Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '12

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuklardaki kansızlık okul başarısının düşmesine neden oluyor.

Çocuklardaki kansızlık okul başarısının  düşmesine neden oluyor.
 

Çocuklardaki kansızlığın ileri safhalarının belirtisi toprak ve kil yutmak olmaktadır.Anne ve babalar çocuklarının kan tahlillerini düzenli olarak yaptırmalıdırlar.Çocuklarda halsizlik,yorgunluk,uyku gelme ,okuldan eve gitmek isteme gibi durumların çoğu çocuğun kansız olmasından kaynaklanmaktadır.

   Uzman diyetisyen Işın Sayın  "Sabahları uyanamayan,derslerde uykulu duran ,isteksiz,dikkatini toplayamayan ,odaklanamayan ,algılamada güçlük çeken ,öğrenmede zorluk yaşayan ,hafızası zayıf ,iştahsız ,gün boyu halsizlik çeken ,sürekli yorgun olduğunu söyleyen çocuklarda Anemi hastalığı olmuş olabilir" dedi.

  Anemi demir alımında eksiklik yani doğru beslenememeden kaynaklanır.Hamilelerde daha fazla görülür. Bayanlarda görülme oranı %30-%40 gibidir.Erkeklerde görülme oranı  %20 dir.Kan testi yapıldığında olması gereken minimum değer erkeklerde 13g/dl dir.Kadında 12 g/dl dir.Bunlar dünya sağlık örgütünün belirlediği rakamlardır.6 yaşa kadarki çocuklarda 11 g/dl dir.6-15 YAŞ arasındakinde ise 12 g/dl nin altında ise anemi belirtisi var demektir.

   Anemi hastalarında kandaki hemoglobin eksik olduğundan kana taşınana oksijen eksik olur ve kişi erken yorulur.Yeni doğan bebeklerde ve erken çağındaki gençlerde anemi daha fazla görülür.Bu yüzden yeni doğan bebeklere anne sütü tavsiye edilir ve 4 aydan sonra demir için önerilen ilaçları almaları söylenir.Demirin kandan kolay emilimini sağlayan C vitaminidir.Bu yüzden et yedikten sonra C vitamini alıp emmilimini arttırmalıyız.

   Demir ette ve sebzede vardır.Karaciğer,kırmızı et, dalak,yumurta sarısı,yeşil sebze ,fındık,fıstık,kuru üzüm ,pekmez  ve kuru baklagillerde vardır.

Kansızlık belirtileri şunlardır;

1-Baş dönmesi,kulak çınlaması

2-ağız kenarında çatlak

3-tırnakların kaşık şeklini alması,çatlak olması

4-dilde kızarma,kabarcık oluşumu

5-yutarken ağrılı yutma ve boğaz ağrısı

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..