Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '09

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuklarımıza pratik bilgiler -2-

Çocuklarımıza pratik bilgiler -2-
 

*

Öğrencilerimiz çoğu kez sembolleri , işaretleri karıştırırlar.

Örneğin : "<">küçüktür ve ">" büyüktür sembollerini genellikle karıştırırlar.

Eğer bu sembollerin hangilerinin büyüktür, hangilerinin küçüktür işareti olduğunu şaşırırsanız: Bu sembollerin önüne birer dikey çizgi çektiğinizi düşünün, göreceksiniz "k" ve "b" harfleri ortaya çıkacaktır. "k" küçüktür "b" de büyüktür demek olacaktır.

**

Ayrı yazılması gereken "de, (ses uyumuna göre "da") bağlacını genellikle "de" durum ekiyle karıştırırız. Bu yanlıştan kurtulmak için, iki yol öneriyorum.

Örnek: Ali de, okula geldi. Şimdi "de" ekini kaldırarak, cümleyi tekrar yazalım. Ali, okula geldi. Cümlenin anlamı değişmedi.

Şimdi başka bir cümle kuralım. Ali'de, kırmızı bir top var. Şimdi, cümleden "de" yi çıkaralım. Ali, kırmızı top var. Görüldüğü gibi cümle tamamen bozuldu.

Sonuç : Bağlaç olan ve ayrı yazılan "de veya da"lar, cümleden çıkarıldığı zaman bir anlam bozulması olmuyor ama bitişik yazılması gereken durum eki "de, da cümleden çıkarıldığı zaman cümle tam anlamıyla bozuluyor. Bu denemeyi yaparak doğruyu bulabiliriz.

Bağlaç olan "de ve da" eki cümleye "dahi" anlamı vermektedir. Eğer, yanlış yapmak istemiyorsak ayrı yazılan "de-da" ekleri yerine "dahi" sözcüğünü getirelim. Cümle değişime uğramıyorsa bu bir bağlaçtır ve ayrı yazılacak demektir.

Örnek : Ali de okula geldi. Şimdi cümlede, "de" bağlacı yerine, Ali dahi okula geldi. Diyelim. Görüldüğü gibi cümlede bir bozulma olmadı.

***

Şapka, düzeltme, imla, inceltme işareti gibi bir çok adı olan" ^" işaretini bazı sözcüklerde kullanma zorunluluğumuz devam ediyor.

Şimdi iki cümle yazalım:

Sen, benim kârıma karışma ! Şimdi " ^" işaretini bu cümleden kaldıralım.

Sen, benim karıma karışma !

Görüldüğü gibi, iki cümle arasında tam anlamıyla bir anlam ve ifade farklılığı ortaya çıktı.

****

Biliyorsunuz, her dört yılda bir Şubat ayı 29 gün çeker ve o yıl 366 gün olur. Bu yıla artık yıl deriz. Hangi yılların 29 gün çektiğini ve çekeceğini bulabilmenin kolay yolu şudur: Eğer yıllar dörde tam olarak bölünebiliyorsa, o yıllarda Şubat ayı 29 gün çekmiştir veya çekecektir.

*****

Eski hesap, baba dede hesabı dediğimiz Rumi takvimi -yılları- miladi takvime yani bugünkü kullandığımız tarihe çevirirken, Rumi tarihe 584 ekliyoruz. Diyelim ki, eski tarih 1312 olsun bunun bugünkü karşılığı : 1312+ 584 = 1896' dır.

******

Devam edecek...

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..