Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '07

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuklarımız ve güvenli giysileri

Çocuklarımız ve güvenli giysileri
 

Daha çocuğumuz doğmadan ona giysiler hazırlarız. Hastane çıkışı ilk giydireceğimiz giysisidir bebeğimizin. Daha sonra arkası gelir. 3-6 ay, 9-12, 12-18 derken yaşına göre kıyafetler alırız. Özenle seçeriz kıyafetlerini. Cinsiyetine uygun, süslü ve sevimli. Acaba bunları giydirirken bu giyilerin ona zarar verebilecek maddeleri içerebileceği aklımıza gelir mi?

Üretim sırasında kumaşlara eklenen kimyasallar eğer bazı limitlerin üzerinde ise evet bu giysiler çocuklarımıza zarar verebilir.

Peki bu Türkiye'de denetleniyor mu? Hayır.

Yurdışında mağazaları bulunan firmalar ürünlerini satın alırken mutlaka bazı test sonuçlarına göre alım yapar ve piyasaya sürer. Çünkü Avrupa Birliği'nin ve Amerika'nın çıkardığı, tüketiciyi korumak adına bazı düzenlemeleri mevcuttur ve bu düzenlemelere göre aralıklarla denetim yapılır. Bu denetimlerde direktiflere uymayan bir olumsuzlukla karşılaşılırsa bu malı satan firmaya ciddi mali yükümlülük yüklenir. Sadece kimsayal güvenliği değil, örneğin giysi üzerinde bir bağcık var ise bunun belli bir boyutta olması gerekir. Aksesuarların belli bir kuvvete kadar kopmaması güvenlik açısından talep edilir. Bebek giyslerinde plastik baskı kullanılmaz. Çocuk giysisinde kullanılan baskının fitalat içermemesi, PVC olmaması istenir.

Peki Türkiye'de satış yapan yerli ve yabancı menşeeli firmalar bunlara uyuyor mu?

Bilinmez.

Böyle bir araştırma var mı? Yok...

Tüketici olarak yapabileceğimiz nedir?

Alırken firmaları sorgulamak. Kullandığınız ürünler standartlara uygun mu? Bunu belgeleyebilir misiniz? Bizim çocuklarımız da diğer dünya ülkelerinin standartlarında giysi giymeyi hak etmiyor mu? Üstelik bu giysileri onlardan çok daha pahalıya temin ederken.

 
Toplam blog
: 4
: 1489
Kayıt tarihi
: 14.03.07
 
 

1971 Doğumluyum. Tekstil mühendisiyim. 15 yıldır çalışıyorum. Evliyim. Biri Temmuz 2007'de doğacak 2..