Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '12

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Çocuklarımız için yapabildiklerimiz, yapamadıklarımız - 4

Çocuklarımız için yapabildiklerimiz, yapamadıklarımız - 4
 

24) Kardeş kıskançlığında duygu rehberliği önemlidir. “Bebeği çok seviyorsun” “Şanslısın” gibi onun katılmadığı görüşleri empoze etmek yerine. “Bebek uyurken sessiz durmanın senin için kolay olmadığını biliyorum” veya “Annenin bebeğe bakmak için bu kadar zaman harcamak zorunda olmamasını isterdin değil mi?” diyerek çocuğa hissettiklerinin n ormal olduğunu hissetmesini sağlayın.

Cümlelerinizin uzun ve karmaşık olması şart değil tabiiki, ve çocuğun yaşına göre çok daha basit ifadelerle onun kardeşi hakkında rahatsız hissetiği durumları anladığınızı göstermeniz yeterli.

 25) “Sen hala benim için çok özelsin, kardeşinle sürekli meşgul olsam bile seni her zaman çok seviyorum”

 26) Sık sık suçu bebeğe atmaktan uzak durun. Bu tuzağa düşmek çok kolaydır. “Şimdi parka gidemeyiz çünkü bebek uyuyor”  “Seninle oynayamam, bebek uyuyor”  Bebeğin altını değiştirene kadar bekle” Çocuğunuz: “Bebekten başka laf duymuyorum, bebek yüzünden eğlenceli birşey yapamaz olduk, ondan nefret ediyorum” gibi düşüncelere kapılır. Bunların yerine başka nedenler bulunabilir: “Daha sonra, yemekten sonra okuruz” “Parka baban eve gelince gideriz” ya da sadece “Şu anda değil yavrum”

 27) Hayır, yapma ve dur demekten kaçının. Bunlar bebek eve geldikten sonra en çok duyulan sözler olmaya başlar. Bunların yerine dikatini başka yöne çekebilirsiniz. (Özellikle bebeğe sert davranmak istediğinde) Özellikle küçük çocukların bebeğin canlı olduğunu tam anlamıyla kavramaları çok uzun sürebilir. Sadece dikkatini başka yöne çekme değil, olumlu davranışları olumlamak da önemlidir. Davranışın tekrarını pekiştirir.  “Kızım kardeşin hep sana bakıyor, galiba seni çok seviyor” “Kardeşini ne kadar yumuşak okşuyorsun, bebeklere nasıl dokulunacağını çok iyi biliyorsun”

 28) Çocuğun sevdiği yetişkin bir kişiden mutlaka belli bir dozda sevgi görmesini sağlayın. Evdeki yerinin güvende olduğunu ne kadar iyi bilirse ve sevildiğini ne kadar hissederse kardeş rekabeti de o kadar az problem olur. Ama bu özel zamanları bebek olmaksızın “sadece sen ve ben” şekline dönüştürmeyin. Bu tür yaklaşımlar çocuğun kafasında özel zamanın sadece bebek yokken olacağı fikrirni oluşturur. Mümkün olduğunca böyle zamanların doğal olarak oluşmasına çaba gösterin. Bebeğin dışarıda bırakıldığı geçeğine dikkat çekmeyin.

 29) Çocuğa her istediğinde biraz zaman ayırabilirseniz onun kendisine yeterince zaman yırdığı hissinin oluşmasını sağlayabilirsiniz. “evet” deyin 3-4 dakika oynayacağınızı söyleyin, sonra öpün, eğlendiğinizi belli ederek kalkıp işinize dönün. Çocuk ihtiyacı olanı aldığını düşünecektir.

 30) Sevgini varolduğu her yerde kıskançlık da doğal olarak vardır. Ancak bu duygu insanı kemiren bir tutku olmaya başlayınca sevgiyi gözeten bir duygu olmaktan çıkar, sevgiyi yok etmeye varabilir. Çocuk içinse en değerli varlık anne olduğu için onu başkalarıyla bölüşmek kolay dayanılabilen bir duygu değildir. Sevgilisini bir başkasının kolunda gören bir erkekle, annesini kucağında  yabancı bir çocukla gören kardeşin duyguları aynı derecede güçlü olabilir.

 31) Bebek eve gelir gelmez çocuğun korkusu gerçekleşir. Bebek emzirilirken o da annenin kucağına tırmanır. Bebeğin biberonundan emmek ister, bebeksi konuşmaya özenir. İtmeler, vurup kaçmalar başlar. Sert tepki alınca, iyice pabucunun dama atıldığını düşünmeye başlar. Eğer çocuk aşırı yapmacık ilgi ve sevgi gösteriyorsa, bu da kıskançlık duygularını bastırdığını gösterir. Anneyi kaybetmemek için bu yola gidebilir. Sertçe sevebilir. Annenin sevgisini tümden yitirmediğini gören çocuk zamanla yatışır ama kardeşe karşı duyguları dalgalanma gösterir.

 32) Önemli olan kıskançlık duygusunu yatıştırmaktır, ortadan kaldırmak değil. Çocuk kardeşini sevmek zorundaymış gibi bir duyguya kapılmamalıdır. “Böyle cici kardeş sevilmez mi?” gibi sözler öfkeyi daha çok pekiştirir. Bunun yerine “ona kızmanı anlıyorum, ben de çok yoruluyorum, kardeşler büyürken hep böyledir”  “Benim de kardeşim olduğu zaman annem beni artık sevmiyor sanmıştım ama, ....”

 33)Ve kıskançlık konusunda son olarak: Bebeği çocuğun yanında çok gösterişli olarak sevmek ve bunu sık yapmak kıskançlığı arttırabilir.

Bu ve bunu gibi prensipler doğallığa aykırı ve çocuktan duyguları sklamak olarak görülebilir. Bana göre hiç yapmamak değil dozunu kaçırmamak önemlidir. Mesela bebeği gösterişli sevdiğiniz anların sıklığı ne kadarsa büyük çocuğunuz da bir o kadar gösterişli sevgi dokunmalarından nasibini alabilmelidir. Bu size de keyif verir, yorgunluğunuzu unutturur. 

 
Toplam blog
: 40
: 2627
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Petrol Mühendisi  İlgi alanlarım: Psikoloji, kişisel gelişim, eğitim En çok yapmayı sevdi..