fiziksel zarar gelmesine engel olacak tedbirleri almak dışında herhangi bir girişimde bulunmayı gerektirmez.

TATLI RÜYALAR:))

 
Toplam blog
: 45
: 4525
Kayıt tarihi
: 04.03.07
 
 

Yazmak sadece bilgi paylaşımı değil benim için.Yazmak, öğrenmek,unuttuklarımı hatırlamak,bilmediğ..