Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '08

 
Kategori
Okul Öncesi
 

Çocukları anlamak

Çocukları anlamak
 

Yeni doğmuş çocuklar çok ağlarlar, özellikle de geceleri. İki yaşındaki çocuklar oyuncaklarını paylaşmaya karşı gelirler. Bu gibi davranışlar yetişkinler için biraz garip bazen de anlaşılmaz olabiliyor. Neden? Çünkü her günü çocuklarla geçiren insanlar gündelik hayatın küçük ve büyük sorunları karşısında genelde ne yapacaklarını şaşırırlar.

Çocuk eğitiminde How –to (Nasıl yapmalı) kitaplarına yönelen anne-babalar, aslında bilinçsiz olarak, samimi insan ilişkileriyle bir makinenin montajında kullanılan teknik arasındaki paralelliği bulunmaktadırlar. Birçoklarımız kolayca “benim çocuğum aslında çok daha fazlasını yapabilirdi, çok daha fazla yeteneklerine sahipti” demektedirler. Bu da bizim yine, daha iyi öğütler aramamıza neden olmaktadır. Sadece çocukların varlıklarından memnuniyet duyan, onların öncellikle sağlıklı olmalarına önem veren anne-babalardan, çocuklarının gelişiminin iyi ya da kötü olduğu konusunda konuştuklarını genelde duymayız.

Aldıkları eğitim tedbirlerinden arzu ettikleri sonucu alamayan anne-babalar, hem kendilerini hem de çocuklarını mutsuz kılmaktadırlar. Varılan sonuç kullandıkları teknikte bir hata olabileceğidir. Şayet yanlış bir metod denenmemiş olsalardı istedikleri neticeyi elde edebileceklerdi.

Piyasada dolaşan kitapları okumak, Anne baba eğitimi ile ilgili seminerlere katılmak ya da uzmanlara danışmak bile bazen yeterince çözüm olmuyor. Peki böyle bir durumda çocuğun bizce mantıksız görünen o tutarlı ve yapılandırılmış dünyasına nasıl girebiliriz. Küçük çocuğun ruhsal dünyasını anlamak için deneysel psikolojinin incelediği gibi çareyi bir takım bilimsel örneklemelerde aramak mümkün değildir.

Lewin bebeklerin arzuladıkları bir nesneyi ancak bütün kuvvetini kullanarak yakalayabileceğini bize psikolojik öğretici filminde göstermiştir. Değişik kaslarını birbirinden ayırarak hareket ettirmeyi sağlayan işlevsel koordinasyon yeteneği sayesinde arzuladığı nesneyi yalnızca elini kullanarak almayı ancak çok daha sonraları becerebilecektir.

 
Toplam blog
: 10
: 3730
Kayıt tarihi
: 13.08.08
 
 

Marmara üniversitesi okul öncesi öğretmenliği ABD' da doktora (PHD)yapıyorum. Çocuk eğitimi, Aile eğ..