Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '18

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocukları Dinleyin

Çocukları Dinleyin
 

Bir gün çocukların da bu hayatta fikirleri ile yollar açacağını ve o yollarda kendileri ile beraber bir çok insanı yürüteceğini unutmayın. Düşünebilen, karar verebilen, aktifleştirebilen ve belki de unutabilen canlının bunları yaparken nasıl yollara gebe olacağını varsayabilmek çokta zor olmamalıdır.

Dünyaya gelen, sadece temel ihtiyaçlarının farkında olan bir çocuğun bile gülmesi ya da ağlaması gereken durumun farkında olması bunun bir mucize olduğunu ve hayata kattığınız bu mucizenin büyükdükçe neler yapabileceğini hayal edin. Önce bebeğim, sonra çocuğum, sonra kızım ya da oğlu sonra torunum dediğiniz günlerin geleceğini ve doğurduğunuz varlığın bir düre sonra bunları yaparken sadece kendi düşünce ve fikirleri ile hayatta kalacağını bilin ve gururlanın.

Çocukları dinleyin. Çocukları dinlerklen onları yargılamak yapacağınız en büyük hata olacaktır. Bu hatanın devamında onlara kendi düşüncelerinizi empoze etmeye ve kabul etmesi için zorlamaya başlayacaksınız, yapmayın. Siz, yine size göre olmasının faydalı olacağını düşündüğüniz fikrinizi söyleyin ama karar verme işini çocuğunuza bırakın. ‘’ Ağaç yaşken eğilir ‘’ atasözü gerçekten bütün harfleri ile çoça doğru söylenmiştir. Siz verebileceğini bütün doğruları, güzellikleri, dürüstlükleri ve hatta yanlışları verin ama neyi nasıl yaşamak istediğine ya da hangi duruma nasıl karşılık vereceğine çocuğunuz karar versin. Her insan hayatının belli dönemlerinde doğru ya da yanlış karar verir, vermeye de devam edecektir. Hayat hiç bir zaman tamamen doğrular üzerine kurulamaz. Ama her insan yaşayarak, tecrübe ederek öğreniyorsa çocuğunuzda sizin onun her koşulda yanında olduğunuzu bilerek karar versin.

Hayata kazandıracağınız her çocuk kendine özgü fikirleri ile çeşitlilik kazandıracaktır. Konuşmalarına, haykırmalarına, güçlü olmalarına izin verin. Vereceğiniz her izin ya da onun için açacağınız her ışık onun zaten doğru kararlar vermesine sebep olacaktır. ‘’ Hayır, bu böyle olmalıdır, biz karar verdik böyle olacak, sen sus, büyüyünce anlarsın ‘’ ve benzeri cümleler kurarak çocuklarınızın doğru yetişmesini ya da dik durup güvenli ilişkiler kurmalarını sağlayamazsınız. Önce siz onları dinlemelisiniz, fikirlerine ve kararlarına saygı duymalısınız ki gelecekte onları dinleyecek topluluklar, fikirlerine saygı duyacak arkadaşlıklar ve yöneticiler olabilsin.

Çocukları korkutarak değil, dinleyerek büyütün. Baskı kurarak değil belli ölçüler de özgür bırakarak, karşısında değil de yanında ve hatta arkasında durarak büyütün. Çocukların yetişkin olup açacakları yollarda yarın siz ebeveynleri de yürüyeceksiniz. Çocukları dinleyin, onların söylemek istediği çok şey var.

 
Toplam blog
: 99
: 120
Kayıt tarihi
: 30.03.18
 
 

Merhaba :) Herkesin yazmaya olan isteği ve hayranlığı ile burada buluşabiliyor olmasından çok büy..