Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '07

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuklarımıza kitap okumayı nasıl sevdirebiliriz?

Çocuklarımıza kitap okumayı nasıl sevdirebiliriz?
 

Yapılan araştırmaya göre japonyada yılda kişi başı 25 kitap sayısı düşmektedir. Bu oran Türkiye'de 6 kişiye bir kitap düşüyor .Japonların başarısı ortada teknolojide ileri gitmelerini okunan kitapların hayal gücünü ve dil becerilerini geliştirdiğibir gerçek.

Kitap okuma sevgisi çocuğun akademik başarısını , dil gelişimini, hayal gücünü, kendini ifade tarzındaki başarılarını etkilemektedir, çocuğu hayata hazırlıklı hale getirmektedir. Peki çocuklarımıza okumayı nasıl sevdirebiliriz?

Kitap okumayı sevdirmek için yaşa, gelişim düzeyine ve ilgi alanına uygun kitap almak gerekir.Çocuklarınıza devamlı kitap okuyun,onlarla konuşun,yaptıklarınızı anlatın 0-2 yaş arasında bile olsa sizi anlayacaktır.

Okumayı günlük yaşamın bir parçası haline getirin.Evinizde muhakkak kitap okuma zamanı oluşturulsun.Anne babanın kitap okuması çocuğu kitap okumaya teşvik edecektir.

Kitap okuyan çocuğun ufku daha geniştir, düşünür, sorgular, kendine güveni vardır.

Çocuklarınıza kitap sevgisini nasıl aşılamalısınız? Kitap okunan evde büyüyen çocuk avantajlıdır.Çocuğunuzun yaşı önemli değil .Hangi yaşta olursa olsun çocuğunuza kitap okuyun.Evinizde kitap okuyun,çocuğunuz kitapla haşır neşir olsun.Oyunları kitaptan okuyun,merak ettiklerini kitaptan araştırın.

Teknoloji çağında bilgisayar ve internet hayatımızda önemli yer almaya başladı .Ancak çocuk büyüten anne babalar bilgisayarın kitabın yerini almasına izin vermeyin.

0-2 yaş arasında kitabı tanıma çağıdır.Çocuğunuza kitap okuyun, sizin söyledikleriniz ile çocuğun kelime hazinesi oluşmaya başlayacaktır.Çocuk ile kitap arasında bağ oluşturmuş olacaksınız.

3-5 yaş arasında kitaba aşinalık olacaktır.Kitabın okunması ve parmağınızla takip ederek gösterme çocuğun kavramları ve kelimeleri beyninde oluşturma süreci başlayacaktır.

6-8 yaş arasında Kitabı sevmek ve bir ihtiyaç olduğunu bizim kitapsız yapamayacağımızı anlama sürecinin oluşma aşamasıdır.

Çocuğunuzla evden çıkarken yanınıza çocuğunuzun kitabını alın bir fırsat bulduğunuzda okuması için verin okusun.Kitabın önemli olduğu olgusunu beynine yerleştirsin.Yani kitap boş zamanlarda değil,uygun zaman yaratılacak kadar önem arzeden unsurdur bu yüzden fırsat oluşturulur.

"Gençlerini kitapla beslemeyen milletlerin sonu hüsrandır" Ovidius

"Okulda okuduklarıyla yetinenler, yalnız mürebbiyeleriyle konuşan çocuklara benzer" Voltaire

Okumak bir insanın tüm ömrü boyunca devam etmesi gereken ihtiyaçtır.Batının gelişmiş ülkelerinde günlük ihtiyaç listesinde kitap okumanın yeri 18. sıradayken 2003 yılında kültür bakanlığına sunulan rapora göre Türkiye'de 235. sıradadır.

"Oturma odasının en güzel süsü kitapların bulunduğu yerdir" John gey

Ülkemizde 65.000 kişiye 1 kütüphane, 95 kahvehane düşüyor.

Anne baba tarafından hergün çocuğa kitap okunuyorsa çocuğun kelime hazinesi, düşünme yeteneği, yaratıcı zekası gelişiyor.

Çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığının gelişmesi için;

1-Çocuğunuzla sık sık kütüphaneye gidin.

2-Kitapçılara gidip kitap seçmesini sağlayın.

3-Çocuğunuza hergün kitap okuyun.

4-Kitap kulüplerine çocuğunuzun üye olmasını sağlayın.

5-Sağaflara kitap bakmaya ve almaya gidin. kİTAPLARIN NEREDEN VE NASIL ALINACAĞINI ÖĞRETİN.

6-Evde bulunan kitaplar ve kitaplık(okunması şartı ile okunmayan sadece alınmış olmak için alınan kitap etkili değildir.) çocuğun kitaba verilen önemi anlamasını sağlar.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..