Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Prof Dr İrfan Serdar Arda

http://blog.milliyet.com.tr/driserdararda

18 Şubat '15

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuklarda uyku eksikliği giderek daha sık görülüyor..

Çocuklarda uyku eksikliği giderek daha sık görülüyor..
 

Akıllı telefon kullanımı ve bilgisayar, çocukların gece uykusuz kalmalarının en önemli nedenleri arasında..


Uyku, sadece çocukluk çağında değil, her yaşta dinlenmek ve zinde olmak için gerekli. Ancak, özellikle  çocukluk çağında zamanında ve yeterli uyku büyük önem taşımakta. Gündelik yaşamımızda sık sık uykusuz kaldığımız durumlarda nelerle karşılaştığımızı biliriz. O gün verimsiz geçer, sinirliyizdir, dikkatimiz dağılır ve eve geldiğimizde de arayı kapatmak için hemen uyuruz.


Eskiden, geceleri uykusuz kalmaya neden olabilecek pek fazla bir neden yoktu. Evlerde hepimizin eğlencesi olan televizyon yayını bitip ulusal marş okunduğunda, artık hepimizin yatma saati de gelmiş demekti. Gece ışık yanan evlerde ise genellikle bir sorun olduğu düşünülürdü. Hatta bekçilerin sokakta gezerken “hadi artık ışığınızı kapatıp yatın” diye düdük çaldıkları bile olurdu! Şimdilerde ise, bazı evlerde sabaha dek yanan ışık artık hiç garipsenmiyor.


Erişkin insanlar için kuşkusuz ki uykusuz kalmanın kabul edilebilir nedenleri olabilir. Ancak, neden ne olursa olsun, çocuklarımızın uykusuz kalmalarına izin vermeyiz. Daha doğrusu, öyle olşması gerekirken, günümüzde bazı etmenlerin çocuklarımızın da uykusuz kalmalarına nedan olduğunu artık kabul etmek durumundayız.


Geçtiğimiz hafta içerisinde, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında dünyanın öncü bilimsel dergilerinden Pediatrics’te yayımlanan bir çalışmada, ABD’de, erken çocukluktan ergenliğe kadar olan dönemde uykusuz kalan ve buna bağlı sorunlar saptanan çocukların sayısında ciddi bir artış olduğu bildirildi.


Columbia Universiesi Mailman Halk Sağlığı Okulu tarafından, 1973 ve 2000 yılları arasında doğan çocuklarda 1991 - 2012 yıllarını kapsayan dönemde yapılan çalışmada, çocukların her gece kaç saat uyudukları araştırıldı. 270.000 çocukların, uyku süerlerinin 7 saatten az ya da fazla olup olmadığı sorgulandı. 20 yıllık süre içerisinde, çocukların uyku sürelerinde giderek bir azalma olduğu saptandı. Azalmanın en yoğun olarak 15 yaşındaki çocuklarda gözlendi.


Sosyo-ekonomik koşulları düşük olan ailelerin çocuklarında uykusuzluk oranının daha fazla saptanmasının başlıca nedenleri olarak, ailelerinin çocukları için kaç saat uykunun gerektiği konusunda yeterince bilgi sahibi olmamaları ve bu çocukların yaşıtları ile aralarındaki farkı kapatabilmek için daha çok çalışmalarının gerekmesi gösterilse de, günümüzde yaşamımızın neredeyse ayrılmaz bir parçası olan internet ve sosyal medyanın, çocuklarda uyku eksikliğine neden olduğu da kabul edilmesi gereken bir durum. Çalışmayı yürüten araştırmacıların da belirttikleri gibi, özellikle gece bilgisayar ve akıllı telefonların kullanımı, sadece çocukların değil erişkinlerin de uykusuz kalmalarının en önemli nedenleri arasında.


ABD’de, Ulusal Uyku Birliği, küçük çocukluktan ergenlik çağına dek çocuların ortalama olarak uyku sürelerin 9 saat olarak belirlemiş durumda. 7 saat ise “yeterli” uyku olarak kabul ediliyor. Arka arkaya uykusuz kalan çocuklarda davranış bozuklukları da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenlerle, daha çocukluk çağından başlayarak düzneli bir çalışma ve yaşam düzeninin sağlanması, aynı zamanda düzenli bir uyku alışkanlığının kazanılmasında da önemli bir etken. Bu çalışma, çocuklarımızın uyku sürelerine özen göstememiz konusunda bizim için uyarıcı olmalı.


Sağlıklı günler dileklerimle.


Prof. Dr. İrfan Serdar ARDA

Çocuk Cerrahisi Uzmanı


driserdararda@gmail.com

http://driserdararda.com

https://www.facebook.com/ArdaCocukCerrahisiSayfasi

https://twitter.com/drserdararda

https://tr.linkedin.com/in/isarda      

 
 
Toplam blog
: 59
: 16759
Kayıt tarihi
: 02.03.13
 
 

Prof. Dr., Çocuk Cerrahisi Uzmanı...   "Çocuk Cerrahisi", çocuklarda tedavisinde cerrahi yöntem g..