Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '09

 
Kategori
İnançlar
 

Çocuklarımıza Arapça isimler mi koymalıyız?

Çocuklarımıza Arapça isimler mi koymalıyız?
 

Tayyib, Abdullah, Bilal, Sümeyye, Veysel Karani v.b. isimler.

Çocuğa Arapça isim koyma geleneği İslam kültürüne dayanan bir gelenektir. Ahiret gününde huzura çağrılırken, kuranda geçen kelimelerden oluşan isimlerle çağrılacağına inanılır ve denilir ki “Size konulan isim kuranda geçmiyorsa isimsizler topluluğuna dahil olacaksınız.”

Bence bu düşünce çocuklarına Arap ismi koymayı dindarlık sayanların uydurmasıdır. Zaten bir çok din bilgini de böyle bir şey olmadığını vurgulamaktadır. Bunlarla ilgili birçok form inceledim. Orada bazıları “Allah mahşerde bu ismi koyanı çağıracak ona niçin sahabelerinin isminden koymadın deyince ne diyeceksin? Diye yorumlar yapmaktalar.

Muhammed, Cebrail gibi peygamber veya melek isimleri koymanın çocuklara ağır geleceği de halk arasında inanılan konulardandır. İsimlerin insanlarının kaderini veya karakterini etkileyeceği de ayrıca tartışılmaktadır. Eğer çocuklarınıza Bilal, Sümeyye gibi isimler koyuyorsanız, onların o sahabeler gibi dindar birisi olmasını istiyorsunuz demektir. Örneğin adama Veysel Karani ismi koymuşlar, adam fatura sahtekarlığından tutun da Melih Gökçek’in soruşturma dosyalarını sümenaltı etmeye kadar her türlü olayın içine karışmış ve sonra da açığa alınmış. Sonra hamisi olan Gökçek onu Genel Müdür yapmış. Verdiği demeçlerden sonra da istifa eden bu zat basının karşısına kravatsız çıkmış. Çünkü kravat bir gavur icadıdır ve ilk defa Hırvat askerleri tarafından kullanılmıştır. Bu yüzden İran’da kimse kravat takmaz.

Çocuklarınızın isminin kaderini etkileyeceğini bu nedenle de ilerde zengin olmasını istiyorsanız adını Bill Gates koymanız gerekir herhalde.

Son zamanlarda sırf kuranda geçiyor diye çocuklarına aleyna ismi koyanlar, bunun anlamının “Bizim üzerimize” olduğunu biliyorlar mı acaba?

Adam hocaya sormuş.

- Hocam, bir oğlum oldu. Adını ne koyayım?

- Kurandan koy.

Ertesi günü hoca, adamı görmüş.

- Adını ne koydun?

- Büdü koydum.

- Neden?

- Kuranda var. Hem de fatiha suresinde. İyyake naBÜDÜ.

Ne diyelim. Allah akıl fikir versin.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..