Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '18

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocukları Beslerken

Çocukları Beslerken
 

Yaşamdaki birincil ihtiyaçlarımızdan olan beslenme; fiziksel sağlığımızı etkilediği kadar psikolojik sağlığımızı da birebir etkilemektedir. Anne babaların çocuklarıyla ilgili duydukları kaygının büyük çoğunluğunu çocuğun beslenme sorunları oluşturur.

Günümüzde hızlı yaşamanın getirdiği en büyük problemlerden biri de insanların yeme alışkanlıklarını değiştiriyor olmaları ve bu değişimin olumsuz yansımalarıdır. Ailece bir sofra başına oturup, hep birlikte yemek yemenin lüks sayıldığı, paketlenmiş ürünlerin hayatımızın vazgeçilmezleri olduğu zamanlar geçirip, mutfakta vakit geçirmeden yaşadığımız evlerimizde, yemeğe yabancılaştıkça birbirimize de yabancılaştığımızı fark etmeden yaşıyoruz.

Çocuktaki yeme sorunlarında, yeme tutum ve davranışlarının kazanımında, yeme-yedirme ilişkisi ve ailenin yeme kültürü başrolü oynar. Çocuklardaki yeme bozukluklarında anne-çocuk ilişkisi, anne-çocuk arasındaki bağlanma biçimi, anne-babanın yeme tutum ve alışkanlıkları, annenin psikolojik rahatsızlıkları mutlaka dikkate alınmalıdır..

Çocuklarla sağlıklı beslenme düzenini oturtabilmek için;
• Çocukların mutfağa girmesine ve yemek hazırlama sürecine eşlik etmesine izin verin: Mutfağa giren çocuk, tüm sebze ve meyvelere aşina olacaktır. Yaratıcılığını kullanabileceği en kıymetli alandır. Motor becerilerinin gelişimine katkı sağlar. Sabretmeyi ve beklemeyi öğrenir.
• Ailece masa başında yemek yeme alışkanlığını oturtun: Tüm aile bireylerinin bir arada olduğu, eşsiz bir paylaşım zamanıdır. Aile içi iletişimi güçlendirir. Hep birlikte oturulan sofrada, aile bireyleri birbirlerini dinlemeyi, paylaşımda bulunmayı alışkanlık haline getirir.
• Yemek zamanlarını sistematik bir biçimde düzenleyin: Düzenli yemek saati ve ara öğün alışkanlığı gelişen çocuk, gün boyu düzensiz abur cubur yeme alışkanlığından kurtulacaktır. Atıştırmalık ara öğünle ile çocuğun aşırı derecede acıkmasının önüne geçilmiş olur ve yemek zamanında çok abartılı derecede yemesinin önüne geçilir. Ara öğünde bir elma, muz gibi meyveler besleyici olduğu gibi, doyurucu olmaktadır. Genelde çocukların beslenme düzeni üç ana öğün ile birkaç ara öğün şeklinde düzenlenmesi, çocuğun hem gerekli besinleri yeterli oranda almasını sağlar. Öğünler arasındaki atıştırmalık ara öğünleri ile kan şekerleri düzenlenmiş olacaktır. Eğer yemek vakti gelmiş olmasına rağmen çocuğunuz aç olmadığını belirtiyorsa, onu sakın zorlamayın. Bununla birlikte, bir sonraki ana öğünde yeterli miktarda yemek yediğinden emin olmalısınız. Eğer çocuğunuz bir ara öğünü atlarsa, bunu telafi etmek için şekerleme, çikolata veya cips istediğinde buna izin vermeyin. Bunun yerine havuç, elma gibi besinleri ona önerin.
• Paket ürünlerin tamamını hayatınızdan çıkarın: Hazır yiyeceklerin içeriğindeki katkı maddelerinin insan sağlığına verdiği zararlar artık herkesin malumu. Çocukları bu maddelerden uzak tutmak için önce anne baba olarak onlara iyi birer örnek olmak gerektiğini unutmamak gerekir. Evinize bu maddeleri sokmadığınızda alternatif olarak sağlıklı atıştırmalıklar tüketeceksiniz. Obezite başta olmak üzere birçok hastalığın sebebi olarak gösterilen bu maddeleri hayatınızdan uzak tutarak önce fiziksel sonra da psikolojik sağlığınız için iyi bir şey yapmış olacaksınız.
• Çocuğun yemeğini bağımsız yiyebilmesi için teşvik edin: 2 yaşından itibaren çocukların motor gelişimleri bir kaşığı, çatalı rahatlıkla tutabilecek seviyededir. Etrafı kirletmesin, hızlıca hallolup bitsin yaklaşımıyla çoğu ebeveyn çocuklarının bağımsız yemek yemesine engel olmaktadır. Bu çocuğun gelişimsel basağının önüne set çekmektir.
• Porsiyonlarını küçültüp, seçenekler sunun: Sofrada daha fazla sevebileceği bir seçeneğin bulunması daha az sevebileceğini düşündüğünüz diğer seçeneği denemesine destek olacaktır. Bitirebileceği kadar yemeğin tabağında bulunması, özgüvenini artıracak. Zorlanmamış olarak ve çatışma yaşamadan yeme eyleminin tadını çıkaracaktır.
• Israrcı ve baskıcı olmayın: Bu davranışlar beklenenin aksine çocuğun daha da az yemesine neden olur. Çocuğunuz yemeğinin bittiğini söylediğinde masadan kalkmasına izin verin. Zamanında ve yeterli miktarda yemediği, etrafı kirlettiği, çok yediği için ya da başka nedenlerle çocuğa maddi ve manevi baskı yapmak, bağırmak, korkutmak, zorla yedirmeye çalışmak, cezalandırmak gibi davranışlar çocuk üzerinde sonradan düzeltilemeyecek zararlı izler bırakır ve bu yollarla iyi sonuç alınmaz.

Esen ACARER KAHYA
Psikolojik Danışman

 

 
Toplam blog
: 17
: 102
Kayıt tarihi
: 08.06.18
 
 

 İlk ve orta öğrenimimi ( Almanca Anadolu Lisesi ) Adana'da tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversit..